Vaimse tervise sari ‒ lisakohustus või ventiil?

8. nov. 2022 Heili Vaus-Tamm Eesti Kultuuri Koja tegevjuht-koordinaator - Kommenteeri artiklit

Üle Eesti liigub vaimse tervise sari „Teaduse ja kunsti mängud“ ‒ osalusteatri etendused, kontsert-töötoad, näitused ja vestlusõhtud.

Õpetaja näeb teismelist vast rohkemgi kui lapsevanem.Minu tütar riputas 12-aastaselt oma toa uksele sildi „Enne sisenemist koputa“. Pojad, muide, ei tulnud selle peale. Õpetajaga nii ei saa. Tema tuleb tundi, ei koputa üldse ja noor veedab temaga keskmiselt 45 minutit korraga. Kui palju on kodusid, kus nii kaua lapsega koos oldaks, olgu või laiemas pereringis?

Nii et ma vist väga ei eksi, kui väidan, et puht statistiliselt on õpetaja noorega pikemalt ühises infoväljas. Ega ma ometi taha sellest järeldada, et õpetaja mõju on suurem? Ja siit samm veel edasi ‒ äkki isegi vastutus? No ei. Õpetajal niigi suur koorem. Ei hakka ajaleheartikliga neid juurde panema. Kuigi alles oli vaimse tervise kuu ja teema üliaktuaalne.

Miks ma tahtsin riskida?

Aga äkki ma ei tahagi vastutust juurde panna, vaid hoopis ise kaasa aidata? Kui Eesti Kontserdist produtsendikohalt lahkusin, mõtlesin, kas on mõni kontsert, mida kohe väga tahaks teha. Kui enam ei pea. Ja astusin haprale jääle ‒ looma vaimse tervise sarja. Et kõnetaks. Et oleks teaduspõhine ja tõsiseltvõetav. Parimate esinejatega. Ja aitaks neid, keda veel aidata saab. Ei hakka tooma siin koledat statistikat noorte vaimse tervise aina halvenevast olukorrast. Ütlen vaid, et kui kahe kooli, Tallinna Saksa gümnaasiumi ja Mustamäe gümnaasiumi õpetajad tulid Fotografiskas toimunud osalusteatri etendusele koos kolleegide ja õpilastega, oli see neile ka tore õhtu. Muidugi, nädalavahetuse õhtul välja tulla on omaette tüütu. Aga õpetaja Anu Kušvidi noored jõudsid hilisõhtul Telliskivi loomelinnaku õueplatsil muljeid vahetades järeldusele, et me ei pea ühtki oma tunnetest „ära pakkima“ või alla suruma ning ükski lugu meie elus ei ole tähtsusetu – tänu nendele oleme just need ägedad inimesed, kes oleme. „Naer tõesti lõõgastas ja võttis pinged raske teema ootuses maha,“ lisas õpetaja Merle Adelmani seltskond. „Kõik lavalolijad ja sõnavõtjad olid huvitavad ja asjalikud persoonid. Väga põnev, et õhtu sisaldas kuulamist, vaatamist, kaasamõtlemist ja -rääkimist.“ Mul on ikka hirm, et inimesed ei taha oma lugusid jagada või kommenteerida. Aga juba Eesti Kontserdis sarja „Mängud alateadvusega“ tehes olin õnnest uimane, kui nägin, kuidas saal aktiivselt kaasa tuli. Nüüd võin öelda, et toona oli meil esimesel korral paar tudengit kaasas, kes n-ö otsa lahti tegid ja muusika mõjul avatud teadvuse seisundit kommenteerisid. Aga seda polnud vaja!

Elust endast

Ja nüüd liigub üle Eesti vaimse tervise sari „Teaduse ja kunsti mängud“ ‒ osalusteatri etendused, kontsert-töötoad, näitused ja vestlusõhtud. Viimastest teeme podcast’ide sarja, mida saab hakata kuulama vaimse tervise sarja lehel. Alustasime aga Valgas. Ja seal ütles üks näitusekülastaja, et neist piltidest ja lugudest tulevad külmavärinad peale. Tegelikult on maalid ja lood meist endast. Vormiliselt muidugi vaimsete häirete all kannatavate inimeste loodud. Aga kes meist poleks kordagi tundnud, et … enam ei taha, enam pole mõtet. Ilmselgelt on maalide autorid endaga rohkem hädas kui maalide vaatajad. Aga kust läheb piir ja millal see läheb? Mõne kunstnikega suhtlen tugiisiku kaudu, mõni andis Päevalehes Teele Oravale intervjuu, kuidas pärast kliinilist surma hakkas maalima õnnelikke hetki oma elust ja on nüüd tänulik iga elatud päeva eest. Skaala on lai. Elust endast.

Viimane on ka osalusteatri etenduse pealkiri. Sest luguteatri trupp „Moreno“ mängib läbi paar enda süžeed ning publiku pakutud teemad. Nii saab koos psühhiaatri kommentaaridega heita pilgu tegemiste ja sõnade pealispinna alla. Teinekord ise osata ennast ning teisi säästvamalt käituda. Ega elu ei anna võimalust restart’i teha ja aega tagasi kerida. Etendusel aga saame läbi proovida ning mõelda nii mõnegi situatsiooni, kuhu elu meid iga päev asetab.

Kontsert-töötoas saab nautida kas vaid kontserti või minna ka muusikalisele rännakule. Muusikateraapia doktor Alice Pehk lisab: „See annab võimaluse liikuda teadvuse süvakihtidesse, et võimaldada endal kogeda olulisi taipamisi ning avastada uusi vaatenurki endale ja elule.“ Muusikat teevad meloodilistel löökpillidel klassikatäht Tanel-Eiko Novikov, mitmel pool maailmas end täiendanud noor löökpillivirtuoos Karl Kohann Lattikas ja armastatud metsosopran Helen Lokuta.

Uuel hooajal tuleme publiku ette ajuteadlase Jaan Aru (kelle pandud on muide sarja pealkiri), patroon Robert Jürjendali ja eriti kurioosse näitusega. Vaimse tervise sarja Facebooki leht aga pakub viktoriine ja muid teadmisi sellest vallast. Mitmete linnade fondid võimaldavad koolidel külastada sündmusi soodushinnaga. On see abiks või tüütuseks?

VAIMSE TERVISE SARJA ÜRITUSED

Osalusteatri etendus

11.11 Pärnu Nooruse Maja kl 19

09.12 Viimsi Artiumi Kunstikooli Galerii kl 19

17.12 Viljandi Kultuurikolledž kl 19

Kontsert-töötuba

K 23.11 Kohtla-Järve Kultuurikeskus kl 18

N 24.11 Viimsi Artiumi Kunstikooli Galerii kl 19

T 29.11 Fotografiska kl 19

Näitus

21.09‒26.11 Pärnu Nooruse Maja

01.11‒20.12 Kärbes Kitchen Bar

27.11‒29.12 Viljandi Kultuurikolledž

23.11 Kohtla-Järve Kultuurikeskus

24.11 Viimsi Artiumi Kunstikooli Galerii


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!