Musta Kasti üheksavägine sügis 

30. sept. 2022 Must Kast - Kommenteeri artiklit
Tšehhovi „Kolm õde” kõnetab vaatajat veidralt värskel moel. Foto: Gabriela Urm

Sel sügisel on Musta Kasti kavas kuus lavastust, mis pakuvad sisukat meelelahutust ja tõsist mõtlemisainet nii lasteaialapsele kui gümnaasiumiõpilasele, õpetajast rääkimata.

Eelkooliealistele ja algklassidele soovitame Salme Reegi preemiale nomineeritud perelavastust „Ernesto küülikud“. Piret Raua jutustusel põhinev keskkonnatundlik teos võlub kirju tegelaste galeriiga ja näitlejate mängulustile üles ehitatud teatrimaagiaga. Et peategelane on elus uut väljakutset otsiv tsirkuseartist, saab mustkunsti näha otseses, aga ka kaudses mõttes: redelist saab vaatajate silme all nii vangla, vitriin kui ka puu, mille otsa ronida. Suurepäraselt fantaasiat ärgitav seiklus! „Ernesto küülikud“ etendub novembri keskpaigas Tartus. 

Gümnasistidele ja täiskasvanutele võiks lisaks „Ernesto küülikutele“ olla kõnekas kõik muu Musta Kasti kavas. Kui neelud käivad klassika järele, on Mustal Kastil pakkuda kaks väga eriilmelist etendust. Paide Teatriga kahasse loodud Peeter Volkonski lavastatud „Carmen“ annab uue sära maailma enimmängitud ooperile. Meie lavastus Bizet’ muusikaga on pöörane, kelmikas, füüsiline ja igal hetkel ootamatu elamus. „Carmenit“ mängime sügisel Tallinnas, Paides ja Tartus. 

Teine valik klassika vallast on Ingomar Vihmari lavastatud „Kolm õde“, mis tõmbab Tšehhovi kergelt tolmunud kuvandi õrna käega ajahallast puhtaks ning kõnetab vaatajat veidralt värskel moel. Ehkki Olga, Maša ja Irina kõnelevad otseselt vene klassiku sõnadega, on nende mängus midagi, mis paneb kaasa mõtlema just tänases päevas. On see ehk nende suurte igatsuste ebakõla tegudevaeses elus, mida heidetakse ette kasvavale põlvkonnalegi? „Kolm õde” jõuab sügisel lavale veel oktoobri alguses Tallinnas. Etendused Tartus juba uuel aastal!

Vähem tuntud autorite loomingust tõstame esile soome näitekirjaniku Elli Salo „Alinat“, mis ülimalt atmosfäärilise lavamaastiku kaudu kõneleb olulisest sotsiaalsest probleemist: kaassõltuvusest. Sõltuvushaigete ja nende perekondadele üle kanduvate psühholoogiliste probleemide rägastikus eksleb paraku palju eesti suguvõsasid. „Alina“ pakub võimaluse kõnelda rasketest asjadest läbi poeetilise filtri ning pidada pärast etenduse nägemist avatud vestlusi nii konkreetsetel kui eksistentsiaalsetel teemadel. Lavastus on toeks kõigile, kes on näinud mõnd lähedast kuhugi sügavale musta vesiliiva vajumas. „Alina“etendub sügisel Tallinnas ja Tartus. 

Must huumor, musikaalsus ja elurõõm on Birgit Landbergi mõlema repertuaaris oleva lavastuse märksõnad. „Evolutsiooni revolutsioon“ räägib läbipõlemisest ja ellujäämisvõtetest ühiskonnas, kus pildid ühismeediakuvandeis muutuvad tegelikkusest sõltumata aina kaunimaks. Identiteediloome sädelevat positiivsust nõudvas sotsiaalvõrgustikus võib tõesti olla see viimane psühholoogiline väljakutse, millega inimkond enam toime tulla ei suuda. See on midagi, mille tühisust ja samal ajal ülisuurt tähtsust tajub igaüks, kes võrgumaailmaga koos üles kasvanud on. „Evolutsiooni revolutsioon” etendub novembris Tartus ja Tallinnas.

„Peks mõisatallis“ kõneleb samuti identiteedist, kuid alustab kaugemalt: 700-aastasest orjaööst ja kõigist neist kannatustest, mis eestlase enesekuvandisse sajandite jooksul kinnistunud on. Kelmikalt ja tabuvabalt mängib lavastus kõikide rahvuslike pühadustega, ületamata hea maitse piiri ning pakkudes head tuju kõigile, kes eneseiroonia teatrisse kaasa taipasid võtta. „Peks mõisatallis“ etendub detsembris Tartus ja Tallinnas. 

Musta Kasti püsipublik võib olla üllatunud, et sügisel pole kavas midagi põhikoolile suunatut, kuid valmistame ette uut noortelavastust, mis näeb ilmavalgust uuel kevadel. Kõikidele etendustele (v.a „Ernesto küülikud“ ja „Carmen“) järgnevad vestlusringid koos jutujuhi ja trupiga, nagu on Musta Kasti traditsioon varsti juba üheksa aastat.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!