Kutseõpe Don Bosco moodi

9. dets. 2022 Hannes Korjus ajakirjanik ja tõlkija - Kommenteeri artiklit

Lvivis asuva Don Bosco kutsehariduskeskuse tegevus on suunatud kergesti haavatavatele riskirühmadele. Kutseoskuste õpetamisel lähtutakse sellest, et alati vajatakse teatud erialade inimesi: ehitajaid, torumehi, elektrikuid … 

Paul Robin (1837–1912), Janusz Korczak (Henryk Goldszmit, 1878–1942), Anton Makareko (1888–1939) on teatavasti kasvatusteoreetikud ja -praktikud, keda meenutatakse, kui kõne all on lapsed ja noored, kelle eluilma iseloomustatakse ilmajäetuse mõistega, proosalisemalt – nn probleemsed lapsed ja noored (orvud, kodutud, tänavalapsed jm eluheidikud). Nõnda teataksegi Makarenko kolooniat, ŠKID-i vabariiki, Robini „Cempiust“ ja Korczaki orbudekodu (Nasz Dom). Itaalia katoliku preester Giovanni Melchiorre Bosco (1815–1855, tuntud ka Don Boscona) asutas oma esimese varjupaiga, nn oratooriumi Torinos 1841. aastal, 18.12.1859 sündis katoliiklik ühendus Don Bosco saleeslased (www.sdb.org; ametlik ingliskeelne nimetus Society of Saint Francis de Sales, alternatiivselt kasutatav nimi Salesians of Don Bosco). 

Tänapäeval on esimesest oratooriumist välja kasvanud ülemaailmne Don Bosco saleeslaste koolivõrgustik (http://salesianeducation.com/en/), sarnasel moel on arenenud ka Maria Montessori (1870–1952) koolid. Erinevalt Makarenkost jt ei jäänud Don Boscost maha mahukat teoreetilist pärandit, Don Boscost ei kujunenud haridus- ja kasvatusteoreetilist brändi, tema ainsaks kirjatööks on 7-leheküljeline juhend „Sistema preventiva nell’ educazione della gioventú“ (Torino, 1877) – „Noorsoo kasvatamise ennetav süsteem“. 

Don Bosco saleeslaste ülemaailmset haridussüsteemi iseloomustavad praegu järgmised arvnäitajad: 3643 kooli (940 000 õpilast, 68 000 õpetajat); 826 kutseõppekeskust (200 300 õppurit, 15 000 koolitajat), 85 instituuti; 280 internaatkooli; 205 täiskasvanute koolituskeskust; 163 hostelit). 

Tänapäeval on Don Bosco koolivõrgustik laienenud ka Ukrainasse, Lvivis tegutseb Don Bosco kutsehariduskeskus (edaspidi DB kutsehariduskeskus), mida ohjavad  idakatoliku kirikute perekonda kuuluva Ukraina Kreeka-Katoliku Kiriku saleeslased, kutsehariduskeskuse direktor on preester Andriy Bodnar. Don Bosco kutsehariduskeskuse tegevus on algset sihti järgides suunatud ka kergesti haavatavatele riskirühmadele: nendeks on orvud, ilma vanemliku hoolitsuseta lapsed, elu hammasrataste vahele jäänud lapsed ja noored – just need, kes olid 19. sajandil Itaalias Torinos Don Bosco esimeste oratooriumide „kliendid“, kellele Don Bosco saleeslased tahtsid olla suunaandjaiks. Aga nüüd kuuluvad riskirühma ka sõjapõgenikud Ida-Ukrainast. 

Praktiline suunitlus

DB kutsehariduskeskus Lvivis alustas tööd 2003. aastal tänu sponsoritele Itaaliast ja Saksamaalt. Aga oldi ka sõltuv sotsiaalsest visioonist, lähenemisest kutsevalikule, sellestki, millisele tulevikule ennast orienteeritakse. Lähtuti sellest, et alati vajatakse oma ala spetsialiste: ehitajaid, torumehi, elektrikuid, kes leiavad hästitasustatud töökoha isegi kiiremini kui ülikoolilõpetajad. 

Praegu koolitatakse DB kutsehariduskeskuses tisler-puuseppasid (2 aastat, 9. ja 11. klassi baasil), rätsep-juurdelõikajaid (2 aastat, 9.–11. klassi baasil), kokkasid (1,5 aastat, 9.–11. klassi baasil), baarmeneid (1 aasta, 11. klassi baasil), juuksur-iluteenindajaid (1 aasta, 11. klassi baasil), sekretär-asjaajajaid, arvutioperaatoreid (1 aasta, 11. klassi baasil). Koolitatakse ka automehaanikuid. 

2019. aastal avati DB kutsehariduskeskuse baasil autoteeninduskeskus AUTOBOSKO Lviv, mille avamise raames toimus ka ümarlaud, kus osalesid Lvivi piirkonna autoteeninduses tegutsevate tööandjate ja Lvivi haridusameti esindajad. Analüüsiti tulevaste autoteenindusspetsialistide õppekorraldust ja erialast arengut puudutavaid nüüdisaegseid lähenemisviise, tuldi lagedale soovitustega teeninduskeskuse järgmisteks sammudeks DB kutsehariduskeskuses. 

DB kutsehariduskeskusel on väga head suhted Lvivi ettevõtetega, sestap võidakse õppuritele pakkuda häid praktikakohti. Automehaanikud saavad praktiseerida Toyota esinduses (Toyota Center Lviv Diamant), kohalikus Audi esinduses, tislerid kvaliteetmööblit valmistavas firmas Varenycia Manufacture. Kutsehariduskeskuse materiaalne baas on Lvivis üks parimaid.

Kutsehariduskeskuse spordihall Bosco-Arena (20 x 40 m) on mõeldud kutsehariduskeskuse õppuritele, aga ka Lvivi teistele huvilistele. Spordihall võimaldab korraldada treeninguid ja ametlikke matše, mis kuluvad ära võrkpalluritele ja käsipalluritele. Spordihallis on rõdu telesaadete tegemiseks vajalike seadmete paigutamiseks ning matšide kommenteerimiseks. 2021. aastal peeti Bosco-Arenal naiste 2022. aasta jalgpalli EM-võistluste põhikvalifikatsiooniringi mänge. Spordihall mahutab 600 inimest, aga seda tahetakse suurendada tuhandeni pealtvaatajani. Noortekeskus on ka jalgpalliklubi Pokrov baas. 

DB kutsehariduskeskuse tegevus on pälvinud tunnustust. 2021. aasta veebruaris väisasid kutsehariduskeskust Ukraina haridus- ja teadusministri asetäitja Ihor Harbaruk ning Lvivi oblastivalitsuse haridus- ja teadusosakonna juhataja Oleg Paska. Nendega kohtumisel arutati, kuidas laiendada koostöövaldkondade võimalusi kvalifitseeritud töötajate kvaliteetse koolitamise osas; kutsehariduse arendamise strateegia visiooni; Don Bosco kutsehariduskeskuse kutseõppe iseärasusi ja igapäevase töö nüansse.

Kokkade õpipaik

Sõjaga on kaasnenud ettevõtete ümberasumine Lääne-Ukrainasse, sealhulgas Lvivi. See tähendab uusi potentsiaalseid tööandjaid. Samas ei ole Ukrainas kuskil täiesti ohutu. See leidis kinnitust 23. novembril, kui Lvivi oblastis fikseeriti kaks raketirünnakut energiataristu pihta, mis päädis sellega, et esialgu oli pea kogu Lviv ilma elektrita, päev hiljem olid elektrienergiatarned taastatud 50% ulatuses ja veevarustus 70% ulatuses. 

Sõda on oluliselt mõjutanud Lvivi tööturgu. Donetskist ja Harkivist saabunud sõjapõgenikud ei valda enamjaolt üldse ukraina keelt või valdavad seda väga kesiselt. See tähendab, et tööd leida on neil väga raske – ukraina keelt oskamata on Lääne-Ukrainas keeruline tööd leida. Tööd saaks enamasti teenindussfääris, ent Lääne-Ukraina tööandjatele on ukraina keele oskus põhimõttelise tähtsusega. 

Isegi sõjatingimustes püütakse õppuritele pakkuda parimat – kokandust õppijad said oma teadmisi ja oskusi lihvida ei kellegi muu kui USA telekokanduse staari Rachael Ray juhendamisel, õpetust jagas teinegi USA staarkokk Giancarla Bodoni. Mõlema staarkoka külaskäigud said teoks tänu ukrainlaste maailmakongressi USA komitee presidendi Andriy Futey toetusele. Rachael Ray tõi kaasa sisustuse 12 tööpinna jaoks. 

DB kutsehariduskeskuse õppuritele suunatud sõjaaja eriprogrammi raames toimus väljaõppe esimene etapp „Olge omadega ühenduses!“. Ukraina relvajõudude mehed õpetasid Don Bosco kutsehariduskeskuse õppuritele sidevahendite kasutamist: alates juhtmetega raadiosaatjatest, raadiosidest kuni ülimoodsa Starlinkini, mida Ukraina sõdurid vajavad.

Moodulmajadega linnak

Don Bosco saleeslaste ülemaailmsesse võrgustikku kuulumine kulub sõja ajal iseäranis ära: Slovakkiast tuuakse ravimeid ja toiduaineid, mis toimetatakse edasi Harkivisse ja Luhanskisse. Iga nädal saadetakse Harkivisse leiba, Don Bosco Mission Bonni toetusel ehitatakse uut pagarikoda, mis võimaldab leivatoodangut tunduvalt suurendada. Šveitsi saleeslased Luganost aitavad ümber ehitada hoonet varjupaigaks neile, kelle kodu on sõjas hävinud. Tšehhi saleeslaste noortekeskus České Budějovices hoolitseb Ukraina põgenike eest, keskuses töötavad kaks ukrainlannast õpetajat, kes juhivad Ukraina lastele mõeldud programme. Lvivi haridusameti esindaja sõnutsi on just praegu vaja kaasata Lvivi põgenenud sisepõgenikke.

Lvivi saleeslastele kuuluvale maale rajati Ida-Ukrainast pärit sõjapõgenikele 94 moodulmajaga linnak, millel on sümboolne nimi Polis Maria (Mariupoli auks). Moodulmajade linnakus leiab varjupaika ca 350 inimest. Lvivi saleeslased hoolitsevad nende toitlustamise eest, sisustavad laste vaba aega. Inimesi suunab sinna Lvivi sotsiaalamet. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!