Hendrik Agur: pakkusin 3000 eurot ja ka sellise palgaga ei õnnestunud kohe õpetajat leida

5. okt. 2022 Powerhouse'i kommunikatsioonibüroo - Kommenteeri artiklit
Hendrik Agur. Foto: Karli Saul

Täna Kumus toimunud õpetajate päevale pühendatud konverentsil „Kuidas rahvas saab targaks, kui raha ei ole?“ ütles Kohtla-Järve Riigigümnaasiumi direktor Hendrik Agur, et haridus Eestis on väga hea, kuid väga oluline on, et õpilased tahaksid õpetajaks õppida. Ida-Virumaal hakkab probleem tema sõnul tänu 1,5-kordsele koefitsiendile lahenema.

„Minu põhiline sõnum oli täna, õpetajate päeval, õpilastele: nüüd on aeg hakata õppima õpetajaks!“ ütles Hendrik Agur. Ta selgitas, et õpetajate minimaalne põhipalk Ida-Virumaal tõuseb 2623 euroni ehk 1,5 Eesti õpetajate uue minimaalse põhipalgani. „Suur osa hakkabki saama Ida-Virumaal õpetajana töötades üle 3000 euro – ma naudin seda olukorda!“

„See on olnud suur samm ja õige hoiak riigi poolt peale 30 aastat,“ rääkis Hendrik Agur. „Täna veel on nii, et 16-aastased vene põhikooli lõpetajad ei oska eesti keelt ehk riigikeelt elementaartasemel, mis on kurb. Põhjus on olnud õpetajate madal palk, mille tõttu õpetajaid ei ole. On olnud käegalöömise meeleolu, ka 3000-eurost palka pakkudes ei saanud ma kohe bioloogiaõpetajat. Kõigile ei saa 3000 eurot maksta, aga osale saab. Nüüd ostsin bioloogiaõpetaja teisest koolist üle. Konkurents õpetajatele on ka koolide vahel suur.

Soomes näeme suurt meesõpetajate osakaalu, nende palk on 4000 eurot kuus, õpetajate järjekord on ukse taga, igale töökohale on konkurents, vaid parimad pääsevad klassi ette.

Minu unistus on, et õpetaja ametikohale tekib konkurents. Tulev kevad ja suvi tulevad põnevad. Ma arvan, et meil, Ida-Virumaal, konkurents tekib. Kõrgem palk Ida-Virumaa õpetajatele on lõiv, millega Ida-Virumaa tuleb ülejäänud Eestile järele tõmmata.“

Konverentsil otsiti koos eri osapooltega lahendusi, kuidas kvaliteetse hariduse andmine Eestis saaks jätkuda. Üles astusid haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, ettevõtja ja AS-i Mainor juht Kadi Pärnits, Eesti Haridustöötajate Liidu esimees Reemo Voltri, Kohtla-Järve Gümnaasiumi direktor Hendrik Agur, Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser ja Tartu Tervishoiu Kõrgkooli rektor Ulla Preeden.

Parlamendierakondade debatis „Millal hakkab riik sõnade kõrval haridust ka tegudes väärtustama?“ osalesid Helir-Valdor Seeder, Jevgeni Ossinovski, Jürgen Ligi, Jüri Ratas ja Toivo Tasa. Vestlust juhtis Urmas Vaino.

Konverentsi korraldas Eesti Haridustöötajate Liit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!