Kutseoskustega noorte tippvõistlused on alanud 

14. okt. 2022 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit
Esireas Eestit esindavad võistlejad: Kerly Väinsar, Oliver Kikas, Siim-Robin Noorem, Andreas Gabriel Vannas, Carol Soovik, Maria Rezev ja Roomet Sütt, tagareas eksperdid Mairold Mänd, Johannes Kadak, Gen Lee, Janika Nõmmela ja Kristi Tiido. Foto: HARNO

Ülemaailmsed kutseoskustega noorte võistlused WorldSkills toimuvad taas. Seekord võisteldakse ühel alal ka Eestis.

Tänavu pidid rahvusvahelised võistlused aset leidma 12.–17. oktoobrini Shanghais, kuid arvestades COVID-19 kriitilist olukorda seal, asukohta muudeti. Võistlus viiakse erandkorras läbi nimega „WorldSkills special edition“ (WorldSkillsi eriväljaanne), mis tähendab, et võisteldakse neis liikmesriikides, kes selleks soovi avaldasid ja kel on see võimalik. 

46. WorldSkillsi võistlused toimuvad seekord 26 linnas Euroopas, USA-s, Kanadas, Jaapanis ja Lõuna-Koreas. Esmakordselt ka Eestis – siin võistlevad noored maastikuehitajad. 

Osa võistlusi on juba toimunud – näiteks mehhatroonika, tööstus 4.0 ja veetehnoloogia oskuste mõõduvõtmised Saksamaal Stuttgardis või prototüüpide modelleerimine, milles võisteldi Šveitsis Bernis juba septembris. Meil on võimalik pöialt hoida seitsmele noorele spetsialistile, kes suurüritusel Eestit esindavad. 

Eesti noored osalevad järgmistel kutseõppe võistlusaladel: graafilised disainerid 12.–15. oktoobrini Šveitsis, IT-süsteemide spetsialistid ja küberkaitse asjatundjad 13.–16. oktoobrini Koreas, kokad 23.–26. oktoobrini Šveitsis ja maastikuehitajad 24.–27. oktoobrini Eestis Tallinnas.

„Esmakordselt läheb meil välja ka küberkaitse paarismeeskond ning Tallinnas saame kaasa elada Euroopa hõbedale Kerlyle ja tema uuele tiimiliikmele Siim-Robinile,“ avaldas HARNO projektijuht Evelin Männiste. 2021. aastal Euroopa noorte kutsemeistrivõistlustel EuroSkills saavutasid Räpina Aianduskooli õpilased Kerly Väinsar ja Egert Aug maastikuehituses hõbemedalid. 

Eesti valiti tänavu selle ala võistluste asukohaks 15 kandidaatriigi seast. WorldSkillsi Tallinna suurürituse projektijuhi Tanel Oppi hinnangul on see suur tunnustus meie kutsekoolidele, varasematele võistlejatele ja ekspertidele. Eestis võistlevad 15 riigi esindajad. 

Eestit esindavad tänavu WorldSkillsil kokk Maria Rezev Pärnumaa KHK-st, maastikuehitajad Kerly Väinsar ja Siim-Robin Noorem Räpina Aianduskoolist, graafiline disainer Carol Soovik Tartu Kunstikoolist, IT-süsteemide spetsialist Andreas Gabriel Vannas Haapsalu KHK-st, küberkaitse spetsialistid Oliver Kikas Pärnumaa KHK-st ja Roomet Sütt Tartu Rakenduslikust Kolledžist.  

Ekspertidena sõidavad võistlustele Tallinna Teeninduskooli toitlustamise kutseõpetaja Kristi Tiido, IT-süsteemide spetsialist Gen Lee, küberkaitse asjatundja Johannes Kadak, Räpina Aianduskooli maastikuehituse õpetaja Mairold Mänd ja Tartu Kunstikooli graafilise disaini õpetaja Janika Nõmmela. 

WorldSkillsi võistlusi korraldatakse iga kahe aasta tagant. Viimati peeti need 2019. aastal Kaasanis. 


WorldSkills 2022 arvudes

  • 62 võistlust
  • 22 nädala jooksul
  • 15 riigis või regioonis
  • Üle tuhande võistleja
  • Ajavahemikul 7. september – 26. november 

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!