Mida mängitakse Tartu Uues Teatris sel sügisel? 

30. sept. 2022 Tartu Uus Teater - Kommenteeri artiklit
Renate Keerdi lavastus „Lood“ keerleb elu absurdi ümber. Foto: Gabriela Urm

Tartu Uuel Teatril algas 15. hooaeg, mille avalavastus on 30. septembril esietenduv Ivar Põllu „Stereo“, lavastus muusikast ja üksindusest. „Stereos“ mängivad sellest hooajast teatriga liitunud näitleja Ilo-Ann Saarepera ning Andreas Aadel ja Elise Metsanurk või Ekke Hekles. Novembris aga teeb lavastajadebüüdi Tartu Uue Teatri trupi näitleja Martin Kork. Välja tuleb märul läänenabal „Kauboid ja vampiirid“, kus laval on lisaks Korgile endale kevadel lavakunstikooli lõpetanud Hardi Möller, Mark Erik Savi ja Erik Richard Salumäe.

Sügishooajal mängime ka Elise Metsanurga ja Andreas Aadeli eelmisel hooajal esietendunud lavastust „Siili poomine“ ning Renate Keerdi lavastust „Lood“. Mõlemat lavastust soovitame kindlasti ka gümnaasiumiõpilastele.

Lavastuse „Siili poomine“ keskmes on stand-up koomik Martin, kes teeb valimatult nalja kõige ja kõigi üle, mõtlemata, milliseid nalju teha on sobiv ja viisakas. Vaatemänguline lavastus tegeleb ajakohaste küsimustega. Kombitakse kohatu ja asjakohase huumori vahelist piiri ja küsitakse, kas kurjade sõnade ärakeelamine muudaks maailma paremaks. „Siili poomist“ mängitakse Tartu Uues Teatris 3.–6. novembrini. 

Detsembris mängime taas Renate Keerdi palju tunnustust pälvinud lavastust „Lood“, mis jõuab etendustega nii Tartusse, Tallinnasse kui ka Riiga. „Lood“ on Keerdile omase käekirjaga lavastus, mis nagu tema teisedki tööd keerleb elu absurdi ümber. Näitlejad vallatlevad seekord nii füüsiliste väljendusvahendite kui ka vaimuka tekstiga. Teatrikriitik Meelis Oidsalu on kirjutanud: „Tema teater on näide sellest, et kaasaegne kunst ei pea olema arusaamatu, elitaarne või ropp. Renate Keerd pakub lohutust moodsa kunsti publikust võõrandumise ajastul.“ Soovitame „Loodi“ õpilastele alates 15. eluaastast, et tutvustada neile nüüdisaegseid etenduskunste, eriti just füüsilise teatri universaalset keelt. 

Oktoobris jõuab taas lavale (just nimelt lavale!) Ivar Põllu nostalgiavaba draama „Anne lahkub Annelinnast“. Üks viimaseid kordi, kui lavastust mängisime, toimus see esimese koroonasulgemise laines video vahendusel otse Annelinna korterist. Maarja Mitt-Picheni ja Märt Avandi suhtedraamat saab näha oktoobris nii Tartus kui ka Tallinnas Vaba Laval. 

Täpsem mängukava www.uusteater.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!