Tänavused muinsuskaitsepäevad saavad avalöögi Rakveres

15. sept. 2022 Muinsuskaitseamet - Kommenteeri artiklit

Täna, 15. septembril algavad muinsuskaitsepäevad pakuvad neljaks päevaks mitmekesiselt sisustatud programmi ja kutsuvad avastama rikkalikku kultuuripärandit üle kogu Eesti. Pärandifestivalile antakse avapauk täna õhtul Rakveres näituse „Elav vana linn“ avamisega.

Tänavuste muinsuskaitsepäevade niminäitus „Elav vana linn“ viib ringkäigule meie vanalinnade muinsuskaitsealadele ja jutustab 11 inspireerivat lugu Eesti inimestest, kes panustavad iga päev sellesse, et ajaloolised linnasüdamed oleksid meeldivad, mugavad ja kestvad keskkonnad kõigile. Nii avavad oma tegevuse tausta ja jagavad mõtteid teatri-, kino- ja muuseumijuhid, kogukonnakeskuste loojad ja hoidjad, erilise kvaliteediga restaureeritud hoonete omanikud ja avaliku sektori esindajad.

Lisaks täna õhtul Rakveres avatavale väliformaadile saab näitusega tutvuda muinsuskaitsepäevade kodulehel.

Elavate vanade linnade teema tuum on kestlikkus ja vanalinnade roll identiteedi kandjatena. „Aastasadade pikkune taaskasutus on kogu oma võlus, ilus ja keskkonnasäästlikkuses meie ees. Enne meid vanalinnas elanud ja töötanud inimestel ei olnud ees rohepöördeprogrammi, vaid neil oli lihtne tarkus – hoia kasutuses seda, mis on ja taaskasuta vanu materjale. Selline tark taaskasutus tekitab inimestele head enesetunnet tänase päevani,“ rõhutas vanalinnade ühte täiendavat tänapäevast väärtust muinsuskaitseameti peadirektor Liisa Pakosta.

Muinsuskaitsepäevade ja näituse avamissündmus algab Rakveres Pikk 22 linnaplatsil (või kehva ilma korral Rakvere galeriis) kell 17. Lisaks näitusega tutvumisele saab avamissündmusel osaleda Rakvere muinsuskaitseala ekskursioonil Madis Tuuderi juhtimisel. Välinäitus jääb Rakveres avatuks 14. oktoobrini.

Muinsuskaitsepäevad on kord aastas toimuv üle-eestiline festival, mille keskmes on meid iga päev ümbritsev rikas ja mitmekesine kultuuripärand. Sel aastal on muinsuskaitsepäevade fookuses linnasüdamed, mille elavdamisse panustavad säravad inimesed, hoogsad kogukonnad, ettevõtlikud asutused ja tegusad omavalitsused. Elavate vanalinnade teemat kandev festival toimub muinsuskaitseameti ja Norra kultuuripärandiameti koostööprojekti „Ajalooliste linnasüdamete elavdamine ja kohalik areng kultuuripärandi kaudu“ raames.

Muinsuskaitsepäevade kava: www.muinsuskaitsepaevad.ee/kava.

Ürituste kohta saab lisainfot ka Facebooki-lehelt www.facebook.com/muinsuskaitsepaevad


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!