Fookuses on laste vaimne tervis

16. dets. 2022 Kristiina Gabor-Mägi Minu Unistuste Päeva tegevjuht - Kommenteeri artiklit
Kristiina Gabor-Mägi.

Rahvusvahelised uuringud, samuti Eesti arstide kliiniline kogemus kinnitavad, et meeleolu- ja ärevushäiretega laste ja noorukite arv on viimase viie aastaga oluliselt kasvanud. See algas juba enne koroonalainet, mis seda omakorda võimendas. Igal kaheksandal lapsel on mingil eluetapil diagnoositud vaimse tervise häire. Murettekitav statistika, kas pole?

Minu Unistuste Päev on ainus heategevusfond Eestis, mis aitab ellu viia raskelt või krooniliselt haigete laste unistusi. Meie fookuses on alati olnud emotsionaalse toe pakkumine lastele, kes võitlevad oma elu ja tervise eest või pistavad rinda krooniliste või pikka ravi vajavate haigustega. Ka arstid on öelnud, et positiivselt meelestatud laps allub paremini ravile, mis näitab, et headel emotsioonidel on raviprotsessis oluline roll. 

Kui algas sõda Ukrainas, tegime oma meeskonnaga kiire otsuse, et tahame võimaluste piires abiks olla ka Eestisse saabunud Ukraina põgenikest lastele ja nende peredele, pakkudes neile ühistegevuste kaudu tuge ning aidates neil uutes oludes kohaneda. See omakorda viis mõtteni pakkuda positiivseid elamusi ka Eesti lastele, kellel on vaimse tervise raskused. 

Oktoobris alustaski Minu Unistuste Päev koostööd Tallinna Lastehaigla juures tegutseva Laste Vaimse Tervise Keskusega, kuhu jõuavad lapsed ja noored väga erinevate vaimse tervise muredega, nagu söömis- ja ärevushäired, posttraumaatilised kogemused, depressioon. Tegemist on krooniliste haigustega, mille ravi on pikaajaline, mõnikord isegi eluaegne. 

Minu Unistuste Päeva eesmärk on inspireerida lapsi unistama, mis neil võitluses muremõtetega on kippunud tagaplaanile jääma. Usume, et unistuste täitumine on teraapiline kogemus, mis aitab taaselustada lootust ning vähendada eraldatuse tunnet. Unistamine vallandab heade sündmuste ja kogemuste lumepalli, mis aitab kaasa lapse tervenemisele. Pikaajalise vaimse tervise probleemiga laps või noor kannatab sageli lisaks olemasolevale häirele ka häbimärgistamise all. Ta tajub, et ümbritsevad inimesed suhtuvad temasse teisiti ning ta võib ka ise hakata oma raskuste tõttu endasse halvemini suhtuma. Sellega võib kaasneda oht, et ta jääb üksi ning ilma paljudest headest hetkedest ja tunnetest. Me kõik vajame aeg-ajalt eduelamusi, et ennast koguda ning siis taas tugevamana edasi minna. Vahel saab anda tõuke unistamiseks, et unistused saaksid täituda, keegi väljastpoolt. Me aitame unistada ja unistustel täituda!

Heategevusfondi Minu Unistuste Päev saab toetada aasta ringi. 

Vaata lähemalt https://www.minuunistustepaev.ee/anneta/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!