Eesti keele kui teise keele õpetajad mõlgutavad mõtteid Mulgimaal 

29. nov. 2022 Ingrid Prees eesti keele kui teise keele õpetajate liidu juhatuse esimees - Kommenteeri artiklit

Eesti keele kui teise keele õpetajate liit korraldab 3. ja 4. detsembril Mulgimaal keeleõpetajate väljasõiduseminari „LAK-õpe = edu võti!?“.

Haridus- ja teadusministeeriumi strateegilise partnerina poliitika elluviimisel 2022‒2024 toetab liit keeleõpetajate professionaalset arengut kord kuus toimuvate veebikohtumiste, suvekooli ja seminaridega. 

Kahepäevane seminar on koostöine, avastamisrohke ja sisukas. Esimesel päeval saavad Ida-Virumaalt ja Tallinnast tulijad kokku ühise lõunasöögi laua taga Raudna külas, et jätkata üheskoos Heimtali koduloomuuseumi avastamist. Muuseumi töötoas „Mustriline maakunst“ saavad osalejad teadlikumaks maakunsti ajaloost ning proovivad ka ise inspireerituna nähtud mustritest luua ühise maakunstiteose. Teises muuseumitunnis „Kirjatähemustrid“ õpivad osalejad mustrite tähendusi ning loovad ka ise mitmesuguseid mustrirütme. Päevase kultuuriprogrammi lõpetab Holste-Polli vabaajakeskuses kahetunnine seminar „LAK-õppe põhimõtted ja meetodid“, mida viib läbi LAK-õppele ja keelekümblusele spetsialiseerunud koolitaja Maret Vandel. Seminarile järgneb pidulik õhtusöök ja võrgustumine, sest just ühistel koosveedetud õhtutundidel sobitatakse sõprust, mis soodustab edasist ühist koostööd. Väljasõiduseminari teine päev jätkub LAK-õppe koolitusega.

„Keele ja kultuuri õppimine käivad käsikäes, nagu seda teevad ka keel ja loovus. Õpetaja on professionaal, kes lisaks ainetundmisele peab olema ka kultuuritundlik. Olime meeldivalt üllatunud, et õpetajad haarasid küllaltki kiiresti meie väljasõiduseminari ideest kinni. Esimese päeva jooksul oli seminarile registreerunud juba 34% osalejaist, mis näitab seda, et õpetajad on väga teadmishimulised ning valmis sõitma puhkepäeval Eestimaa teise otsa, et avastada enda jaoks midagi põnevat,“ tõdes TalTechi Virumaa kolledži eesti keele lektor ja eesti keele kui teise keele õpetajate liidu juhatuse esimees Ingrid Prees. 

Ida-Virumaalt sõidab seminarile uusi teadmisi ammutama 33 keeleõpetajat, sh kuus üliõpilast. Tartu ja Tallinna õpetajatega kokku on seminaril 42 osalejat. Õpetajate väljasõiduseminari toetab haridus- ja teadusministeerium. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!