Lastekirjanduse keskuse uus teematund kutsub arutlema keeruliste teemade üle

3. dets. 2022 Eesti Lastekirjanduse Keskus - Kommenteeri artiklit

Eesti Lastekirjanduse Keskus pakub koolidele teematunde, mis sisaldavad mängulist ja loomingulist tegevust ning arendavad laste kuulamis-, lugemis-, eneseväljendus- ja suhtlemisoskust. Teematundide valik on mitmekesine ning midagi huvitavat leiavad siit nii lasteaiarühmad kui ka põhikooliklassid. Keskuse kõige uuem teematund on 1.–3. klassi õpilastele suunatud „Minu eriline sõber“, kus lastega arutletakse keeruliste ja eluliste küsimuste üle.

Teematund toetub Eesti, Läti ja Leedu kirjanike ning illustraatorite koostöös sündinud 18 miniraamatule, mis toovad nii lugemisrõõmu kui ka tutvustavad lugejale meid ümbritseva maailma mitmekesisust. 

Üheskoos osalejatega uuritakse tunnis raamatuid, et saada vastus küsimustele, kuidas käituda ja hakkama saada, kui seltskonda satub keegi isemoodi eriline laps; kas poisid võivad mängida roosa autoga; kes võib öelda, mida ma suudan ja mida mitte; kas minu vanaema võib olla minu parim sõber; kuidas saada raskes olukorras hakkama nii, et kellegi tunded haavata ei saaks.

Miniraamatute projekti Eesti koordinaator ja lastekirjanduse keskuse välissuhete juht Ulla Saar kõneles tunni aluseks olevatest miniraamatutest ning juhtis tähelepanu, kuidas ühes läti ja leedu kolleegidega loodud eriline lugemisvara keskendub lapsesõbralikult inimõigustega seotud teemadele. Saar leiab, et selliseid teemasid peaks tänapäeva maailmas käsitlema juba lapsepõlves, et tekiks kaasav ja sidus ühiskond. „Miniraamatud ja nendele toetuv lastekirjanduse keskuse teematund püüdlevad selles suunas, et lugemine ja lugude üle arutlemine kasvataks lugejas empaatiavõimet nii kodus kui sealt väljaspool,“ lisas Saar. 

Teematundide ja lasterühmade külastuste kohta saab lugeda lisaks lastekirjanduse keskuse veebilehelt www.elk.ee. Tund kestab 60–75 minutit ning osalemiseks on vaja ette registreerida. Teematunni tasu on 4 eurot lapse kohta ja oodatud grupi suurus on kuni 25 last. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!