Videokonkurss „Mini-Negavatt“ otsib lahendust asjade üleküllusele

4. nov. 2022 Keskkonnainvesteeringute Keskus - Kommenteeri artiklit

Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) eestvedamisel startis videokonkursi „Mini-Negavatt“ viies hooaeg. Sel aastal oodatakse 1.–6. klassi õpilaste leidlikke lahendusi teemal „Asjadesse uppuv maakera“. Konkursi peaauhind on klassireis 700 euro ulatuses.

„Heaoluühiskonnas on ületarbimine selgelt suur probleem,“ sõnab „Negavati“ projektijuht Anni Raie. Reklaamid ja trendid mõjutavad noori aina enam. Moevoolud vahelduvad rekordkiirusega ning igal aastal tuleb välja aina uusi ja nutikamaid tehnikavidinaid. „Soovime panna lapsi ja noori mõtlema, mil moel nende tarbijakäitumine meie keskkonda mõjutab. Ootame lahendusi, kuidas teha nii, et õnnelik oleks nii inimene kui Maa,“ lisab ta. 

KIK-i juhataja Andrus Treieri sõnul on ressursside kokkuhoiu ja säästvate lahendustega tegelevad projektid väga olulised ka KIK-i jaoks: „Oleme toetanud näiteks parandustöökodade loomist nii Tartusse kui ka Tallinnasse, tekstiilijäätmete ringlussevõttu ning kogumismajade ja ringmajanduskeskuste loomist.“ Ta lisab: „Ringmajanduse põhimõtteid ja leidlikke lahendusi kasutades saame ületarbimist ja asjade üleküllust vähendada. „Mini-Negavati“ konkurss annab võimaluse noortele neil teemadel kaasa rääkida ja oma lahendusi pakkuda.“ 

Kõike eelnevat arvesse võttes saavadki lapsed konkursil otsida lahendusi järgmistel teemadel.

  • Kuidas saame juba praegu oma tarbimist vähendada?
  • Kas asjade ostmise asemel saaks neid hoopis laenutada või omavahel jagada?
  • Mida saavad teha tehased ja vabrikud ületarbimise vähendamiseks?
  • Kui palju asju on tulevikuinimesel ja millised need on? 

Konkursile on oodatud kuni kaheminutilised videoklipid. Võistlus toimub kahes vanusekategoorias: 1.–3. ja 4.–6. klass. Võistlustöö saab esitada noortegruppi esindav õpetaja, klassijuhataja, huvijuht, ringijuhendaja või noorsootöötaja kuni 20. novembrini „Mini-Negavati“ kodulehe kaudu.

Konkursi peaauhinnaks on mõlema vanusekategooria parimale klassile reisielamus kuni 700 euro väärtuses mõne loodushariduskeskuse külastamiseks või matka korraldamiseks. Teine koht saab 500 ja kolmas 300 euro väärtuses reisiraha. Lisaks panevad harivad eriauhinnad välja konkursi partnerid, kelleks on ERR Lasteekraan ja ETV2 noortesaade „Nova“, Proto Avastuskeskus, Eesti Pandipakend, Telia, Rimi, Sõbralt Sõbrale, ajakiri Minu Maailm, Tartu Linnaraamatukogu, Eesti Lastekirjanduse Keskus, Hoiuraamatukogu ja Rahvusraamatukogu hariduskeskus. 

Keskkonnainvesteeringute Keskus korraldab videokonkurssi „Mini-Negavatt“ 2018. aastast. Varasematel aastatel on õpilased pakkunud loovaid lahendusi, kuidas päästa maakera linnadesse, autodesse ja riietesse uppumisest. Viimase nelja hooaja võidutöödega saab tutvuda „Mini-Negavati“ koduleheküljel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!