Haridustöötajate liit korraldab õpetajate päeval konverentsi „Kuidas rahvas saab targaks, kui raha ei ole?“

3. okt. 2022 - Kommenteeri artiklit

Eesti Haridustöötajate Liit (EHL) korraldab 5. oktoobril Kumus konverentsi „Kuidas rahvas saab targaks, kui raha ei ole?“, kus saavad sõna haridusasutuste tippjuhid, ettevõtjad ja poliitikud, et arutada hariduskriisi võimalikke lahendusi. Konverentsil on kõne all õpetajate-õppejõudude madalad palgad, õpetajate puudus ja nende kõrge keskmine vanus, ülekoormus ning küsimus, millist mõju avaldaks olukorra jätkumine Eesti haridussüsteemile ja majandusele laiemalt.

Konverentsi avab haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas. Minister avaldab lootust, et äsja heakskiidu saanud õpetajate palgatõus motiveerib koolidesse tööle naasma õpetajaid, kes on viletsa palga tõttu pedagoogitööst loobunud. „Õpetajaskonna õlgadel seisab eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimine. Tark rahvas kasvatab jõukuse taset ühiskonnas. Eelarveläbirääkimistel saavutatud palgatõus on väike osa Isamaa põhieesmärgist tõsta õpetaja palk 125%-ni Eesti keskmisest. Selleks, et hoida ära võimekate õpetajate lahkumist erasektorisse, võtame palgatõusu kõrval tähelepanu alla ka teised motivaatorid, nagu töötingimuste parandamine ja töökoormuse normaliseerimine. Oma südameasjaks pean õpetajaid motiveeriva karjäärimudelimudeli taasloomist,“ märkis Lukas.

Eesti Haridustöötajate Liidu esimehe Reemo Voltri kinnitusel on Eesti õpetaja keskmine vanus praegu maailma kõrgeim ehk rohkem kui 51 aastat, meie õpetajate ja õppejõudude palgatase on Euroopas eelviimasel kohal ning liidu hinnangul jääb Eestis lähiaastatel puudu ca 5000 kvalifikatsioonile vastavat õpetajat. „Need on faktid, millest me ei saa mööda vaadata. Ja see ei ole üksnes haridusvaldkonna mure, vaid sellest on üsna kiiresti saamas kogu Eesti ühiskonna probleem. Kui olukord ei muutu, on vältimatu, et hariduse kvaliteet saab kannatada,“ sõnas Voltri.

EHL-i juhi sõnul ootab haridussüsteem õpetajalt rohkem kui kunagi varem – ta peaks olema ise motiveeritud, õpilasi innustav ja peab olema vähemalt magistriharidusega. „Kahjuks on olukord sellele risti vastupidine. Liidu kevadel läbi viidud uuringu kohaselt on väikese palga ja ülekoormuse tõttu ligi 60% Eesti õpetajatest kaalunud töölt äraminekut ning tervelt 92% kogenud läbipõlemist,“ rääkis Reemo Voltri. „Sama kehtib magistriharidusega õpetajate kohta. Neid küll on, kuid paljud neist ei tööta enam õpetajaametis, kus töötasu on kolmandiku võrra väiksem kui kõrgharidusega töötajal keskmiselt. Nad on läinud tööandja juurde, kes neid rohkem hindab ja kus töökoormus on mõistlikum.“

„Probleemiks on ka ühiskonna suhtumine: õpetajat ei taheta näha kui koostööpartnerit ja see mõjub noortele demotiveerivalt. Konkurentsivõimeline palk, mõistlik töökoormus ja tunne, et õpetajatööd väärtustatakse, on need komponendid, mis tooksid noored õpetajaameti juurde tagasi,“ lisas Reemo Voltri.

Hariduskonverentsil otsitakse koos eri osapooltega lahendusi, kuidas kvaliteetse hariduse andmine Eestis saaks jätkuda. Konverentsil astuvad üles haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, ettevõtja ja AS-i Mainor juht Kadi Pärnits, Eesti Haridustöötajate Liidu esimees Reemo Voltri, Kohtla-Järve Gümnaasiumi direktor Hendrik Agur, Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser ja Tartu Tervishoiu Kõrgkooli rektor Ulla Preeden.

Konverentsi lõpuosas toimuvas parlamendierakondade debatis „Millal hakkab riik sõnade kõrval haridust ka tegudes väärtustama?“ osalevad Helir-Valdor Seeder, Jevgeni Ossinovski, Jürgen Ligi, Jüri Ratas ja Toivo Tasa.

Konverentsi kava

Vestlusjuht Urmas Vaino

10.30–11 hommikukohv

11–11.20 haridusminister Tõnis Lukas „Kuidas targad inimesed loovad targa riigi?“

11.20–11.40  intervjuu ettevõtja ja AS Mainori juhi Kadi Pärnitsaga „Miks õpetajate puudus on probleem?“

11.40–12 Eesti Haridustöötajate Liidu esimees Reemo Voltri „Kas õpetajad saavad liiga vähe palka?“

12.–12.20 Kohtla-Järve Gümnaasiumi direktor Hendrik Agur „Kriit käes, tahvli ees – otse põllult“

12.20–12.50  lõunapaus

12.50–13.10  Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser „Keda huvitab tark ja haritud rahvas?“

13.10–13.30 Tartu Tervishoiu Kõrgkooli rektor Ulla Preeden „Miks rakenduslik kõrgharidus on ühiskonna jaoks samas kaalukategoorias riikliku julgeolekuga?“

13.30–14.30  parlamendierakondade debatt: „Millal riik hakkab sõnade kõrval haridust ka tegudes väärtustama?“ Helir-Valdor Seeder, Jevgeni Ossinovski, Jüri Ratas, Jürgen Ligi, Toivo Tasa.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!