Kas suudleme või teeme eksameid?

6. dets. 2022 Marge Guljavin endine Vinni-Pajusti Gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja - Kommenteeri artiklit

Foto: Scanpix / Õhtuleht / Arno Saar

Kirjutan, sest olen hämmingus. Loen Virumaa Teatajas 30. novembril ilmunud Siim Mihailovi artiklit „Riigieksamite tulemused ei kajasta õpilaste rahulolu“. Pealkirja all pildil Rakvere Eragümnaasiumi õppejuht Maaja Valter seismas kooli koridoris ja tagaplaanil neiu ja noormees intiimselt kallistamas (suudlemas? – näod on veidi hägusad).

Alles mõni aasta tagasi kuulutas seesama Virumaa Teataja Liina Laksi kirjutatud artikli näol n-ö riiklikuks kurjategijaks Vinni-Pajusti Gümnaasiumi eesti keele õpetaja Marge Guljavini, kes kooli laval etendunud näidendis laskis neiul ja noormehel suudelda. Seejärel pidi 12. klassi õpilane Diana Mets kahe gümnaasiumi klassi ees vabandust paluma, sest oli nimetatud suudlusstseeni tõttu nimetanud oma kooli sotsiaalmeedias pornogümnaasiumiks. Ajakirjandus ja raadio võtsid VT artiklist kohe tuld ja nagu üks ajakirjanik tabavalt kirjutas – algas nõiajaht.

Eelkirjutatu oli lihtsalt selgituseks, miks VT-s ilmunud pilt ja artikkel mind hämmastasid. Isegi vähese mõistusega inimene saab aru, millise sõnumi see edastab: riigieksamite tulemused rahulolu ei too, küll aga selline kool, kus õpilased saavad vabalt kooli koridoris liibuda ja suudelda. Ehk peakski ajakirjandus oma koolide edetabeleid koostama selle näitaja põhjal!

Mina olen samuti seda meelt, et hea koolikeskkond on selline, milles õpilased end vabalt tunda saavad. Aga ikkagi tekib küsimus: kui ajakirjandus üllitab sellise pealkirja ja pildi, miks siis mõni aasta tagasi hävitas ajakirjandus ühe inimese maine ja tervise suudluse tõttu koolinäidendis?

Piisab vaid guugeldada Marge Guljavini nime ja kõik võivad lugeda, kui rõve oli laval näha suudlevat neidu ja noormeest. Jah, mul pole tõendeid, sest seda polegi võimalik tõestada, kuid praeguseks on minust saanud ööpäevaringset hoolt vajav invaliid, kes põeb rasket närvihaigust.

Muide, tulles tagasi Maaja Valteri öeldu juurde, siis sellega ma nõus ei ole. Töötanud Vinni-Pajusti Gümnaasiumis üle 20 aasta, tean päris kindlalt, et riigieksami tulemused tekitavad vägagi rahulolu. Juhul kui need on head. Vinni-Pajustis on need head, olid ka möödunud õppeaastal.

Kaldun arvama, et edetabelite taunijad on eelkõige need, kelle koolides riigieksamite tulemused kuigi rõõmustavad pole. Siis võib alternatiivina tõesti välja käia rahulolutunde, mille tekitab koolistressi maandav embus ja suudlus vahetunnis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!