Õpetajate Leht 11. novembril

10. nov. 2022 - Kommenteeri artiklit

Riigikaitseõpetus – kas muuta kohustuslikuks?

Kas riigikaitseõpetus võiks olla koolis kohustuslik aine? Seda arutati juba 2016. aastal riigikogus. Muutunud maailmas on küsimus taas üles kerkinud. Arvamust avaldavad koolijuhid, kaitseressursside amet, haridus- ja teadusministeeriumi riigikoolide pidamise peaekspert ning MTÜ Riigikaitse Rügemendi juht. Kogemusi jagavad kutsekoolide õpetajad.

Kuuletumine autoriteedile

Aro Velmet kirjutab Stanley Milgrami eksperimendist, mille käigus palusid teadlased juhuslikel inimestel katsealusele isikule „teaduse huvides“ elektrilööke anda. Enamik inimesi tegigi seda, ehkki nad nägid, kuidas katesealune nende antud elektrilöökide all kannatas.

Kogumik meie hariduselust taha- ja ettevaates

Haridus- ja teadusministeeriumi kodulehel saab nüüd lugeda värsket aastaraamatut „Ülevaade haridussüsteemi välishindamisest 2021/2022. õppeaastal“. Kogumiku toimetaja, HTM-i järelevalve valdkonna nõunik Hille Voolaid soovitab aastaraamatu läbi lugeda kõigi õppeasutuste töötajatel.

eCheiron ehk Uus digikeskkondade otsingumootor ja turuplats

Kose Gümnaasium on loonud digiplatvormi eCheiron, kust õpetajad leiavad kiiresti õppematerjalide valmistamiseks vajalikku tarkvara.

Sänna noorte filmid teist aastat PÖFF-il

Režissöör ja lavastaja Eva Kübar õpetab juba neljandat aastat filmitegemise nippe ja saladusi ka õpilastele. Sänna noorte filmistuudios valminud lühifilm „Karje“ esilinastub 20. novembril PÖFF-i noorte- ja lastefilmide festivali Just Film #noorfilmitegija2 programmis.

E-koolikotiga või E-koolikotita? Kuidas toetada õpetajat digiõppevara jagamisel?

Mõistmaks õpetajate suhtumist digiõppevarasse, selle loomisse ja avalikku jagamisse, uuris Tallinna Ülikooli digitehnoloogiate instituudi haridustehnoloogia suuna üliõpilane Maiki Hint seda oma magistritöös „E-koolikoti kasutajaskonna kasvu mõjutavad tegurid“.

Lea Maiberg: „Keele õppimisel on kõige tähtsam motivatsioon“

Eestikeelsele õppele üleminekul on keerulisemas olukorras need vene õppekeelega lasteaiad, kus keelekümblusrühmi on vähe või pole üldse ning keelt õpitakse üksnes eesti keele tundides. Mis tasemel lapsed eesti keele selgeks saavad ja kuidas lasteaiad üleminekuks valmistuvad?

Raamat, mis õpetab leidma sisemist rahu

Raamatust „Meelerahu- ja keskendumisharjutused lastele. Ideelaegas lapsevanemale ja õpetajale“ leiab suure valiku lastele mõeldud hingamis-, lõdvestus-, keskendumis- ja meelerahuharjutusi. Raamatu autori Monika Allerti sõnul sündis raamat soovist aidata lastel kiires elutempos rahulikuks jääda ja oma emotsioonidega toime tulla.

Tore isadepäeva pidu Lille lasteaias

Tallinna Lille lasteaias peeti isadepäeva pidu 8. novembril. Meeleolukal peol said isad ja lapsed koos tegutseda neljas tegevuskeskuses: tegid teatrit, mängisid robotitega, valmistasid võileibu ja meisterdasid endale lipsu.

Kutsekoolid seavad samme rohepöörde taktis

Pärnumaa Kutsehariduskeskus hakkab koolitama Eestis uut õppevaldkonda – elektrituulikute hooldustehnikud. Sama plaan on Kuressaare Ametikoolil aastaks 2024.

Noorte oskusi täiendab koolide koostöö ettevõtetega

Kuidas siduda teadmisi päriseluga – vastust sellele küsimusele otsitakse Ida-Virumaal. Koostöö algab mullide lõhkumisest. Mõtteid koostöö arendamisest koguti ka hiljutisel koolide ja ettevõtete esindajate koostööseminaril Jõhvis.

Lapsed soovisid head vilja- ja karjaõnne

Pärnu Raeküla Kool tähistas mardipäeva koos Raeküla Lasteaia lastega.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!