Osalusteatri etendus Fotografiskas

4. okt. 2022 Heili Vaus-Tamm Eesti Kultuuri Koja tegevjuht-koordinaator - Kommenteeri artiklit
Vaimse tervise märk sündis Narvas elava Aspergeri sündroomiga naise maalist, mida aitas banaaniga täiendada Tallinna Ülikooli reklaami õppetool ja disainida agentuur Must Elevant. Selline teekond. Nüüd saab seda märki kotile või jakisappa kinnitada.

8. oktoobril saab Fotografiska esimesel korrusel kaasa elada osalusteatri lavastusele „Lood elust endast“.

On üks teatrivorm, kus saab lasta professionaalsetel nõustajatel oma isiklikke probleeme läbi mängida ja lisaks kuulda psühholoogi kommentaare selle kohta. Just selliseid osalemisvõimalusega etendusi näeb vaimse tervise sarjas „Teaduse ja kunsti mängud“. Kes on huvitatud enesearengust ning uutest kogemustest, võiksid vaatama tulla. Tänu sellele saab võib-olla õnnelikumalt valida ja vaadata olukordade ja tegude hästivarjatud pealispinna alla. 

Kas kunst peab nii eluline olema? Või kas kunst peab omaette elevandiluust tornis ilutsema ja mitte märkama seda, mis ühiskonnas valutab? Muidugi, kes ootab teatrilt rabavaid dekoratsioone ja kostüüme, otsib teise vormi. Mind käivitasid aga Tallinnas „Kuldsel maskil“ käinud lavastaja Popovski sõnad, et tulevikukunst on aina vähem meelelahutus ja aina enam inimese varjatud kihtide peegeldus ning sisemise arengu vahend.

Niisiis saab 8. oktoobril Fotografiska esimesel korrusel kaasa elada lavastusele „Lood elust endast“. 2006. aastal loodud luguteatri trupp Moreno pakub harukordset võimalust osalusetenduseks. Samas ei pea vaataja ise lavale minema, isegi küsimustele vastama ei pea, võib lihtsalt jälgida ja mõelda. Etendusele on juba registreerunud õpilasi, kes tahavad, et neist päriselt ka midagi sõltuks. Et nad saaks tänapäevases teatrivormis kaasa rääkida ja selle kaudu luua sidusamat ühiskonda, kus üksteist paremini mõistetakse. Etendus on muidugi igas vanuses publikule. Valgas oli ka päris noori külastajaid. Äkki ongi perega päris värskendav sellist analüüsi vaadata, sest paljud situatsioonid võimaldavad äratundmist.

Kuidas saab kunst aidata?

Etendust täiendab näitus „Kuidas kunst saab aidata? Eriliste inimeste maalid ja lood“. Just lood, sest tööde autorite nimesid ei ole ‒ vaimsete probleemide all kannatavad inimesed ei taha tihti oma valust rääkida. Kui jalg on haige, pole häbiasi, kui hing, siis on. Aga joonistamine pidi olema kõige kiirem ülekanne, kõige käepärasem vahend oma emotsioonide maha laadimiseks. Nii räägib Vera Staniševskaja, üks väheseid me näituse autoritest, kes oma nime ja näoga end vallanud probleemist räägib. Mõne autoriga suhtlesin vaid tugiisiku kaudu. Ja kõige hämmastavam oli, kui ühe mehe kohta öeldi, et seda on piltidest näha, kui rohud on valed. Pildid lähevad kurjaks. Kuid kurje ja segaseid pilte pole palju. Sest need inimesed saavad ju kunstist abi. Ja aitab just helge kunst, ilu. Ka skisofreenik, kes ei tea, kas ta on Hitler või Marylin Monroe, maalib tohutu filigraansusega roosi. Kitš, ütlete. Ei, see on tema sisemaailma tasakaalustamise vahend. Roosis peab kõik millimeetri pealt paigas olema. Sest peas ju pole …

Need on lood meist endast, nii maalides kui ka teatrietenduses.

Minapilt ja suhted Pärnus

Pärnus, Nooruse majas on 26. novembrini üleval näitus, kus kõlab ka patroon Robert Jürendali muusika.       

28. oktoobril kl 18 veab sealsamas noorte vestlusõhtut koolitaja Hille Luht-Pihelgas, teema on „Minapilt ja mõttemustrid ‒ sõbrad või vaenlased“, minnakse liini pidi mõte‒tunne‒käitumine. Sari liigub üle Eesti ja ilmub nii mõneski linnas veel sel sügisel publiku ette. Novembris alustame ka kontsert-töötubadega, sel aastal muusikaterapeut Alice Pehki, uuel hooajal juba Jaan Aru juhtimisel.   


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!