Minister Lukas väisas Euroopa Kooli Laekenis

9. dets. 2022 Ülle Kurvits haridus- ja noortevaldkonna nõunik Eesti alalises esinduses EL-i juures - Kommenteeri artiklit
Tõnis Lukas ja Markko Mattus. Fotod: HTM

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas külastas Brüsseli IV Euroopa Kooli Laekenis ning kohtus selle eestlasest direktori Markko Mattuse ning eesti õpetajate ja õpilastega. Vesteldi Euroopa koolidest, eesti keele ja kultuuri õppest Brüsselis, meisterdati jõulukaunistusi ning vastati laste arvukatele küsimustele. 

Koolidirektor Markko Mattus tutvustas ministeeriumi delegatsioonile eesotsas minister Lukasega Laekeni koolimaja. Tegemist on endise kuningliku kadettide kooliga, flaami renessansi stiilis ehitatud monumentaalse sõjaväekompleksiga, mis tervikuna mõjub võimsalt. Hooned kuuluvad Belgia riigile, mistõttu kõik renoveerimis- ja arendustööd toimuvad vaid Belgia riigi heakskiidul. 

Kooli juhtimise eripära seisneb selles, et õpetajas- ning õpilaskond on väga rahvusvaheline, kooli õpetajad esindavad enam kui 40 rahvust. Erinevalt eesti koolidest on vanematel koolielus kaasalöömisel suur roll, sest nad peavad tagama nii koolibussi süsteemi toimimise üle kogu Brüsseli, toitlustamise kui huviringide toimumise kooli territooriumil. 

Euroopa koolide süsteemi aluspõhimõte on võimaldada emakeelset õpet. Eesmärk on anda EL-i ametnike ja liikmesriikide diplomaatide lastele haridust eelkoolist kõrgkooli astumiseni. Riigi seisukohast on eesti keeles õppimise ja õpetamise võimalus Euroopa koolis väga oluline. Riik panustab nii õpetajate lähetamise kui ka lähetatud õpetajatele täiendkoolituse pakkumisega. 

Kooli juhtkonna sõnul teevad eesti õpetajad Euroopa koolides suurepärast tööd ning eesti hariduse tase on väga kõrge. On privileeg võimaldada oma lastele välismaal elades eestikeelset üldharidust. Brüsselis on see võimalus 2016. aasta sügisest, kui loodi eestikeelne sektsioon Laekeni koolis. Samas on Eesti riik kui ka inimesed huvitatud, et väliseesti noored leiaksid tee tagasi koduriiki. Eestikeelne üldharidus loob selleks paremad tingimused. 

Laekeni koolis ringkäiku tehes tuli minister Lukasel tulevikuplaanidest juttu 5. klassi õpilastega, kes kinnitasid kui ühest suust, et tahavad tulla Eestisse õppima ja tööle.

Et noorte huvi toetada ja tutvustada õppimisvõimalusi Eestis, korraldatakse Brüsselis teist aastat väliseesti noortele infoseminare. Seminaril on valdavalt osalenud just Euroopa koolides õppivad noored, kel on palju ülikoolidesse kandideerimisega seotud küsimusi. Noored tunnistavad, et seminaridel osalemine aitab luua paremat kontakti Eesti ülikoolidega ning lisab julgust kandideerida ning kaaluda Eestit õpisihtkohana. Minister Lukas kinnitas Laekeni kooli õpilastele, et nad on Eestisse tagasi oodatud.

Brüsseli Euroopa IV Kool Laekenis on üks kolmeteistkümnest Euroopa koolist. Koolis on kaheksa keelesektsiooni (inglise, prantsuse, saksa, hollandi, itaalia, bulgaaria, rumeenia ja eesti). Laekeni koolis õpib umbes 3000 õpilast, neist 77 eesti last, kellest omakorda eestikeelses sektsioonis õpib 55 last. Lõpetamisel saavad lapsed Euroopa bakalaureuse diplomi. Lisaks koolidirektor Markko Mattusele töötab koolis kuus Eesti riigi lähetatud õpetajat ning neli kohapealt palgatud abi- ja asendusõpetajat. 

Laekeni kooli õpilased küsisid ministrit, kelleks tema lapsena saada tahtis, kas tal on lapsi ja kui vana ta on, samuti uuriti, kas talle meeldib olla minister ja kui ta ei oleks minister, siis mis tööd ta tahaks teha.

Eesti keelt õpetatakse tänavu suuremas mahus veel viies Euroopa koolis: Brüsselis Woluwés, Luxembourgis, Alicantes, Münchenis ja Frankfurdis. Seoses EL-i IT-agentuuri loomisega Tallinnasse avati Euroopa kool 2014. aastal ka Eestis. Kolmeteistkümnes Euroopa koolis õpib kokku umbes 260 eesti õpilast. Euroopa koolide süsteemis on kolm eesti päritolu juhtkonna liiget: lisaks Markko Mattusele Katre Mehine (Alicante eelkooli ja noorema kooliastme juhataja) ning Leene Soekov (Luxembourgi II Euroopa Kooli vanema kooliastme juhataja). 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!