Lapsed soovisid head vilja- ja karjaõnne

11. nov. 2022 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit

Pärnu Raeküla Kool tähistas mardipäeva koos Raeküla Lasteaia lastega. 

Paarkümmend maalitud mardisanti, Pärnu Raeküla Lasteaia mudilased, käisid mardilaupäeval Raeküla Koolis. Tagasi lasteaeda sammudes pidasid nad korraks kinni, et Õpetajate Lehele oma mardipäevast rääkida. Maalitud nägudega koolieelikud jutustasid, et mardid peavad olema koledad – mustade riietega ja tahmased, sest nad on vaesed. Aga kui külla lähevad ja laulavad, siis teeb pererahvas nad õnnelikuks. Seepärast mindigi kooli, kus lauldi ja esitati mõistatusi, mardiisa Tuuli kandlel saatmas, toeks ka mardiema Maie, sokk Alli ja suur mardilaps Malle. Koolist tuldi kotitäie õunte ja kommidega. Sealsamas tänaval laulsid väiksed mardid ka oma laulu: „Tutu-lutu, leiba netu“. 

„Otsustasime, et teeme eesti rahva traditsioonide ürituse,“ rääkis mardiema Maie. Samamoodi tähistatakse jõule. Halloween’ist küll räägiti lastele, kuid seda lasteaias ei tähistatud. Sel aastal tutvub lasteaed eesti rahvakultuuri ja pärimustega.

Raeküla kooli 4.b klassi lapsed käisid samas lasteaias väiksematele marti tegemas, 4.a mardisandid aga kogunesid kooli väiksesse majja, et koos huvijuht Lilli Lumeraga noorematele marti teha. Tuntud lauluga „Laske mardid sisse …“ marsitigi 2. klassi tundi ja hakati küsimusi esitama. Kui mõistatusi teati klassis hästi, siis mõned matemaatika küsimused panid pead murdma. Vastused käes, teatasid mardisandid: „Nüüd jagage meile head ja paremat!“ ning õpetajal oligi kingikott valmis. 

Elevil sandid rääkisid ajakirjanikule, et on varemgi marti jooksnud, aga klassiga koos tehti seda esimest korda. Lapsed lubasid õhtul minna uuesti marti jooksma koos pere või sõpradega. „Me alati laulame ja siis meid kutsutakse sisse,“ rääkisid sandid. Nad teevad nii sellepärast, et juba vanasti olid mardisandid. 

Kooris vastati jaatavalt küsimusele, kas nad ka halloween’i õhtul maalituna ringi käivad. Mis vahe on kahel pühal, teadsid lapsed samuti – üks on Ameerika, teine Eesti asi ja kostüümid on erinevad. Halloween on õudne ja lastele meeldivad mõlemad. Mõni ütles, et mardipäev meeldib rohkem, sest siis võetakse paremini vastu. Hästi teatakse, mida mardipäeval ja halloween’i puhul teha või öelda tuleb. Kui mardisant teab laule ja mõistatusi, siis halloween’i õhtul öeldakse vaid: „pommi või kommi!“ ja saadaksegi kommi, mõnikord isegi raha kommi asemel, rääkisid Rasmus, Milana, Tristan, Delisa, Melissa, Lizann ja Leona. Kõik kinnitasid, et lähevad kadripäeval kadrit jooksma valgetes naiseriietes. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!