Alanud on vastuvõtt Tartu Ülikooli kevadsemestri mikrokraadiprogrammidesse

23. nov. 2022 Tartu Ülikool - Kommenteeri artiklit

Täiskasvanud õppijad saavad selle nädala algusest registreeruda kõigisse kevadsemestril algavatesse Tartu Ülikooli mikrokraadiprogrammidesse, et omandada lisaeriala või pädevus mõnes kitsamas valdkonnas.  

2022/2023. õppeaasta kevadsemestril pakub Tartu Ülikool 19 mikrokraadiprogrammi ettevõtluse, majanduse, turunduse, infotehnoloogia, hariduse, õiguse ja ühiskonnateaduste valdkonnast. Sealjuures 16 programmi toimub esimest korda ja kolme on menukalt pakutud ka varem. Enamik programmidest jätkub järgmise õppeaasta sügissemestril. Lisaks saab registreeruda juba detsembris algavasse mikrokraadiprogrammi „Hägusate andmete analüüs majanduses ja ärijuhtimises“.  

Tartu Ülikooli õppeprorektor Aune Valk on kindel, et mikrokraadiprogrammid on suure potentsiaaliga uus õpivorm, sest muutuv tööturg ja uued töötamise viisid nõuavad pidevalt teadmiste ja oskuste arendamist ning mikrokraadiprogrammid võimaldavad õppida kiiremas tempos ja paindlikumalt.  

„Mikrokraadiprogramme korraldavad paljud ülikoolid üle maailma, nii ka Tartu Ülikool. Pakume neid juba teist aastat ja sügisel alustas õpinguid ligi 300 õpihuvilist. Täiskasvanud õppijad on mikrokraadiprogrammid kui töötavale inimesele sobiva väiksema koormusega õpivõimaluse väga hästi vastu võtnud: tagasiside järgi toetavad õpingud erialast tööd ja suurendavad konkurentsivõimet tööturul ning 80% tagasisideküsitlusele vastanutest soovitaks mikrokraadiprogrammi oma kolleegile, sõbrale või tuttavale,“ ütles Valk. Programmi läbinul on võimalus edaspidi tasemeõppekava alusel õppimist jätkata ja kõrgharidus omandada. „Tagasisideküsitluse põhjal võib öelda, et seda võimalust kavatseb kasutada üle kolmandiku vastanutest,“ lisas Valk.  

Mikrokraadiprogramm on pikem tervikliku sisuga täiendusõppeprogramm, mis arvestab tööturu vajadustega. Selle maht on 12–30 EAP-d ja õpe kestab enamasti semestri või kaks.   

Mikrokraadiprogramm on loodud tasemeõppeainete põhjal, osalejad õpivad üldjuhul koos üliõpilastega ja õppetöö toimub töötavale inimesele sobivas sessioon- või veebiõppe vormis.  

Mikrokraadiprogrammide alusel oodatakse õppima vähemalt keskharidusega õppijaid, kuid mitmes programmis tuleb arvestada lisatingimustega. Enamikku kevadsemestri programmidesse saab registreeruda 22. jaanuarini. Täpsemat infot mikrokraadiprogrammide sisu, tähtaegade ja tingimuste kohta leiab veebilehelt veebilehelt iga programmi tutvustuse juurest. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!