Tarkus on jätkuvalt hinnas!

16. sept. 2022 Indrek Lillemägi Tallinna Pelgulinna Riigigümnaasiumi koolijuht - Kommenteeri artiklit
Indrek Lillemägi. Foto: Kajar Kattai

Ütlen otse: 31. augusti Postimehe juhtkiri („Eesti hariduse allakäik“) on rumal ja ebaõiglane. Raha on haridusse vaja, aga kool ei ole lahinguväli, õpetaja autoriteet ei ole hävinenud, tarkus on jätkuvalt hinnas.

Viimasel ajal on üldse ilmunud arutult suur hulk tähemärke sellest, kuidas koolmeistrina on pea võimatu töötada, kuidas töö on jõle, palk niru, õpilased lollid, lastevanemad nõudlikud, direktorid jobud ja ametnikud ning teadlased elukauged. 

1. Õpetajatöö on tõesti keeruline. Ja töö keerukus on kasvanud koos meie heaolu kasvu, teadmiste lisandumise ning ühiskonna komplekssemaks muutumisega. Selle tõttu väärib iga õpetaja kõrgharitud professionaali palka, pidevat arengut ja heaolu toetavat töökeskkonda ning võimalust oma ameti sees karjääri teha (ja panusele vastavat tasu saada). 

2. Õpetajatöös on metsikult tähenduslikkust, rõõmu, siirust, võimalusi ennast arendada, võimalusi kohtuda imeliste inimestega, vabadust valida töömeetodeid, vedada uusi algatusi, toetada abivajajaid, inspireerida, avada uksi, kujundada uskumusi, aidata avastada, aidata õpilastel iseend tundma õppida, unistada, luua. Õpetajatöö on üks väheseid ameteid, mis ühendab pideva enesearengu ja väga suure ühiskondliku mõju.

3. Läbi põletakse igasugustes ametites. Ka hooldajate, programmeerijate, arstide ja müügimeestena. Eriti inimestega töötades. Ja selle probleemiga on vaja ka koolides süstemaatiliselt tegeleda: koolid vajavad väga häid juhte, kes suudavad luua toetavaid organisatsioonikultuure, lastevanemate ootusi on vaja juhtida (vajadusel end kehtestada), tööajale tuleb piire seada, magada, süüa ja liikuda tuleb korralikult, loodusega tuleb kontakti hoida. Ja abi tuleb küsida ja abi tuleb pakkuda. Koolijuhid ja lastevanemad, teie ülesanne on endalt iga päev küsida, mida saaksid teha, et sinu (lapse) õpetajad tahaksid koolis töötada.

4. Ettepanek: õpetajad, räägime rohkem sellest, miks me koolis oleme, mille nimel töötame, missuguseid edusamme saavutame. Näitame, kuidas pidevalt õpime ja missugune on meie mõju. Ja siia kõrvale küsime muidugi ka kõrgemat palka, paremaid tugistruktuure, häid juhte ja läbimõeldud otsuseid. Räägime ka probleemidest, aga keskendume lahendustele. 

5. Aitäh kõigile, kes on koolis, kes on õpetajatele toeks, kes loovad positiivseid ja hoolivaid koolikogukondi, kes töötavad selle nimel, et meie õpilastel oleks väga heade teadmiste ja oskustega ning hoolivad õpetajad!

Avaldatud 1. septembril Facebookis. Mõtteavaldust on jagatud 153 korral, 37 kommentaari.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!