Laupäeval algab ajalooõpetajate ja ametiühingute ühiskonverents „Riik ‒ see oleme meie!“

5. okt. 2022 Eesti Ametiühingute Keskliit - Kommenteeri artiklit

Laupäeval algav sügiskonverents toob kokku õpetajad, haridustöötajad ja ametiühingute liikmed. Koos vaadatakse otsa ühiskonna kolmandat sektorit puudutavatele küsimustele: riigi ja kodanikuühiskonna suhetele, õpetajate töötingimustele ja töötasule ning ametiühingute perspektiivile. Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi iga-aastase konverentsi partner on käesoleval aastal Eesti Ametiühingute Keskliit.

Ametiühingute keskliidu esimehe Jaan-Hendrik Toomeli sõnul saab ametiühing toimida vaid koos liikmetega. Tööturul on aga nii, et vanemad lahkuvad ja noored vajavad tööle asudes tuge. Seda saab ta ametiühingust nii töövaidluse kui muu töömure tekkimisel. „Esimene, kes noorele ametiühingust räägib, on õpetaja. Tema võib noorel soovitada astuda tööle minnes ametiühingu liikmeks, siis saab noor vastu sõpruskonna, juristi ja muu abi ning meelepärase töösuhte,“ rõhutab Toomel ametiühingusse kuulumise plusse.

Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi esinaine Maarja Tinn ütles, et ametiühingute liikumine on ainus end ajaloos korduvalt tõestanud mudel, kuidas soovitud muudatusi ühiskonnas esile kutsuda – kas see on meil seni puudu jäänud, et püüdlused tagada õpetajaametile väärikas ja selgelt väärtustatud positsioon ühiskonnas, ei ole andnud soovitud tulemust? Või on põhjused siiski mujal? Nendel teemadel saame konverentsil üheskoos arutada ja ehk jõuame selgema arusaamani, mis võiks olla õpetajaskonna edasised sammud oma ameti kaitsmisel ja väärtustamisel.

Haridus- ja teadusministri Tõnis Lukase ning teiste haridusveduritega väideldakse õpetajate töö väärtustamise üle toimiva karjäärimudeli puudumise olukorras. Töö- ja terviseminister Peep Petersoniga otsitakse vastust küsimusele, kas ametiühingud on ühiskonnas tööturu piduriks või veduriks. Konverents täidab ühtlasi õpetajate täiendkoolituse ülesannet, kus tutvustatakse lisaks õppematerjale perevägivallast ja ametiühingutest. Konverentsil osalejatele väljastatakse osavõtutõend.

Konverents algab laupäeval, 8. oktoobril kl 10 ning lõpeb kl 16.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!