Tule veeda üks laupäevahommik Rahvusarhiivis

23. sept. 2022 Eliis Truuman arhiivipedagoog - Kommenteeri artiklit
Käärilõigete meisterdamine arhiivikooli töötoas. Foto: Eliis Truuman

Kas teadsid, et Rahvusarhiivis on üle poole miljoni foto, vanim neist üle 150 aasta vana? Enam kui 150 000 kaarti. Lisaks on meie kogudes väga palju visuaalselt kaunist ja haruldast materjali: maade ja metsade plaanid, hoonete projektid, kuulsate eesti kunstnike visandid ja joonistused ning muusikute noodid, kõik ootamas avastamist ja kasutamist. 

Kui tavaliselt kasutavad arhiiviallikaid oma uurimistöös ajaloolased, teadlased ja koduloouurijad, siis nüüd kutsume nii suuri kui väikseid käsitööhuvilisi tulema iga kuu kolmanda laupäeva hommikul Rahvusarhiivi Tallinna õppeklassi meisterdama. Arhiivihommikul tutvume arhiiviallikatega ja pakume välja viise, kuidas kasutada nende koopiaid uuel ja kunstipärasel moel.

Septembris lasime end inspireerida eesti skulptori, maalikunstniku ja graafiku Roman Haavamägi loomingust ja meisterdasime kunstniku tööde väljatrükkidega kaunistatud pliiatsitopse. Oktoobris pöörame oma pilgu juba üle saja aasta tagasi toimunud vabadussõjale, millest on rahvusarhiivis tallel väga rikkalik fotokogu. Vaatame fotosid ja kasutame neist tehtud koopiaid kollaažitehnikas isadepäeva kaartide valmistamisel. 

Novembris on meie fookus baltisaksa kunstniku Eveline von Maydelli loomingul. Saame loomeindu tema kuulsatest käärilõigetest:  lõikame välja siluettide koopiad ja kaunistame nendega küünlaaluseid. Detsembris tähistame pühadeaega jõuluehete valmistamisega. 

  • Ühine meiega juba 15. oktoobril kl 11–13 Rahvusarhiivi Tallinna õppeklassis Madara 24.
  • Tutvu kavaga lähemalt www.ra.ee/arhiivihommik/.
  • Arhiivikool korraldab rahvusarhiivis veel ekskursioone, arhiivitunde ja virtuaaltuure. Samuti on meie kodulehel suur hulk õppematerjale.
  • Rohkem infot arhiivikooli tegevuste kohta www.ra.ee/arhiivikool/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!