Näitusel „Nakatav kirg“ saab teada, millised skandaalid saatsid Eduard Vilde näidendeid

11. nov. 2022 Tallinna Kirjanduskeskus - Kommenteeri artiklit

Täna, 11. novembril avatakse Tallinna Kirjanduskeskuse Eduard Vilde muuseumis näitus „NAKATAV KIRG. Eduard Vilde näidendite lugu“.

Eduard Vilde on tuntud eelkõige romaanikirjanikuna, kuid tema enda suurim armastus oli teater ja näitekirjandus, mis Vilde sõnul on „kirjanduse kõige tuumakam ja küpsem vili, tema paleuslik tipp“.

„Vilde teatriarmastus põles ereda leegiga terve tema elu,“ ütles näituse kuraator Mari Vapper. „Vilde oli visionäär, teerajaja, kriitik ja dramaturg, tema jälg eesti teatriloos on tõepoolest sügav. Ta oli tuline teatrisõber.“

Vilde kirjutas ainult kolm näidendit, kuid nendest kaks – „Tabamata ime“ ja „Pisuhänd“ – on saanud eesti näitekirjanduse tüvitekstideks.

Näitus toob esile Vilde näitekirjanikuks kujunemise põneva taustaloo.

„Kohe näituse alguses saab sõna umbes 20-aastane Eduard Vilde, keda esitab Eesti Noorsooteatri näitleja Mart Müürisepp. Kirglikust sõnavõtust kuuleb, kuidas Vilde teatri juurde sattus ning millisest teatrist Vilde entusiastlikult unistas,“ rääkis Mari Vapper.

Teada saab Vilde näidendite sünniloo ning seda, millised skandaalid Vilde näidendite kirjutamislugu õigupoolest saatsid. Näha saab värvikat materjali muuseumide arhiividest, lehekülgi „Tabamata ime“ ja „Pisuhänna“ originaalkäsikirjadest, kunstnike kostüümikavandeid, „Pisuhänna“ savifiguure, illustratsioone, vana filmimaketti, estoonlaste poolt Vildele kingitud albumit ja muud põnevat.

„Lõpuks on külastajal aeg koos publikuga maha istuda, küsida endalt ajatuid küsimusi, mida Vilde näidendid ikka ja jälle tõstatavad ning suunata pilk lavale, kus punaste eesriiete taga jooksevad pildid lavastustest läbi aegade,“ kirjeldas näituse kuraator.

Näitus Eduard Vilde muuseumi Kastellaanimaja galeriis jääb avatuks 25. märtsini 2023.

Näituse kuraator on Mari Vapper ja kujundaja Krista Lepland.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!