President Karis: kõik algab väikestest asjadest, mis loovad rahu meie ümber

1. sept. 2022 Vabariigi Presidendi Kantselei - Kommenteeri artiklit
Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Alar Karis rõhutas Paide vallimäel koolirahu välja kuulutades, et kõik algab just väikestest asjadest, mis loovad rahu meie ümber ja meie sisse. „Kuidas me teineteist hoiame ja julgustame ning muresid märkame ja lahendada aitame. Kuidas me loome toetavat ruumi, nii vaimset kui füüsilist,“ ütles riigipea oma sõnavõtus.

„Täna anname lubaduse märgata üksteist, hoida kokku ning pakkuda eeskuju. Seisame vastu kiusamisele ja väärtustame igaüht sellisena, nagu ta on,“ sõnas president Karis. Tema sõnul on see hea käitumise mudel mitte ainult koolis, vaid kõikjal, oma kodust Riigikoguni. „Nii ehitame tuleviku Eestit, mis on julge ja uuendusmeelne, kultuuriliselt rikas ning empaatiline. Lühidalt, kus inimestel on hea elada ja ennast teostada,“ ütles riigipea.

„Ühest küljest ei olegi väga palju tarvis, et suudaksime inimeste, kogukondade ja riigina end kõige paremini teostada – vajame ainult veidike rahu meie sees ja meie ümber. Teisest küljest teame, kui raske on selleni jõuda,“ ütles president Karis. „Paljude inimeste elu ja kogu maailma ajalugu ei ole olnud muud, kui vaevaline rännak rahu suunas, pidevate tagasilöökidega.“

President Karise sõnul lubab ainult rahu meil midagi saavutada, ehitada midagi püsivat. „Kõik muu rikub ja lõhub. Teinekord otse ja halastamatult nagu praegu Ukrainas langevad pommid, mis on purustanud ligi kaks tuhat koolimaja ja lasteaeda. Teinekord aga salamisi ja pikkamööda, nagu poetatud sõna, mis hakkab sööma enesekindlust või turvatunnet,“ kõneles riigipea.

Koolirahu lepingu sõlmimisel Paide vallimäel osalesid president Alar Karis, haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, koolide ning laste- ja noorteorganisatsioonide esindajad. Paidele andis koolirahu linna teatepulga üle Keila.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!