Soome keel kogub koolides populaarsust

23. sept. 2022 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit
Uusi sõnu õppides jäävad meelde ka keeleriigi lipuvärvid. Foto: Soome Instituut 

Tänavu septembrist hakkas soome keelt teise võõrkeele ehk B-keelena õpetama neli uut kooli. Kokku õpetab soome keelt B-keelena sel õppeaastal Eestis üheksa kooli.

Eesti koolis on tavaks õppida kohustuslikult vähemalt kahte võõrkeelt. Riikliku õppekava järgi on koolidel võimalik õpetada eesti õppekeelega põhikoolis esimese ehk A-võõrkeelena kas inglise, prantsuse, saksa või vene keelt. 2013. aastal kehtima hakanud põhikooli riiklik õppekava võimaldab õpetada teise võõrkeelena ükskõik millist võõrkeelt, arvestades kooli võimalusi ja õpilaste soove.

Kuni eelmise õppeaasta kevadeni õpetas teise võõrkeelena soome keelt viis kooli: Tallinna Ühisgümnaasium, Pärnu Ülejõe Põhikool, Pärnu Koidula Gümnaasium, Viljandi Kesklinna Kool ja Viljandi Gümnaasium. Sellest õppeaastast otsustasid soome keele kasuks ka Saue Riigigümnaasium, Tallinna Laagna Gümnaasium, Tartu Tamme Gümnaasium ja Kallavere Keskkool.

„Mõni uus kool on meid ise üles leidnud, mõne puhul oleme ise esimese sammu astunud,“ rääkis Soome Instituudi programmijuht Liina Ergma. „Oleme näiteks olnud ühenduses loodavate riigigümnaasiumite juhtkondadega ja selgitanud välja nende huvi soome keele õppe vastu. Nii pakub soome keele ja kultuuri valikkursuseid sellest aastast ka Rakvere Riigigümnaasium.“ Kuna aga seal ei õpita soome keelt B-keelena, ei ole neid uustulnukate nimekirjas. 

Saue Riigigümnaasiumi õppejuht Oliver Hool sõnas, et kool soovib vastu tulla õpilaste huvile õppida tundma soome keelt ja kultuuri, pakkudes neile võimalust vahetada välja senine põhikoolis valitud teine võõrkeel. „Lõime sellise võimaluse, kuna õppijate keelehuvi on palju laiem kui seni Eesti koolides teise võõrkeelena levinud vene keel,“ avaldas Hool. „Esimesel õppeaastal saab õpilane vahetada senise võõrkeele soome keele vastu, kuna leiame, et naaberriigi keelt võiks osata praegusest rohke eestimaalasi. Loodame, et saame tulevikus teha koostööd ka Soome koolidega ning et meie soome keelt oskavad õpilased aitavad kaasa Eesti-Soome suhete hoidmisele ja arendamisele.“

Kallavere Keskkooli õppejuht Jaan Kaupmees põhjendas kooli soome keele valikut, öeldes, et puutume ju põhjanaabrite keelega tihedalt kokku: paljud käivad Soomes tööl ning paljudel on tutvusringkonnas inimesi, kes on seotud Soomega. „Võimaluse avanedes leidsime seega, et oleks hea hõimurahva keelt ka meie koolis pakkuda,“ selgitas Jaan Kaupmees. Kallavere Keskkool sai soome keele õpetajaks varem Pärnus seda õpetanud Agnes Tambeti, kes valiti 2018. a soome keele õpetajate tunnustamisel aasta uueks tulijaks. 

Kaupmehe sõnul said 6. klassis lapsed ja vanemad valida, mida B-võõrkeelena õppida, kas vene või soome keelt. Rohkem kui pooled õpilased valisid soome keele. „Tahtjaid oli rohkem, aga grupp sai täis,“ rääkis õppejuht. „Seega on nad teadlikult valinud, et õpivad kuni põhikooli lõpuni soome keelt.“ Gümnaasiumis on see valikaine, mida saab valida lisaks kohustuslikele võõrkeeltele.

Soome Instituudi juhataja Hannele Valkeeniemi sõnul on neli uut soome keelt õpetavat kooli suur ja rõõmus uudis. Geograafilisest lähedusest hoolimata ei ole keelesilla olemasolu Valkeeniemi arvates iseenesestmõistetav. „Soome ja Eesti ei ole teineteise jaoks ükskõik mis riigid ega isegi ükskõik mis naabrid. Ühenduse hoidmine ja tugevdamine on tähtsam kui iial varem,“ rääkis Valkeeniemi. „Keel on meie vanim ühine nimetaja. Lisaks on sugulaskeelt hea osata juba ainuüksi selleks, et iseendast paremini aru saada.“

Soome keelt õpitakse sellel õppeaastal teise võõrkeele ehk B-keelena 5. või 6. klassist alates Pärnu Ülejõe Põhikoolis, Viljandi Kesklinna Koolis, Tallinna Ühisgümnaasiumis, Tallinna Laagna Gümnaasiumis ja Kallavere Keskkoolis.

Põhikoolis alustatud B-keele õpinguid saab gümnaasiumi tasemel jätkata alanud kooliaastal Pärnu Koidula Gümnaasiumis, Viljandi Gümnaasiumis ja Tallinna Ühisgümnaasiumis. Kui Laagna ja Kallavere õpilased, kes sel aastal kuuendas klassis soome keelt alustavad, jõuavad gümnaasiumisse, saab tõenäoliselt ka nendes koolides keeleõpingut gümnaasiumiastmes jätkata, avaldas Ergma lootust. 

Saue Riigigümnaasium ja Tartu Tamme Gümnaasium on esimesed koolid, mis pakuvad kümnenda klassi õpilastele võimalust vahetada põhikoolis õpitud B-keel soome keele vastu. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!