Eesti haridusrahva panus Ukraina võitu vabadussõjas

14. okt. 2022 Tõnis Lukas haridus- ja teadusminister - Kommenteeri artiklit
Tšehhi hariduse, noorte ja spordi aseminister Jaroslav Miller, Tõnis Lukas, Läti haridus- ja teadusminister Anita Muižniece, Leedu haridus- ja teadusminister Jurgita Šiugždinienė, Poola hariduse ja teaduse aseminister Tomasz Rzymkowski ning Ukraina haridus- ja teadusminister Serhiy Shkarlet. Foto: Liisa Ojaveer, HTM

Paljud Ukraina pered, lapsed ja noored on Venemaa algatatud sõja tõttu sunnitud ajutiselt elama Ukrainast eemal. Eelkõige on nende elukorraldus, haridustee ning ühiskonnas toimetulek aktuaalne Eestis, Lätis, Leedus, Poolas ja Tšehhis. Nende riikide ministrid või aseministrid osalesid Ukraina haridus- ja teadusministri Serhiy Shkarleti kutsel töövisiidil Lääne-Ukrainas Ivano-Frankiivskis. 

Ukraina poolt Eestis antava koolihariduse, maailma ühe parima põhikooli ja sotsiaalmajanduslikke erisusi ületava (PISA tulemused) süsteemi tunnustamine on üks võtmeteemasid, et innustada Ukraina sõjapõgenikke jätkama oma haridusteed ja ajutises elukohariigis hakkama saama. See võtaks maha survet õpilastelt ja lastevanematelt, kes seni arvavad, et ei saa muud moodi, kui jätkata Ukraina e-õppes. Kui Eestis kooli ka tullakse, siis õpitakse mõlemas riigis ja säilitatakse nii topeltkoormus. 

Eestis peab täitma koolikohustust. Iga õpilane peab olema seotud konkreetse kooliga, et ta saaks loota selle õpetajate ja tugispetsialistide toele. Praegune olukord, kus paljud õpilased õpivad edasi ainult Ukraina e-koolis või kahes koolis korraga kartuses, et nende haridust Ukrainasse naastes ei tunnustata, ei ole hea ega õpilasesõbralik. 

Meie visiit Ukrainasse oli väga vajalik. Kõik kohtumisel osalenud ministrid andsid ülevaate sõjapõgenike käekäigust nende riigis ning kasutatavatest abimeetmetest. Kõikide asjaosaliste huvi oli parandada infovahetust Ukrainaga sõjapõgenike õppe teemal. Ühiselt leiti, et peaksime sellises riikide ringis tihedamalt kohtuma, sest sõja lõppu ei saa keegi ennustada. 

Ukraina ministri järel andsid kõikide kohtumisel osalenud riikide esindajad lühikese ülevaate Ukraina laste ja noorte hariduse korraldamisest ja oma riigi abimeetmetest. Ülevaadete tegemise järel jätkus ühise laua taga mõttevahetus.

Leppisime kokku, et Ukraina koolid tunnustavad vahepealseid, ka lühiajalisi õpinguid Eestis ja nõustuvad õppurite tulemusi üle kandma, ükskõik, kas nad on Eestis õppinud mõne kuu, aasta või rohkem. Jätkame koos teiste riikidega selle nimel koostööd Ukrainaga. Ukraina haridus- ja teadusminister, suursaadik Eestis, koolid ja kohalikud omavalitsused ning ukrainlaste kogukond saavad pärast seda visiiti aidata kaasa sellega, et julgustavad sõjapõgenike lapsi ja noori Eesti haridussüsteemi sisenema ja õpinguid jätkama. 

Suur tänu kõigile, kes on aidanud sõja tõttu kannatanud peredel Eestis hakkama saada ning haridusteed jätkata. See on Eesti haridusrahva panus Ukraina vabadussõjas. Eesti riik aitab lisaks toetusele ka Ukraina ülesehitustööd. Oleme sellega juba alustanud Žõtomõri oblastis ja oleme valmis panustama oma 30 aasta jooksul toimunud haridusreformide kogemusega.

Tõdesime kohtumisel, et probleemid lahendab vaid Ukraina selge võit Venemaa üle – täpsemalt öeldes Venemaa selge kaotus. Siis saavad põgenikud koju pöörduda. See on meie kõikide siht. Sõjapõgenikest õppijad ja pereliikmed naasevad siis kodumaale kogemuse ja teadmiste võrra rikkamana, mis tuleb neile edaspidises elus kasuks ning liidab meie regiooni ja Ukraina sõprusriike veelgi enam. 

Nädal tagasi tõdesime teiste ministritega arutledes, et olukord on lootusrikas ning põgenikud võivad õige pea hakata koju naasma. Venemaa raketirünnakud sellel nädalal üle Ukraina näitavad, kui lihtsalt võib olukord muutuda. Raketid tabasid ka linna, kus olime mõni päev varem kohtunud. Meie visiit sai teoks ses lühikeses ajaaknas. Kuid meie lootus sellest veel ei kao ja võit tuleb kord niikuinii! Saime anda Ukrainale vajalikku lootust ja tuge.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!