Spordigurud räägivad Tartu Ülikoolis sõpruse rollist popkultuuris ja noorte spordi juurde toomisel

22. nov. 2022 - Kommenteeri artiklit

Neljapäeval, 24.11 kl 10‒17 toimub Tartu Ülikooli Delta keskuses Noortespordi inspiratsioonipäev „Sõprus spordis“, kuhu koguneb tõeline raskekahurvägi spordi- ja liikumisharrastuse valdkonna mõtlejaid, endisi ja tänaseid sportlasi, liikumisharrastuse- ja spordisõpru.

Olümpiavõitja ja Eesti Koolispordi Liidu presidendi Gerd Kanteri arvates on tippspordi ja tippsportlaste suurim roll ühiskonnas eeskujuks olemine. „Tippsportlaste roll on inspireerida. Ja ennekõike just noori, kuna liikumisharjumus ja spordiarmastus kujunevad välja noores eas, sõnas Kanter.

Inspiratsioonipäeva ühe korraldaja, majandusekspert Ott Pärna sõnul on sõpradel ja sõprusel noorte liikumisharrastuse ja spordi juurde toomisel ning selle juurde jäämisel hämmastavalt suur roll. Seda eeskujude ja rollimudelitena, lihtsalt sõpradena, kooli- ja klassikaaslastena, pereliikmetena ning kasvõi naabritena. Me teame, et kaks kolmandikku täiskasvanutest ja pea 80 protsenti meie noortest ei liigu piisavalt. Just sportlikud ja füüsiliselt aktiivsed sõbrad on need, kelle toel ja abil mitteaktiivsed Eestimaa noored liikuma saada.

„Kui me seda suudame, on ka ühiskond tulevikus tervem ja õnnelikum,“ sõnas Pärna. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel sõltub inimese tervis enam kui 50% tema tervisekäitumisest ja elustiilist, 20% sõltub keskkonnast ja 20% määravad pärilikud tegurid. Vaid kümnendik meie tervisest sõltub ligipääsust meditsiinile – ravile ja ravimitele.

Inspiratsioonipäev on suunatud tervise- ning spordifännidele, kehalise kasvatuse õpetajatele, koolijuhtidele, noorsootöötajatele, treeneritele, spordiklubide töötajatele ja juhtidele, vabatahtliku töö koordinaatoritele.

Oma mõtteid jagavad sõpruse teemal spordis ja noorte spordi juurde toomisel, aga ka näiteks noore persoonibrändi kujunemisest ja vabatahtlikust tegevusest põnevad inimesed eri elualadelt.

Teiste seas astuvad üles olümpiavõitja ja Eesti Koolispordi Liidu president Gerd Kanter, tööandja- ja persoonibrändi meister Signe Ventsel, legendaarne korvpallitreener Andres Sõber, Tervise Arengu Instituudi avalike suhete juht ja rahvasportlane Valdo Jahilo, psühholoogiline spordinõustaja Külliki Teylor, spordiaktivist ja majandusekspert Ott Pärna, Sparta personaaltreener ja toitumisnõustaja Maris Kajari, MM-hõbe odaviskes Magnus Kirt, laskesuusataja Grete Gaim, ajakirja Jooksja peatoimetaja Donatas Narmont, Liikumislabori võrgustike koordinaator Maarja Park, jalgrattur ja personaaltreener Ann-Christine Allik, Eesti Purjelaualiidu peasekretär Kristel Oitmaa, Eesti Motospordi Akadeemia eestvedaja Martin Mooses, kodanikuaktivist Tanel Talve, Kohtla-Järve Järve Kooli direktor Tarmo Post, Suusasemude eestvedaja Taavi Kaiv jt.

Korraldajad Eesti Koolispordi Liit, SCULT sihtasutus & MyPromise Europe #SõberSportima algatus. Toetavad Kodanikuühiskonna Sihtkapital ja Erasmus+ spordiprogramm.

Toimumiskoht Tartu Ülikooli Delta keskus, Narva mnt 18.

Programm on kirjas siin.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!