Ajaloomuuseumi mitu nägu laste ja noorte hariduses

27. jaan. 2023 Minna Lahtvee Eesti Ajaloomuuseumi haridusvaldkonna juht - Kommenteeri artiklit
Haridusprogramm lasteaialastele teatri- ja muusikamuuseumis. Foto: Vahur Lõhmus

Eesti Ajaloomuuseum on mitmetahuline ja rohkete võimalustega koht, kus lapsed ja noored saavad kustutada janu teadmiste järele, rahuldada mänguhimu ning ergutada seiklusvaimu. On hea meel tõdeda, et siia tullakse põnevuse ja rõõmuga.

Aja- ja kultuuriloo mõtestamine ning teadmiste ja kogemuste edasiandmine on justkui liivakastis mängimine – mängu juhina peame suutma oma liivalossid ja -skulptuurid nii elavalt liikuma panna, et programmis osalejatel tekiks tunne, nagu oleksid nad päriselt teise ajaperioodi reisinud.

Neid reise korraldab ajaloomuuseum lausa kuues majas: Maarjamäe lossis ja tallihoones, filmimuuseumis, Suurgildi hoones, teatri- ja muusikamuuseumis ning Särevi teatritoas. Eri hoonetes kõlavad erinevad lood, räägitakse ajalookangelastest tänapäevaste suunamudijateni. Pakume võimalust kuulata lugusid, mis toimusid sajandeid või kümnendeid tagasi, ning juttu tuleb ka kaugema ja lähimineviku tähtsündmustest.

Maarjamäe loss ja lossipark on Maarjamäe ajalookeskuse pärl, kus nii lossis sees kui õuealal saavad lapsed ja noored tutvuda meie lähiajalooga.

Filmi- ning teatri- ja muusikamuuseum hoiavad elus meie kultuurilugu ning pakuvad võimalust jutustada programmides osalejatele eesti kultuurilise identiteedi kujunemisel olulist rolli mänginud sündmustest ja inimestest. Teatri- ja muusikamuuseumis saab kuulata ja nautida ka ajaloolisi mehaanilisi instrumente, hubases Särevi teatritoas aga süveneda teatri imelisse maailma.

1410. aastast pärit Suurgildi hoones on võimalik minna tagasi Melchiori-aegsesse linnakeskkonda, mil Tallinnas kaubeldi Raekoja platsil ja kõik linna tähtsamad peod ning kultuurisündmused toimusid Suurgildi hoones.

Meie muuseumi programmide mitmekesisus annab väga hea ülevaate Eesti aja- ja kultuuriloost ning toetab igas vanuseastmes õpilasi nende haridusteel – alustades alusharidusest ja lõpetades gümnaasiumiga. Lood muutuvad ajaga ja on igale vanuseastmele natuke erisugused ning nende lugude jutustamine on just see, mis hoiab elus kultuuri ja keele ning aitab mäletada seda, kust me tuleme ja kes me oleme.

Eesti Ajaloomuuseum pöörab oma hariduslaeva käesolevaks ja tulevaseks haridusaastaks eestikeelsele haridusele ülemineku kursile. Programme koostades osutame suurt tähelepanu keelekümbluse edukale, mõtestatud ja tulemuslikule kättesaadavusele. Näiteks on meie programmivalikus juba keelekümbluseks sobilikud nii filmimuuseumi menuprogramm „Filmi sisse minek“ kui ka Maarjamäe lossis laste eluolu tutvustav programm „Lapse elu läbi 100 aasta“.

Keelekümblus pole aga muuseumi ainus suund ja siht. Meie jaoks on oluline muuseumi näituste ja eksponaatide kaudu toetada võimalikult erinevaid üldhariduses käsitletavaid teemasid, lõimides nii omavahel ka õppeaineid. Näiteks programmis „Klaas ja illusioonid“ on põhikooli II ja III astme õpilastel võimalik proovile panna teadmised nii ajaloost kui ka füüsikast.

Ajaloomuuseumi haridusvaldkonna eesmärk on tagada meie ajaloo mitmekihilisuse jõudmine võimalikult paljude huvigruppideni. Illustratiivselt võib öelda, et meie haridustöö on nagu savi, mis seob formaalhariduse keskkonnas omandatud teadmisi päriselus nähtu, kogetu ja kuulduga. 

Muuseumi roll on anda õppijale 5D-kogemus, mis toetab varem õpitu omandamist ja ärgitab olema veelgi uudishimulikum. Julgen öelda, et muuseumid ja formaalharidus on nagu ühe inimese kaks jalga – kumbki ei kasuta oma potentsiaali täielikult, kui teist pole.

Täpsemalt saab meie haridusprogrammidega tutvuda muuseumi kodulehel www.ajaloomuuseum.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!