Järvamaal algas rahvusvaheline teatrifestival NAKS

3. nov. 2022 - Kommenteeri artiklit
4. novembril kell 19 esietendub festivalil NAKS Viimsi Gümnaasiumi näitetrupi EKSPERIMENT ja Paide Teatristuudio noorte ühislooming „Lavastus kõigile neile, kellele on kunagi öeldud, et nad ei oska joonistada“.

2.–5. novembrini peetakse Eestimaa südames suurt teatripidu lastele ja noortele. Pärast mitut edasilükkamist ja mullust veebifestivali toob NAKS taas päriselus kokku õpetajad, teatritegijad, lastevanemad, kultuurikorraldajad ja teatrisõbrad. Kirevas programmis jagub elamusi igale vanuseastmele – beebidest täiskasvanuteni.

NAKS-i festivalil on tänavu kohal 18 teatritruppi nii Eestist kui ka välismaalt, kes annavad nelja päeva jooksul 24 etendust. Programmi on valitud mitmekülgsed lavastused: näha saab kaasaegset tsirkust, improvisatsiooni, pärimust, beebiteatrit ja -kontserti ning nuku-, tantsu-, visuaal- ja sõnateatrit. Ühtlasi toimub 18 töötuba kohalikes koolides ja lasteaedades, prantsuse näitekirjaniku Claudine Galea uue noortenäidendi „Süsina“/“Noircisse“ avalik ettelugemine ning lastekultuuri seminar. Igal õhtul toimuvad Paide noorte juhitud vestlusringid, kus saab kohtuda näitlejate ja lavastajatega. Festivalile on oodata väliskülalisi Norrast, Soomest, Leedust, Lätist, Küproselt, Suurbritanniast, Slovakkiast, Poolast ja Ukrainast.

NAKS-i festivalil esietendub Viimsi Gümnaasiumi näitetrupi EKSPERIMENT ja Paide Teatristuudio noorte ühislooming „Lavastus kõigile neile, kellele on kunagi öeldud, et nad ei oska joonistada“. Lavastusprotsessis tutvusid noored omavahel, mõtestasid kunsti endas ja enda ümber ning otsisid oma mälestuste ja liikumise kaudu ühist vormi. Noori juhendab lavastaja Külli Täht.

4. novembril kl 12–15 toimub Paide Gümnaasiumis lastekultuuri seminar „Tähelepanu, laps!“. Seminari peateema on seekord kodu, kooli, kunstikogemuste ja meedia roll lapse arengus. Kasvatusteadlase Tiiu Kuurme sõnul pole sellist lapsepõlve nagu praegu inimkonna ajaloos kunagi olnud: see on niivõrd seotud tehnoloogilise arengu ja heaoluga. Laste ning noorte kogemusilmast ja vajadustest erinevas täiskasvanute maailmas seiklemine on teinud neist sõltujad ning tarbijad. Seminaril kõnelevad kasvatusteadlane Tiiu Kuurme, Püha Johannese Kooli juht Liivika Simmul, kultuurikorraldaja Kadi Rutens ja TÜ teatriteaduse tudeng Eleriin Miilman. Seminar on kõigile tasuta ning ootab haridus- ja kultuuritöötajaid Paide Gümnaasiumisse osalema. Seminari on võimalik jälgida ka veebi vahendusel: aadressidel naksfestival.ee ja tv.postimees.ee.

Festivalil osalejate seas on Eesti Noorsooteater, Piip ja Tuut Teater, Kuressaare Teater, ZUGA Ühendatud Tantsijad, rändteater Vaba Vanker, Ugala Teater, Improteater IMPEERIUM, rahvusooper Estonia, Big Wolf Company, Miksteater, Teoteater, Viimsi Gümnaasiumi teatritrupp EKSPERIMENT ja Paide Teatristuudio, Sandra Lange, Aita Vaher, nukumeister Katanari Slovakkiast, Art Fraction Foundation Poolast, Soome kaasaegne tsirkus Ilmatila ja Persha Vystava Ukrainast.

Festivali ajakava leiab kodulehelt www.naksfestival.ee ja piletid Fientast. Õpetajatele on kogu programm tasuta! Festival toimub Paide Muusika- ja Teatrimajas, Wittensteini Tegevusmuuseumis, Türi Kultuurikeskuses, Paide Gümnaasiumis, Paide Hillar Hanssoo Põhikoolis ja Paide Hammerbecki Põhikoolis. NAKS-i toetavad Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvakultuuri Keskus, Paide linn, Prantsuse Instituut Eestis ja OÜ Pigipada. Festivali korraldab ASSITEJ Eesti keskus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!