Minister Tõnis Lukas: õpetaja brutokuupalk kasvab rohkem kui 2000 euroni kuus

15. dets. 2022 - 3 kommentaari

Valitsus kinnitas täna põhikoolis ja gümnaasiumis täiskohaga töötavate õpetajate töötasu uue alammäära. Koos riigieelarvesse planeeritud lisavahenditega võimaldab see koolipidajail maksta uuest aastast õpetajale brutokuupalka enam kui 2000 eurot.

„On hea meel, et kõik osapooled on lõpuks jõudnud üksmeelele õpetajate palga alammäära kinnitamise vajalikkuse osas,“ ütles haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas. „Valitsuse tänane otsus on osa kokkuleppest, milles oleme sõnastanud eesmärgi tõsta üldhariduskoolide õpetajate töötasu jätkuvalt ja vähemalt 120 protsendini Eesti keskmisest palgast. Loodan, et järgnevatel aastatel palga hüppeline tõus jätkub ja tase keskmisega võrreldes jõuab 125 protsendini. See on toonud kaasa hüppelise palgatõusu ka lasteaedades. Kahtlemata peabki jätkuvalt tõusma ka lasteaia- ja huvikooliõpetajate palk, selleks tuleb leida lahendused eelkõige kohalike omavalitsuste tasandil ja vastavad arutelud on käimas. Valitsus saab seaduse järgi kinnitada vaid üldhariduskoolide õpetajate töötasu alammäära, mida me täna ka tegime. Nüüd on see 1749 eurot.“

Jaanuarist peab tööandja tagama täiskohaga töötavale üldhariduskooli õpetajale töötasu vähemalt määruses sätestatud õpetaja töötasu alammääras, mis on uuest aastast 1749 eurot. Seda on 24% enam seni kehtivast alammäärast, mis on 1412 eurot. Alammäärale lisaks eraldab riik koolipidajatele juurde vahendeid 17%, mis võimaldab õpetajate töötasu diferentseerida, ning alammäärale täiendava palgakoefitsiendi lisada. Juba eespool nimetatu kõrval jääb igal omavalitsusel ja teistel koolipidajatel võimalus väärtustada õpetajate tööd ka omalt poolt täiendava rahastuse kaudu.

Täna allkirjastatud määrus jõustub 2023. aasta 1. jaanuarist.


3 kommentaari teemale “Minister Tõnis Lukas: õpetaja brutokuupalk kasvab rohkem kui 2000 euroni kuus”

  1. Tartu õpetaja ütleb:

    See lihtsalt ei ole nii, ning minister peaks seda ka teadma. Seega on tegemist demagoogiaga!

    Õpetajate palga alammäär tõuseb 23,9% võrra ja on uuel aastal 1749 eurot. Kõik lisanduv on lisatasu lisatöö eest; nii lihtne see ongi.

    Uuel aastal on õpetaja kuupalk 1749 eurot (bruto!) – ei vähem ega rohkem.
    Kui vähem, siis õpetajal pole täiskoormust. Kui rohkem, teeb õpetaja lisatööd.

    Ka minister võiks sellest aru saada!

  2. Liisa ütleb:

    Täiesti nõus eelkirjutajaga. Õpetaja keskmist palka võrreldakse riigi keskmise palgaga. Õpetajal on siis sama vastutus, haridus ja olulisus mis keskmisel töötajal? Aga see selleks. Kui keskmine töötaja saab oma palga 1.0 koha eest siis õpetaja rabab lisaülesandeid täites 60h nädalas, et sama numbrit saada ja haridusminister ütleb et näe on ju sama palk. Väga inetu. Üks on kirss, teine arbuus ja haridusminister ütleb näe on ju mõlemad ümmargused, järelikult on sama.

  3. D1 ütleb:

    Veel veidi täpsustuseks:
    Kõige aluseks on statistika: 21/22 on Eestis 16 596 tegevõpetajat AGA õpetaja ametikohti on Eestis vaid (lähtuvalt õpilaste arvust ja … ) 13 755. Seega keskmine ongi vaid 0,8 ametikohta. Vaat selle matemaatika alusel ongi hr ministri poolt väljaöeldud üle 2000 € palganumber. Seega ei saa õpetaja Juku ega õpetaja Juhan mitte sellist palka milline on ARVESTUSLIKULT ÜHE AMETIKOHA PALK vaid tõesti 1412 € -st 24 % võrra suuremat 1749 €-t — aga kõva sõna seegi!!!
    Nüüd 17% täiendavatest vahenditest mis eraldatakse KOV-le ,võib aga ei pruugi jääda täiendava palgakoefitsendi tarbeks õppetundide läbiviimiseks vaid kuluda x+1 koolitööga seotud muu asja tarbeks. Aga konkreetselt on see juba töövõtja-tööandja vaheline avalikustamata kokkulepe ja mille kohta on otsustav sõna öelda ka KOV-l.

    Ja veel statistika (pigem statistiku) kohta: statistik uppus jõge ületades mille keskmine sügavus oli 0,5 meetrit.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!