Sänna noorte filmid teist aastat PÖFF-il

11. nov. 2022 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

Režissöör ja lavastaja Eva Kübar õpetab juba neljandat aastat filmitegemise nippe ja saladusi ka õpilastele. Sänna noorte filmistuudios valminud lühifilm „Karje“ esilinastub 20. novembril PÖFF-i noorte- ja lastefilmide festivali Just Film #noorfilmitegija2 programmis.

Kolme aasta eest soovis Eva Kübar asuda Tallinnast 300 kilomeetri kaugusel paikneva Sänna kultuurimõisa loomeresidentuuri, et monteerida seal oma dokumentaalfilmi. Vastukaubana pidi ta andma filmitunde mõisas asuva Leiutajate Külakooli lastele. Juhtus aga nii, et residentuuri Kübar ei jõudnudki, küll aga hakkas 2019. aasta sügisest vedama filmikooli, Sänna noorte filmistuudiot.

Ehkki Kübar proovis kätt õpetajana juba gümnaasiumi ajal, kui ta professionaalse sõutantsuga tegeldes õpetas ka põhikooliõpilasi, sai esimeseks tõeliseks proovikiviks töö Sänna filmikooli õpetajana.

„Olen tähele pannud, et loengu vormis tunnid pole tänapäeva noorele põlvkonnale enam huvitavad,“ räägib Kübar. „Tund peab olema mitmekesine, vaheldusrikas, tuleb põimida sisse teooriat, aga mitte suurtes kogustes. Vaatame palju filme, arutleme. Grupid pole suured, kõik lapsed saavad osaleda ja tekib väike vestlusring. Annan praktilisi ülesandeid, ka kodutöid: teha fotolavastusi, karakteri kohta kollaaže.“ 

Filmilaagri noorim osaleja Erna Vaidla matuselise rolli täitnud Nora Tootsile grimmi tegemas. Foto: Kirsika Kolga

Näiteks tuli dokumentalistika ülesandes leida oma sõbra kohta põnev detail, mis teeb teda eriliseks, ja anda seda filmikeeles edasi.

Et õpilased saaks suhu maigu päris professionaalsest filmiteost, käib töö samamoodi nagu Balti Filmi- ja Meediakoolis, mille Eva Kübar on lõpetanud. Tundides leitakse idee, vormistatakse see looks, kirjutatakse seda korduvalt ümber, lihvitakse.  

Filme võetakse üles suvel filmilaagris. Selleks kuulutatakse välja casting, mille käigus otsitakse nii näitlejaid kui ka meeskonna liikmeid.

Üle-eelmisel aastal valmis Sänna noorte filmistuudio egiidi all „Väinämöise mäng“, mis võitis Rakvere Gümnaasiumi filmifestivalil 2021. aastal õpilaskategoorias esikoha. Meeskonnas oli ka Tallinna noori, kuid enamik ikkagi Lõuna-Eestist, sest Eva Kübara siht on olnud pakkuda filmiharidust just suurtest keskustest kaugemal asuvatele noortele. 

Filmilaagriga liitumine on pikk protsess. Esmalt on kokkusaamised, Zoomi tunnid. Enne kui läheb võtteks, on eeltöö päevad. Noored kohtuvad operaatori-, näitleja-, kunstnikutöö juhendajatega. Aset leiab ka meeskonnatöö koolitus, et nad hakkaksid ansamblina paremini mängima.

„Tahan, et kõik oleks võimalikult professionaalne, noored näeksid, kuidas filmi tehakse,“ sõnab Eva Kübar. „Loomulikult ei suudaks ma neid laagreid üksi teha ning olen äärmiselt tänulik kõigile oma kolleegidele, kes on nende kolme aasta jooksul koos minuga laagrites noori juhendanud.“ Eraldi toob Kübar välja Martin Männiku, kes on olnud kaks aastat järjest väsimatu operaatoritöö ja montaaži juhendaja ning Katrin Sipelga, kes oli võrratu kunstnikutöö juhendaja filmi „Karje“ võttel. Samuti Kadi ja Hendrik Noore, kes on aidanud Sännas produktsiooni korraldada ja võtetel sooja ning tegusat õhkkonda hoida. 

Sänna noortega tõmmatakse praegu otsi kokku. Põhikool sai läbi ja õpilased liikusid kodust kaugemale. Ent tõelistel huvilistel on juba töös uued stsenaariumid ja hinges soov, et tegevus jätkuks. Võimalik, et kevadel jätkataksegi Peedul. 

Sellest sügisest hakkas Eva Kübar koos hea kolleegi Liina Särkineniga tegema Kinomaja filmikooli Tallinnas. Nende käe all õpib kolm gruppi. 

Iga päev tegutseb Eva Kübar oma filmide kallal, äsja valmis lühidokfilm „Suled või glamuur“ „Eesti lugude“ sarjas. Täispikk dokumentaal „Armastuse asjatundjad“ valmib järgmise aasta jooksul. 

Töö noortega annab Kübara sõnul hea vahelduse ja ei lase seniilseks muutuda, sest tuleb kogu aeg kursis olla sellega, mis ilmas sünnib. 

„Püüan aru saada, kuidas nad mõtlevad ja mis inimesed neis peituvad, et nendega paremat kontakti leida ja kooli tööd paremini korraldada,“ lausub Kübar. „Hoolimata sellest, et noored istuvad palju telefonides ja vahepeal ei keskendu ega pane tähele, on väga kirkaid hetki. Nende mõttemaailm on täiesti teistsugune. Kliima ja keskkonna teema on noortele väga oluline, suhete teema neid nii palju ei huvita. Põnev põlvkond, mul on hea meel olla nendega kontaktis ja saada teada, mismoodi nad maailma näevad ja mis on nende valupunktid.“

Põnevad on ka ideed, mis noored on filmideks vorminud. Näiteks Sänna noormees Teodor Noor tegi eelmisel suvel ühemeheprojekti, kontseptuaalse filmi „Kuebiko“ arvutimängusõltlasest poisist. Teodor oli väga huvitavalt lahendanud selle, kuidas poisi pähe hakkavad kasvama juhtmed. Film on juba festivalidel käinud.

Ka Teodori õde Frida Noor leidis põneva idee. Tema filmis „Ülestõus“ ärkab tütarlaps unenäost unenäkku. 

PÖFF-i raames Just Filmil esilinastuvas filmis „Karje“ hakkab peategelane ühiskonna vastu mässama ja korraldab aktsioone, mis pole just mugavad.

„Noorte filmihuvi pole massiline,“ ütleb Eva Kübar. „Massiline on telefonivideote tegemine TikTokki, Instagrami ja teistesse sotsiaalmeedia platvormidesse sisu loomine. Tõsisemal tasemel filmikunsti teha ja autorifilme luua tahavad siiski vähesed.“


Aksel Kurs filmilaagris. Foto: erakogu

Liina Särkinen, Kinomaja filmikooli kaasasutaja:

Visuaalne mõtlemine ja võime lugusid jutustada on kaks oskust, mida meil on igas vanuses vaja nii arendada kui praktiseerida, et saada hakkama nii koolis kui hiljem töökeskkonnas. Noorte sees on palju toredaid lugusid, mis ootavad jutustamist ja filmitegijana on minul väga põnev neid koos noortega avastada ning jutustama õppida. Selleks aga, et filmi teha, tuleb osata seda ka vaadata – selles protsessis on väga palju avastamisrõõmu ning see võib meie maailma üsna ootamatult laiendada.

Aksel Kurs, Tartu Waldorfgümnaasiumi 7.b klassi õpilane:

Olen käinud kahes Eva Kübara filmilaagris ja teinud kahe laagri peale kokku filmide valgustust, helioperaatoritööd ja monteerinud. Eelmisel aastal küsis isa – ta oli samal ajal Cannes’i filmifestivalil –, mis neist filmidest saab ja kus neid näha saab. Muidugi PÖFF-il, noorte- ja lastefilmide Just Filmi programmis! Sellel aastal on Eva Kübara juhendamisel valminud film „Karje“.  Olen kahel aastal filmilaagrites leidnud uusi sõpru ja õppinud filmitegemise oskusi. Filmi „Karje“ montaaž oli väga põnev. Viimane laager oli eriti huvitav. Ja nüüd vaatan filme hoopis teise nurga alt.


Tule vaatama!


Just Filmi soovitusnurk 2022

  • „Linoleum“. Ebaõnnestunud teadlasena otsustab Cameron teha oma unistuse teoks ja ehitada kosmoselaeva. Selle aasta üks kõige peadpööritavamaid vaatamisi, mis võistleb rahvusvahelises noortefilmide võistlusprogrammis. https://justfilm.ee/film/linoleum/
  • „Murtud naeratused“. Lapse õiguste programmi indie pärl, mis käsitleb julgelt teemat, mille peale keskmine inimene pea liiva alla pistab. California suvekuumuses leiab oma elust tülpinud Lea ühise keele temast ligi kaks korda vanema Tomiga, kes pakub talle seda, mida vaja – tähelepanu, põnevust, kujuteldavat turvalisust, armumist. https://justfilm.ee/film/murtud-naeratused/
  • „Oliveri universum“. Elava kujutlusvõimega Oliveri pere kolib Euroopa mandriosa kõige lõunapoolsemasse nurka, kus elab ka tema astronoomiahull vanaisa, kes maja katusel kannatamatult Halley komeedi saabumist ootab. Maagiline ja lummav lugu sõprusest ja uude keskkonda sulandumisest. https://justfilm.ee/film/oliveri-universum/
  • „Kallis laudur“. DOC@Just toob sel aastal ekraanile spordifanattidele tõelise maiuspala – hiljuti meie seast lahkunud lumelauakultuuri pioneeri ja legendi Jake Burtoni kaasahaarava loo. https://justfilm.ee/film/kallis-laudur/

Mirel Mesila, Pimedate Ööde filmifestivali laste- ja noortefilmide festivali Just Film projekti koordinaator


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!