Ülikoolid lõimivad kõrgharidust gümnaasiumi- ja kutseharidusega

16. sept. 2022 Mare Roosileht TalTech Virumaa kolledži direktor - Kommenteeri artiklit
Mare Roosileht. Foto: TalTech Virumaa Kolledž

Lõiming on viimasel ajal haridusvaldkonnas üks enimkasutatavaid märksõnu: õppeainete ja ainevaldkondade, üld- ja huvihariduse, loodus- ja täppisainete ning päriselu lõiming. Selle eesmärk on seostada eraldiseisvaid õpetatavaid teadmisi ja oskusi, asetada need reaalse elu konteksti ning siduda tervikuks. 

Lisandumas on kõrg-, kutse- ja gümnaasiumihariduse lõimimine, samuti tööandjate kaasamine õppeprotsessi. Triin Ploompuu on ERR-i portaalis ilmunud arvamusloos „Tehnikavaldkonna kutseõpe vajab muutusi“ väga teraselt märkinud: „Targa ühiskonna edendamine sõltub paljuski haridussüsteemist, sest tark tööstus vajab teaduse, tehnoloogia, tehnika ja matemaatika sidusust. Kutseõppeasutustel on äärmiselt oluline roll riigi majanduse toetamisel, kuid ta on jäetud sellegipoolest tähelepanuta ja kutsehariduse omandanud inimesed on asetatud kehvemale positsioonile võrreldes kõrghariduse lõpetanutega.“ Ühe lahendusena pakub ta tehnikavaldkonna kutseõppe erialade sidumist kõrgharidusega, et muuta õpitee optimeeritumaks ning kutseõpe atraktiivsemaks.

Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa kolledž teeb juba ligi 15 aastat koostööd eelkõige Ida-Virumaa, kuid ka paljude teiste Eesti koolidega. Kõikidele haridusastmetele pakutakse tehnikavaldkonna töötubasid, klubisid ja laagreid. Ülipopulaarsed on tegevused alg- ja põhikooli õpilastele – rühmad täituvad minutitega ja nõudlus ületab pakkumise. Alates 2020. aastast oleme enim keskendunud gümnaasiumi- ja kutsekooliõppuritele, pakkudes kursusi nii kohapeal kui ka e-õppena, nii tervele klassile kui ka individuaalselt. Kursused on koostatud mahus, mis võimaldab neid arvestada valikainena riikliku õppekava täitmisel. Kursuste lõpetamisel saavad õppurid Tallinna Tehnikaülikooli tunnistuse. Kursusi on võimalik üle kanda vabaainena ükskõik millises Eesti ülikoolis. 

Noortel, kes soovivad omandada praktilist ja tööturul väga nõutud rakenduslikku kõrgharidust Virumaa kolledžis, on võimalik läbida kursused, mida arvestatakse vastava õppekava kohustusliku või valikainena. Heaks näiteks on koostöö Kohtla-Järve Gümnaasiumiga, kus pakume kokku 13 kursust digisüsteemide õppemooduli raames, millest neli (nt digikirjaoskus, multimeedia jt) on kolledži telemaatika ja arukate süsteemide õppekavast. 

Virumaa kolledž pakub rakenduskõrgharidust neljas valdkonnas: infotehnoloogia, energeetika, masinaehitustehnoloogia, keemiatehnoloogia, ning õpinguid on võimalik jätkata nii magistri- kui ka doktoriõppes. Et õpingud ülikoolis oleksid edukamad, pakume soovijatele ettevalmistuskursusi matemaatikas, eesti ja inglise keeles.

Virumaa kolledži on lõpetanud juba üle 1100 tehnika valdkonna spetsialisti, kes kõik on tööjõuturul konkurentsivõimelised, teevad oma valdkonnas karjääri ning kelle töötasu on üle Eesti keskmise. Sellest hoolimata on tööjõuturul, eriti Ida-Virumaal terav puudus inseneridest. Koostöös regiooni ettevõtetega oleme sel sügisel plaaninud külastada kõiki Eesti kutsekoole ja gümnaasiume, et tutvustada insenerierialade olulisust ja tulevikuväljavaateid. Ettevõtted on suunanud oma pilgu Virumaa kolledži tudengitele. Viru Keemia Grupp annab välja stipendiume (100–150 eurot kuus) kuld- ja hõbemedaliga sisseastujatele. Eesti Energia pakub lisaks stipendiumidele sadu praktikakohti tulevastele inseneridele. Ettevõtted on valmis lõpetanutele maksma konkurentsivõimelist töötasu ning pakkuma kiireid karjäärivõimalusi. 

Virumaa kolledžil on õiglase ülemineku fondi raames plaanis lisaks olemasolevatele avada vastuvõtt jätkusuutliku ettevõtluse ja ringmajanduse bakalaureuse õppekaval ning mitmel magistriõppekaval: jätkusuutlik tööstus, jätkusuutlikud keemiatehnoloogiad, rohelised energiatehnoloogiad ning meditsiinitehnika ja -füüsika.

Oleme avatud kõikidele ettepanekutele ja valmis rikastama (kutse)koolide õppekavasid uute põnevate kursustega, mille kohta saab infot Virumaa kolledži teadus- ja tehnikakooli kodulehel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!