Ene Kangron 75! Vivat!

11. nov. 2022 Kolleegid Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiast, Eesti Muusikaõpetajate Liit, Ene koorilauljad - Kommenteeri artiklit
2021. aasta suvel pälvis Ene Kangron riikliku teenetemärgi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Muusikarahval on põhjust rõõmustada ja kolleeg Ene Kangronile juubeli puhul õnne soovida. Tema töödest-tegemistest on tulu tõusnud paljudes valdkondades. Ta on jätnud jälje nii koorimuusikasse, õpetajakoolitusse kui ka Eesti muusikaõpetuskogemuse viimisesse rahvusvahelisele tasandile. 

Ene Kangron on väga hea kooridirigent. Küllap laoti alus tema professionaalsusele Tallinna Riiklikus Konservatooriumis professor Gustav Ernesaksa käe all. Ene on osanud õpitut ka parimal võimalikul viisil kasutada. 

Dirigendina on ta edukalt esinenud paljudel rahvusvahelistel koorikonkurssidel: Eesti Muusikaakadeemia naiskooriga 1991. a Kreekas Karditsas, 1992. a Itaalias Arezzos, 1994. a Walesis Llangollenis. Tallinna Tehnikaülikooli naiskoori viis ta žürii ja kuulajate ette 1993. a Ungaris Budapestis ja Türnpu meeskoori 1995. a Bernis Šveitsis ning 2008. a Barcelonas Hispaanias. Need saavutused on tutvustanud meie koorikultuuri ning seeläbi „teinud Eestit suuremaks“. Loomulikult on Ene Kangron koore juhatanud meie laulupidudel.

Tähelepanuväärne on Ene Kangroni pedagoogitöö. Aastatel 1971–1980 töötas ta muusikaõpetajana Tallinna 22. Keskkoolis (praegu J. Westholmi Gümnaasium) ning seejärel vanemõpetajana Tallinna Pedagoogilises Instituudis. Alates 1986. aastast töötas ta dirigeerimise õppejõuna dotsendi ametikohal Tallinna Konservatooriumis, 1991–1994 oli Ene Kangron sealsamas koolimuusika kateedri juhataja. Õpetajaid saab õpetada vaid professionaal, kes õpetajatöö eri tasandeid põhjalikult tunneb. 2000. aastast on juubilar juhatanud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia täienduskoolituskeskust, korraldanud suvekoole ja kursusi kõikidele muusikaõpetajate sihtgruppidele lasteaiast koorijuhtideni. Õpetaja vajab täiendusõpet ja tänu Enele on vähemalt muusikaõpetajail praeguseni alles oma koolitussüsteem, mis pakub tuge ja uut teadmist muusikaõpetuse ja pedagoogika eri valdkondades. Oleme küll uhked oma koorilaulutraditsiooni ja laulupäevade üle, aga tasub sagedamini meelde tuletada, et selliste rahvust ühendavate ja identiteeti kasvatavate ürituste jätkusuutlikkuseks on vaja paljude inimeste tarka tööd ja pühendumust, ka liidreid. Ene seda on.  

Ene on olnud aktiivne mitme organisatsiooni töös. Aastatel 1995–1999 oli ta Eesti Muusikanõukogu asepresident, 1995–2002 Eesti Muusikaõpetajate Liidu esinaine, alates 2003. aastast juhatuse liige ja välissuhete juht. Kõigeks selleks on vaja leida aega, osata keeli ja kasutada oma rikkalikku suhtekapitali. Asjaolu, et Ene suhtekapital aina kasvab, näitab eelkõige seda, et ta on koostööaldis, abivalmis ja oskuslik organisaator. Eestis korraldatud kohalikud ja rahvusvahelised muusikaolümpiaadid on pälvinud laialdast tähelepanu. Eri vanuseguppide mitmevoorulised jõukatsumised eeldavad põhjalikku ainetundmist ja ettevalmistust. Ene ongi olnud alates aastast 2002 nimetatud üleriigiliste muusikaolümpiaadide korraldustoimkonna juht. 2016. aastal valiti Ene Kangron rahvusvahelise muusikaolümpiaadikomitee (International Music Olympiad Commitee) juhiks. Ta on juhtinud eksperdina ka üleriigilise muusika ainenõukogu tööd.

Eesti tuntust muusika- ja muusikutemaana on aidanud teadvustada Ene tegevus Euroopa Koolimuusika Assotsiatsiooni Eesti-poolse koordinaatorina (European Association for Music in Schools) alates 2003. aastast. 2008–2015 oli ta valitud selle juhatuse täisliikmeks väga keerulise ja vastutusrikka ülesandega juhtida kahekümne kuue liikmesmaa rahvuslike koordinaatorite võrgustiku tööd. Kõik seda ei suuda, Ene küll.

Ene tööd on märgatud ja tunnustatud. Gustav Ernesaksa nimelise koorimuusika edendamise stipendiumi sai ta aastal 2002, 2004 arvati ta Riho Pätsi nimelise koolimuusika edendamise stipendiumi vääriliseks. 2009 tunnistati ta SA Archimedes konkursi võitjaks ja Eesti ülikoolide parimaks välissuhete arendajaks. 2014 valiti ta Eesti Muusikaõpetajate Liidu auliikmeks. 2021. aastal sai Ene Valgetähe V klassi teenetemärgi – autasu, mille on kuhjaga välja teeninud. 

Soovime juubilarile tervist ja jõudu ning jätkuvalt häid mõtteid muusikahariduse edendamisel! Küllap siis kestavad laulud ja laulupeod. Neid on meile kõigile vaja.

Kolleegid Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiast

Eesti Muusikaõpetajate Liit

Ene koorilauljad


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!