Tallinna Keskraamatukogu kuu teema: Õigus olla erinev 

14. okt. 2022 Tallinna Keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Dagmar Geisler, Stephanie Gerharz „Ma teen kõike vasaku käega!“ (2022)

Meid ümbritsev maailm on kujundatud paremakäeliste järgi, kuna neid on rohkem ja varem arvati, et nii ongi õige. Tegelikult on ka vasakukäelisi palju ja nemad peavad samuti igapäevategevustega hakkama saama. Meie keha kaks poolt on hästi toimiv meeskond, ehkki üks pool on alati veidi tugevam. Mõnikord on juba beebiea piltidelt näha, kumba kätt väike inimene eelistab. Kumb ajupoolkera aga kumba kehapoolt juhib?

Raamat õpetab märkama vasakukäelisi, nende seas on mitmeid tuntud inimesi. Näiteks multikategelane Bart Simpson toimetab vasaku käega.

Raamat annab kasulikke nõuandeid ja harjutusi, kuidas vasakukäeliste elu mugavamaks muuta. Teksti toetavad lõbusad lastepärased joonistused.

Rob Harrell „Vidusilm“ (2022)

Peategelane Ross Maloy on tavaline seitsmenda klassi poiss, kellel avastatakse haruldane silmakasvaja. Nüüd saab temast „see vähiga poiss“ ja „vidutav silm“. Poisi pähe ilmuvad piinlikult veidrad mütsid – suure laia servaga, et päike näkku ei paistaks –, ja see on veel väike probleem. Valikud on õudse ja veel õudsema vahel: juustest ja sõpradest ilmajäämine, kiusamine, varitsev nägemise kaotuse oht …

Kas kitarrimängu õppimine ja koomiksite joonistamine võiks aidata leida uusi sõpru? Millega lõpeb „pitsaintsident“? Kas Vidusilm pääseb lavale? Mida teha, kui oled tüdinud teistest erinev olemast?

Humoorikate piltide ja jutustamislaadiga raamat põhineb autori enda elukäigul.

Bianca Maria Tricarico „Trummilinn“ (2022)

Utoopilise Trummilinna elanike elu keeratakse pea peale, kui pimeduse varjus saabuvad okupandid. Uueks valitsejaks saab diktaator Steinway. Trummipõrin kuulutatakse lärmiks, linnast saab hoopis Klaverilinn. Jahmunud elanike elu peab nüüd käima uute käskude ja keeldude järgi. Trummilinlased aga ei alistu kergesti, salajane vastupanu viib ootamatu lahenduseni. Diktaatorit proovitakse kukutada üllatuskontserdiga, appi tuleb salapärane Maestro. Trummilinlastel õnnestubki Steinway pagendada rahumeelselt.

Küsimus, kuidas peab kõlama hea muusika, näitab õigete vastuste paljusust. Rohkete piltidega raamat toetab julgust olla iseseisev ja teistest erinev. Kõlama jääb ka mõte, et naer on nakkav ja aitab rasketel aegadel. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!