Selgus kool, kus raisatakse kõige vähem toitu

25. nov. 2022 - 1 Kommentaar

Toiduraiskamise vastase aktsiooni raames jõudis sel aastal Eesti õpilaste taldrikutelt prügikasti 10 protsenti vähem koolitoitu kui eelmisel aastal. Kõige vähem toitu läks raisku Tallinna Prantsuse Lütseumi õpilastel.

Ligi 70 Daily koolisööklas üle Eesti jälgiti nädala vältel tekkinud toidujäätmete kogust ja selgitati välja kool, kus õpilased raiskavad kõige vähem toitu.

Möödunud aastal suutis Daily sama aktsiooni käigus vähendada õpilaste taldrikutelt ära visatava toidu kogust 20% võrra. Sellel aastal õnnestus tulemust veelgi parandada ja toidukadu veel 10% vähendada – kui möödunud aastal viskas iga õpilane prügikasti keskmiselt 21 grammi toidujäätmeid päevas, siis sellel aastal 19.

Praegu kaaluti vaid Daily koolisööklates tekkivaid toidujäätmeid, kuid ettevõtte juht Aaro Lode usub, et toidukadu võiks jälgida ka teistes koolisööklates. „Arvatavasti oleks paljudes koolides jätkusuutlikkusele suunatud tegevusi kordades rohkem, kui see mõjutaks ka toitlustaja valiku otsust,“ lisas Lode. „Kuna täna valitakse Tallinnas koolitoitlustaja sisuliselt loosi teel, siis ei pruugi paljudel toitlustajatel lisategevusteks lihtsalt piisavalt motivatsiooni olla.“ 

Aktsiooninädalal toimus ka koolidevaheline võistlus, mille võitis prantsuse lütseumi väike maja, kus iga õpilane viskas ära rekordiliselt vähe toitu – kõigest 6 grammi päevas. Neile järgnesid Tallinna Järveotsa Gümnaasium 7 ja Tallinna Tõnismäe Reaalkool 8 grammiga.

Õpilaste äravisatud toidukogused kaaluti iga päeva lõpus üle ja info kanti koolisööklas olevasse tabelisse, kust õpilased said ära visatava toidu kogusel silma peal hoida.

Koolidevahelise võistluse esikümme ehk koolisööklad, kus läks õpilaste taldrikutelt kõige vähem toitu prügikasti

 1. Tallinna Prantsuse Lütseumi väike maja (1.‒5. klass)
 2. Tallinna Järveotsa Gümnaasium
 3. Tallinna Tõnismäe Reaalkool
 4. Merivälja Kool
 5. Tallinna Saksa Gümnaasium
 6. Viimsi Kool
 7. Haabneeme Kool
 8. Tallinna Kivimäe Kool
 9. Tallinna Arte Gümnaasium
 10. Viljandi Paalalinna Kool

Toidujäätmete kaalumise aktsiooni on Daily koolisööklates läbi viidud juba neli aastat. Keskkonnakuu jooksul korraldatakse koolides ka Tuleviku koolitoidu ideekonkurssi, mille käigus loovad õpilased videoid sellest, kuidas tuleks nende arvates juurutada koolisööklates keskkonnahoidu, et koolitoitlustus oleks tervislik, toitev ja säästlik.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Selgus kool, kus raisatakse kõige vähem toitu”

 1. Martin Saar ütleb:

  See pealkiri on nüüd küll eksitav – ei arvanud, et Õpetajate Leht on Õhtulehe tasemel.
  Pealkiri jätab mulje, et oli mingi üle-eestiline uuring.
  Aga tegelikult on see ühe konkreetse toitlustusettevõtte teenindavate koolide põhjal.
  Up your game, Õpetajate Leht…

  “Praegu kaaluti vaid Daily koolisööklates tekkivaid toidujäätmeid”

  Kokkuvõte: pseudouudis.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!