Õpetajate Leht 4. novembril

2. nov. 2022 - Kommenteeri artiklit

Kui noor satub tänavale …

Eestis on 20 000 noort, kes ei õpi ega tööta. Noorsootöötajad on alustanud kampaaniat, et nad kõik üles leida ja arvele võtta. Artiklis arutatakse ka noorsootöötajate ja koolide parema koostöö võimalusi.

Nüüd õpetab Eesti Euroopale vene keelt

Multilingua keeltekool korraldas täienduskoolituse Euroopa vene keele õpetajatele, sest Venemaale nad minna ei saa. Muuhulgas õpetati neile ka eesti keelt. Artiklis heidetakse pilk ka vene keele õpetamise olukorrale Euroopas.

Koolid Instagramis – kas paratamatus või võimalus?

Kas koolide sotsiaalmeediakontod on tänapäeva maailma paratamatus, kus koolipere killustunud infomullidesse pääsemiseks tuleb digisisu luua mitmel platvormil korraga, või mugav võimalus mainet kujundada ja kogemusi jagada? Oma kogemustest räägivad Montessori Kooli, Emili Kooli, Tartu Karlova Kooli, Kohtla-Järve Gümnaasiumi, Rocca al Mare Kooli ning Miina Härma Gümnaasiumi Instagrami kontode haldajad.

Pere lahendusring ‒ meetod, mis annab vastutuse tagasi perele

„Lapse probleemid saavad alguse kodust,“ kinnitab MTÜ Ennetustegevuse Keskuse projektijuht Leena Masing. „Paraku on juhtunud nii, et oleme vastutuse peredelt ära võtnud. Praegu küsib lapsevanem lapse probleemse käitumise puhul, mida tema teha saab. Pere lahendusringis peab vanem sellele küsimusele ise vastuse leidma.“

Kuidas õpetada lasteaias eluks vajalikke oskusi?

Tänased teadmised võivad olla homme aegunud, mistõttu peame õpetama lastele oskusi, mis aitavad neil kiiresti muutuvas maailmas hakkama saada. Lapse arengu üks määravamaid perioode kestab seitsmenda eluaastani, mistõttu tulebki tulevikuoskuste kujundamisega juba lasteaias algust teha. 

Avastusi loodusõpetuse kontrolltöödest

„Lilli tolmeldavad looduses liblikad ja putukad, aga kuuski peamiselt oravad“; „Erinevalt loomadest oskavad inimesed ka hammaste abil rääkida“; „Kunagi olid kõikidel inimestel isegi sabad olemas, kuid rohke riietumine hävitas need pikkamööda“; „Taimede higi väljub kastmena, ja seda eriti hommikul“. Vaimukaid noppeid loodusõpetuse kontrolltöödest on kogunud Toivo Niiberg.

Mida teha sügisel ja kuidas valmistuda jõuludeks?

Mida talve poole, seda enam koondub hubaseid tegevusi tuppa. See on hea aeg nii õpilastele kui ka õpetajatele millegi uue ja põneva kogemiseks. Eesti Pärimusmuusika Keskus pakub õpetajatele kursusi enesetäiendamiseks ning õpilastele harivaid koolikontserte.

Vääna Mõisakooli talendipunkt annab andekatele hoogu

Vääna Mõisakoolis tegeldakse andekatega selleks loodud talendipunktis.   

Tähtis on osavõtt ja saadud kogemused

24.‒27. oktoobrini Eestis toimunud noorte ülemaailmsel kutsemeistrivõistlusel maastikuehituses tuli esikohale Šveits. Eesti sai suurepärase korraldamiskogemuse ja meie noored võistlejad oli asjatundjate sõnul väga tublid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!