Aasta Rosina auhinna saaja on selgunud

5. jaan. 2023 Eesti Lastekirjanduse Keskus - Kommenteeri artiklit

Täna, 5. jaanuaril Eesti Lastekirjanduse Keskuses toimunud tänuüritusel kuulutati välja eelmise aasta kõige omanäolisem lasteraamat ehk Aasta Rosin, millega tunnustatakse Kadri Kiho ja Stella Salumaa raamatut „Endel ja Kati“ kirjastuselt Päike ja Pilv.

„Raamat kajastab praeguses ühiskonnas vägagi aktuaalseid vaimse tervisega seotud küsimusi ja näitab peategelase, bussijuht Endli ja tema hea sõbra Kati abil, kuidas ärevustundest on võimalik üle saada. Niimoodi ärevusest elevust luues, õhutab raamat hirmutavaid olukordi ületama ja elust rohkem rõõmu tundma,“ ütles lastekirjanduse uurija Jaanika Palm ja lisas: „Tegemist on pildiraamatuga, milles Kadri Kiho lustlik ja vaimukas sõnastus moodustab Stella Salumaa leidliku ja omanäolise kunstnikukäekirjaga võluva terviku, mida on mõnus käes hoida, vaadata ja lugeda nii lastel kui täiskasvanutel.“

Lastekirjanduse keskuse direktor Triin Soone sõnul ei ole auhinnasaajat just lihtne leida, sest meil ilmub palju häid ja omanäolisi lasteraamatuid. „Seekordne võitja paelub värske ja dünaamilise pildikeelega, millesse põimitud rohkelt sõnamängu ja mis kohe kutsub väikest lugejat sõnu kokku veerima ja keelega lustima. Aga rosinaks teeb selle raamatu terviklikkus: lugu, pildid, kujundus, formaat, tüpograafia – kõik kõnnivad ühte jalga,“ lisas Soone.

Aasta Rosina auhinda antakse välja alates 2004. aastast eelnenud aasta jooksul ilmunud erilisele ja silmapaistvale eesti lasteraamatule, hinnates kas raamatut tervikuna või ainult kirjaniku- või kunstnikutööd. Auhinna võitjaid tunnustatakse Eesti Lastekirjanduse Keskuse tänupeol kilo rosinate, rahapreemia ja tänukirjaga. Möödunud aastal sai Aasta Rosina auhinna Indrek Koffi värsside ja Elina Sildre piltidega raamat „Kuhu lapsed said?“ ning tunamullu Juhani Püttsepa ja Gundega Muzikante „On kuu kui kuldne laev“.

Raamatu „Endel ja Kati“ kohta saab lähemalt lugeda siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!