Põlva Kooli õpetaja Karl Tammiste pälvis Johannes Käisi preemia

11. nov. 2022 Maia Punak Põlva Kooli õpetaja - Kommenteeri artiklit
Karl Tammiste.

Põlva on ehk Tallinnast vaadates ääremaa, kuid tegelikult keeb siin mitmekülgne elu. On vähe kohti Eestis, kus oleksid nii head tingimused muusika või kunsti õppimiseks kui Põlva huvikoolides. Meil on maailmatasemel peotantsijad ja sama silmapaistev koolitantsutrupp Meie Stuudio. Spordialasid ja väga häid treenimisvõimalusi on igale maitsele. Meie noored kergejõustiklased, Põlva käsipalliklubi Serviti ja Lootose jalgpallurid näitavad end suurepärastena terve riigi piires. Huviharduse ja kooli huviringideta oleksime kõik palju vaesemad. Akadeemilise hariduse alustalasid laovad aga ikka koolid. Kõige selle juures on meie suurim varandus õpetajad, kes pühendunult oma tööd teevad.

Põlva Kooli igas vanuseastmes on meie kõigi suureks rõõmuks palju tublisid noori õpetajaid. Eks oleme näinud ka katsetajaid, kellele õpetajatöö liiga raske tundus. Küllap on nad kõik leidnud praeguseks endale sobiva ja eneseteostust pakkuva töö. Seekord tutvustan noort vahvat inimest, kelle pärast võib meile kade olla iga õppeasutus. Just tema pälvis käesoleval aastal oma pedagoogilise tegevuse ja ühiskondliku tegevuse eest Põlvamaal Johannes Käisi preemia. Igal aastal annab selts välja kaks preemiat: üks Põlvamaale, kust on pärit Johannes Käis, ja teise mujale Eestis.

Karl Tammiste on lõpetanud Tartu Ülikooli loodusteaduste õpetajana. Juba tema magistritöö pealkiri räägib elulähedusest ja soovist oma õpilasi toetada: „Innovaatilise õppematerjali kasutamine loodusainete tundides ja selle mõju õpilaste suhtumisele loodusteadustesse“. Juba teemaasetus näitab tema huvi tänapäevase ja ka käisiliku  õpetamismetoodika vastu. Karl peab oma magistritöös väga oluliseks õpilaste isetegevust ja kaasatust.  

Karl Tammiste töötab Põlva Koolis alates 2016. aastast. See on tema esimene töökoht õpetajana. Juba algajana tundis ta end klassis hästi ja oskas märgata lapsi, kes ehk muidu võinuks tegevusest kõrvale jääda. Karl on väga armastatud loodusõpetuse õpetaja ja temast peavad lugu kõik kolleegid. Ta on tõeline looduseinimene. Oma töös on ta tähelepanelik ja innovaatiline, alati avatud uutele ideedele. Näiteks tekkis Karlil arutelu õpilastega selle üle, missuguseid taimi võiks proovida klassiruumis ise kasvatada. Üks krutskimees pani ette kasvatada banaani. Kõik hakkasid naerma, kuid Karl Tammiste võttis mõttest kinni. Internetist telliti banaaniseemned ja praegu kõrgub loodusklassis juba laeni ulatuv banaanipuu, mida lapsed ja õpetajad imetlemas käivad. Mitmesuguseid taimi kasvatatakse loodusklassis vaatlusmaterjalina igal aastal. Ühiselt külvati seemned ja vaadati, mis edasi saab. Seega on tema nägemus õppetööst väga lähedane Johannes Käisi ideega teooria ja praktika ühitamisele ja laste osalusele selles tegevuses. Oluline pole ainult tegevus, vaid ka selle eesmärk ja tulemus. Karl Tammiste kasutab iga võimalust, et õpilasi loodusesse viia. Meie kooli lähedal Põlvas on Intsikurmu metsapark, mida paljud õpetajad meelsasti õpilastele loodusõpetusega seotud ülesannete andmiseks kasutavad. Selle suunas võib sageli ka Karli koos lastega liikumas näha.

Karl Tammiste osaleb kõigis kooli ettevõtmistes, kus tema abi vajatakse. Lisaks loodusega seotud õppekäikude organiseerimisele on ta suurepärane fotograaf, kes jäädvustab õpilaste tegevust koolis ja väljaspool seda. Tema filmitud on ka droonivideod, millega on kujundatud paljud meie kooli videoaktused. Seal on näha meie kaunist Põlvat ja Lõuna-Eesti maastikke. Lisaks juhendab Karl fotoringi, kuhu on tugev konkurss, ja õpetab fotograafiat valikainena humanitaarsuunaga  7.c klassile. Tema enda loodusfotod on kunstipärased ja väärivad imetlust.

Karl ehitab oma kodu Põlvamaale Peri külla jõe äärde, looduse keskele. Tema peres kasvab kaks last. Koduski elab ta looduslähedast ja keskkonnateadlikku elu. Soov proovida uusi asju tõi tema koduhoovi kanad. Lisaks sellele toimetab ta tegusalt kohalikus kogukonnas. Tema eestvedamisel rajati Perile talvel uisuväli. Selle ja teiste tegevuste tarbeks on Karl Tammiste esitanud projektitaotlusi mitmetesse taotlusvoorudesse, sealhulgas Põlva valla kaasavasse eelarvesse. Lisaks on ta olnud oma kogukonnas eestvedaja „Teeme ära!“ läbiviimisel ja Maailmakoristuse projektis. Ta on osalenud kohaliku omavalitsuse valimistel, kuhu teda kutsuti. Praegu on ta Põlva valla hariduskomisjoni liige. Karl Tammiste on olnud tegev ka haridusministeeriumis keskkonnahariduse õppeprogrammide kirjelduste hindamisel.

Sellised koolitööst rõõmu tundvad noored annavad väga lootust. Meie vanem koolmeistrite põlvkond ei pea muretsema, kas meie lastel jätkub tegusaid ja tarku õpetajaid. Küllap neid tuleb, eriti kui meie riigi valitsus õpetajaid rohkem toetab.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!