Ettelugemise päeval loeme ja illustreerime Aino Perviku lugusid

17. okt. 2022 Eesti Lastekirjanduse Keskus - Kommenteeri artiklit

Ettelugemise päeval, 20. oktoobril kl 9–14 loevad tuntud näitlejad Aino Perviku lugusid ja raamatukunstnikud illustreerivad samal ajal kuuldut. Toimuvat saab jälgida otseülekande vahendusel lastekirjanduse keskuse ja kirjandusfestivali Luup Facebooki lehtedelt ning ERR-i kultuuriportaalist. Ettelugemise päeva traditsiooni kutsus rohkem kui 20 aastat tagasi ellu lastekirjanduse keskus. Sel aastal on päev osaks laste ja noorte kirjandusfestivali Luup programmist.

Ootame kõiki lasteaialapsi, õpilasi ja kirjandussõpru kuulama otseülekande vahendusel raamatulugusid Aino Pervikult, kes tähistas sel aastal juubelisünnipäeva. Perviku looming kõlab armastatud näitlejate esituses ning samal ajal valmib loole illustraatori pilt. Lugude lugemist alustatakse kell 9 hommikul ja lõpetakse pealelõunal kell 14. Uut lugu ja pilti saab nautida iga 20 minuti järel. Täpsem kava on leitav lastekirjanduse keskuse veebilehelt www.elk.ee.

Perviku loomingut loevad ette Kersti Heinloo, Laura Kukk, Katri Pekri, Maria Ehrenberg, Hele Kõrve, Taavi Tõnisson, Tarvo Krall, Leino Rei, Mari-Liis Lill, Argo Aadli, Laura Nõlvak, Merilin Kirbits, Laura Peterson-Aardam, Maarius Pärn ja Tiina Tõnis. Ettelugemist illustreerivad Anu Kalm, Reda Tomingas, Kertu Sillaste, Kristi Kangilaski, Anni Mäger, Olga ja Märt Rudolf Pärn, Liisa Kruusmägi, Kadi Kurema, Lumimari, Joonas Sildre, Elina Sildre ja Tuulike Kivestu-Rotella.

Ettelugemine on lapse arengus hindamatu tähtsusega, sest just siit saab alguse lapse kõne areng, kirjanduslik kasvamine ja laiem kultuurihuvi. Lastekirjanik Aino Pervik, kelle looming on sel aastal ettelugemise päeva luubi all, on ka ise rõhutanud ettelugemise olulisust ning toonud esile selle tähtsust lapse tundemaailma arendamisel: „Väikesele unejutu kuulajale selgub, et sõnadega saab muudki ette võtta kui lausuda „Ära tee!“ või „Ei taha!“ Selgub, et sõnadest võivad tekkida kujutluspildid sellest, mida käega katsuda ei saagi. Siit saab alguse ka empaatiavõime, mis on üks inimese meeldivamaid omadusi.“ Lisaks kõigele on ettelugemine ka tore ajaviide ja pakub ka täiskasvanutele võimaluse veeta kvaliteetaega ühes perega.

Ettelugemise päeva veebiüritus toimub Eesti Lastekirjanduse Keskuse eestvõttel. Festivali Luup korraldavad Eesti Kirjanduse Selts, Oskar Lutsu nimeline Tartu Linnaraamatukogu ja teised partnerid üle Eesti. Festival toimub 15.–22. oktoobrini ja selle programm avaldatakse Tartu Linnaraamatukogu laste- ja noortelehel: https://www.luts.ee/noorteleht/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!