Tartu haridusfestivalil avanevad aktuaalsed teemad

21. okt. 2022 Karin Lukk festivali peakorraldaja, Tartu Kivilinna Kooli direktor - Kommenteeri artiklit
Virtuaalreaalsuse õpitoas eelmisel festivalil. Foto: Tartu haridusfestival

Jagamise rõõmust on palju räägitud, kuid seda ise kogeda on hoopis midagi muud. Sügisesel koolivaheajal 25.–27. oktoobrini Tartus toimuv haridusfestival on üks eredamaid heade haridusmõtete jagamise näiteid. Tänavune festival on järjekorras kaheksas. Kuigi õpitubadel põhinev formaat on püsinud muutumatuna, on sisu fookus olnud igal aastal eri asjal. Mis on need suunad, mis sellel aastal välja joonistuvad? 

Esimesena on märgata, et tavapäraste ainespetsiifiliste õpitubade asemel on valdavaks üldised iseseisva õppija kujunemist toetavad oskused. Nii on ennastjuhtivust mõtestatud küll kooliastmeti, loovainete, liikumisõpetuse ja isegi draamaõpetuse kontekstis või hoopis koostöö kaudu. Lisaks õppimise juhtimise ja iseseisva mõtlemise teemad. Kas selline nihe võib olla märk sellest, et riiklikes õppekavades rõhutatud teadmiste, oskuste, hoiakute kogum – üldpädevused – on leidnud oma koha haridusasutuste igapäevaelus ja suunda haridusvaldkonna arengukava 2035 eesmärkide täitmisele on teadvustatud juba õpetaja tasandil? Igal juhul on see positiivne ja julgustav muutus. 

Selle aasta festivalil on ootuspäraselt fookus muukeelsete õpilaste õpetamisel. Teema käsitlemist juhib valdkonna üks suuremaid eksperte Tartu Annelinna Gümnaasium, kes on pannud kokku konverentsi jagu õpitube. Lisaks oma varasematele keelekümblusoskustele on nendel sellest aastast kogemus enam kui saja ukraina õpilase õpetamisega. Ukraina teemat käsitletakse festivalil teistegi nurkade alt: nt mõtiskletakse vabadussõja üle ja avatakse Ukraina laste sisemaailma psühholoogi pilgu läbi. 

Tartu haridusfestivali selle aasta teema on „Juhtimise kunstid“ ja see tõi kavasse haridusasutuse juhtidele mõeldud temaatikat tavapärasest enam. Lisaks tõstis see esile klassijuhataja kui juhi töö. Käesolev õppeaasta on Tartus kuulutatud klassijuhataja aastaks ja sellest kantuna on festivalil mitmeid klassijuhatajale suunatud õpitube: alates klassijuhataja unenägudest, origami kasutamisest kuni klassijuhatajale mõeldud taastavate võteteni. Õpetajate taastumine ja laiemalt nende vaimne ning füüsiline tervis on selle aasta festivali kava vaadates samuti aktiivselt inimeste mõtetes ja tegudes. 

Tartu haridusfestival on kasvanud suureks hariduspeoks, mis toob kokku huvilisi üle kogu riigi. Sellel aastal on kavas 85 õpituba, mida juhivad 138 juhendajat. Lisaks õhtused meelelahutusüritused. Selline hulk häid haridusmõtteid annab kindlasti uut indu igale osalejale. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!