Õppeprogrammid, huvipäevad ja zooloogiaring – need kõik leiad TÜ loodusmuuseumist ja botaanikaaiast

23. sept. 2022 - Kommenteeri artiklit
Õpetaja Aivo Tamm koos zooloogiaringi õpilastega. Foto: Tartu Ülikooli loodusmuuseum

Iga loodushuviline laps on oodatud osalema zooloogiaringis, huvipäeval või koos klassiga osa saama kvaliteedimärgisega keskkonnahariduse õppeprogrammist.

Tartu Ülikooli loodusmuuseum oma 220-aastase ajalooga on vanim muuseum Eestis ja botaanikaaed vanim järjepidevalt tegutsenud botaanikaaed Baltimaades. Meie juures saab rännata Maa elus ja eluta looduse arenguloo radadel alates universumi tekkimisest kuni tänapäevase loodusliku mitmekesisuseni või tutvuda taimede ja botaanikaga – iga loodushuviline leiab siit omale midagi põnevat!

Kui muuseumikülastusest jääb väheks, tasub üksi või koos sõbraga tulla zooloogiaringi, mida korraldame koos Tartu Loodusmajaga. Iganädalastel kokkusaamistel uurime ja õpime tundma mitmekesist loomariiki tunnustatud õpetaja Aivo Tamme juhendamisel. Teemaring on lai – tutvume nii imepisikeste putukate kui ka suurte imetajatega Eestist ja mujalt maailmast. Ka uurime topiseid, nahku ja koljusid. Üheskoos vaatame harivaid filme loomadest. Suvel ja talvel käime vanemate õpilastega mitmepäevastel ekskursioonidel ja välipraktikumidel, väiksematega võtame osa Tartu Loodusmaja laagritest. „Kui oled juba zooloogiaringi sattunud, on sellest raske välja saada. Sind ümbritsevad huvitavad loomad ja sõbralikud kaaslased,“ kiidavad zooloogiaringi õpilased.

Kindlasti tasub tähele panna, millal toimuvad muuseumis huvipäevad: kord kuus laupäeviti korraldame regulaarselt loodushariduse päeva. Pered ja kõik huvilised saavad osaleda õpitubades, küsida juhendajatelt looduse teemal küsimusi, meisterdada ja mängida põnevaid mänge. Traditsiooniliselt tutvume huvipäeval elavnurgas eksootiliste lemmikloomadega: roheleeguani, kuningpüütoni, kilpkonnade, tarakanide ja raagritsikatega. Huvipäevi aitab korraldada SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed pakuvad õpilastele igal aastaajal huvitavaid ja kaasahaaravaid kvaliteedimärgisega keskkonnahariduse õppeprogramme, millest õpetaja saab valida just enda klassile ja vanuseastmele sobiva. Vastavalt õppeprogrammile tehakse tutvust kas botaanika, geograafia, geoloogia, zooloogia või muude loodusteemadega.

Programmidest on populaarses valikus eri loomarühmade: imetajate ja lindude, putukate ja kalade, roomajate ning kahepaiksete programmid. Maailma loomade kaitsele on suunatud õppeprogramm „Kaduvate liikide kannul“. Evolutsiooni temaatikat tutvustab „Elurikkuse evolutsioon“. Huvitavad on geoloogia õppeprogrammid mineraalidest, kivististest ja maavaradest: „Mineraalid ja kivimid“, „Maavarad meie igapäevaelus“, „Elu areng maal“. Botaanikaaias saab osaleda näiteks loodusvööndite ja kohastumiste programmis, õppida tundma Eesti koosluseid või nii kohalikke kui ka eksootilisemaid tarbetaimi.

Koolieelikutele ja algklassilastele pakume programme koostöös Vanemuise teatri ja Kollaste Kassidega. Loodusmuuseumis toimuvad lasteprogrammid „Mängult või päriselt“ ja „Pöörane pööripäev“. Programmis „Ananass ja Kollane Kass“ tulevad Kollased Kassid külla botaanikaaeda ja sukelduvad koos lastega taime- ja teatrimaailma. Üheskoos avastatakse maailma, lustitakse ja meisterdatakse. Muuhulgas saab teada, kus kasvab ananass ja millised näevad välja näiteks banaani, kookospalmi, suhkruroo ja apelsinipuu taimed.

Sügisel ja kevadel viime läbi väliprogramme, kus vahetult tutvume eri koosluste ja seentega metsas või rabas või lindude ja linnulauluga looduses, talvisel ajal vaatleme imetajate jälgi lumisel loodusrajal.

Zooloogiaringi ja huvipäevade ning kõikide õppeprogrammide kohta leiab info Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia kodulehelt. Õppeprogramme viime läbi loodusmuuseumis, botaanikaaia kasvuhoonetes ja välialal, koolis kohapeal ning veebis, samuti looduses õpperetkena või kombineeritult. Õppeprogramme saab tellida üksiku programmina, päeva- ja laagriprogrammina. Kõik programmid on tasulised.

Tutvu ja võta ühendust!

Tartu Ülikooli loodusmuuseum

Tartu Ülikooli botaanikaaed


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!