Soovime teile ilusat kooliaasta algust!

2. sept. 2022 Reemo Voltri EHL-i esimees - Kommenteeri artiklit
Foto: Grete Teearu

Kosutav suvepuhkus on seljataha jäänud ja uus kooliaasta kohe algamas. Soovime teile selleks indu ja edu!

Paraku on majandusolukord ebakindel. Inflatsioon on enneolematu, energiahinnad ja muud kulud tõusevad ettearvamatu tempoga. Tegime kevadel liikmeküsitluse, mille tulemusi on nüüd meedias palju lahatud ja laiendatud. (Suur tänu vastamast!) Õpetajate palgatõusu ootus on suur. Oleme seda survet otsustajate suunas jõuliselt avaldanud. See töö jätkub lähiajal veel suurema hooga. Kahjuks on seis selline, et õpetajaskond vananeb, õpetajakoolituse kohti ei suudeta täita, koolitatud õpetajatest vaid pooled lähevad õpetajaks tööle ning nelja aasta möödudes on neist omakorda pooled õpetajatöölt lahkunud. Ühiskond ootab otsustajatelt lahendusi!

Praegu on palgaläbirääkimiste seis selline, et rahandusministeeriumi suvine majandusprognoos on avaldatud. Selle põhjal koostab valitsus järgmise aasta riigieelarve. Haridusminister läheb valitsusse oma soovidega. Seda me veel ei tea, kui suurt palgatõusu õpetajatele lubatakse. Hoiame teid uudistega kindlasti kursis. Palgaläbirääkimised jätkuvad lähiajal, juba järgmisel teisipäeval. Igal juhul teeme suuri jõupingutusi veenmaks otsustajaid, et järsk palgatõus on Eesti hariduse jätkusuutlikkuse tagamiseks hädavajalik.

EHL-i volikogu otsuse järgi on meie nõue, et õpetajate töötasu alammäär oleks järgmisel aastal võrdne prognoositava keskmise palgaga, st 1845 eurot. See nõue põhineb erakondade enda pikaajalistel lubadustel. Järgmise aasta riigieelarve peaks olema koostatud septembri lõpuks.

Kui me loodetud palgatõusu ei saavuta, siis hakkame streiki ette valmistama. Kuid streik on kahtlemata viimane hädaabinõu puhuks, kui muud survemeetmed enam ei aita.

Helget meelt! Koos oleme tugevamad.

Reemo Voltri, EHL-i esimees


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!