Avastame Kreutzwaldi

27. jaan. 2023 Aimi Hollo Dr F. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseumi juhataja - Kommenteeri artiklit
Õpetaja Raili Leesalu oma õpilastega F. R. Kreutzwaldi mälestuspäeval muuseumis. Foto: Malle Avans

Friedrich Reinhold Kreutzwaldi (26. (vkj 14.)12.1803 – 25. (vkj 13.)08.1882) sünnist möödub tänavu 220 aastat.

See annab põhjust rääkida tavapärasest rohkem Kreutzwaldi loomingust ja tema osast eesti rahvuskirjanduse rajamisel. Aasta algas rõõmustava sündmusega: 30. jaanuar, eesti kirjanduse päev, kuulutati riiklikuks tähtpäevaks. 30. jaanuaril on Kreutzwaldi memoriaalmuuseum külastajatele avatud tasuta. Kell 15 algab Kristiina Ehini ja Silver Sepa luule ja laulude õhtu „Janu on kõikidel kaks“.

Terveks suveks jääb avatuks näitus „Doktor Kreutzwaldi visiitportreed. Päevapildistusi Kreutzwaldist ja tema ajast“. Esimest korda ajaloos on ühel näitusel väljas kõik Kreutzwaldist tehtud 11 päevapilti. Näituse koostaja Ago Ruusi saatetekstist selgub, et ka Eesti fotograafia ajalugu algab Kreutzwaldiga. 

Kreutzwaldi mälestuspäeval, 14. detsembril 2022 austati Kreutzwaldi mälestusmedaliga eesti keele ja kirjanduse õpetajaid Helena Linnamäed ja Raili Leesalu, kellega muuseum on aastaid koostööd teinud. Samal päeval kuulutati välja reisikirjade kirjutamise võistlus eesmärgiga suunata noori Kreutzwaldi loomingut avastama ja tänapäevaga seostama. Julgust selleks andis eelmine õnnestunud kirjakonkurss, millest võttis osa 14 kooli ja 77 õpilast. Kokkuvõtted tehakse emakeelepäeval. Kõik tööd säilitatakse Kreutzwaldi muuseumi arhiivis. 

Pikaajaline traditsioon on muuseumis ka Koidula luulekonkursi eelvooru korraldamine. Tänavu toimub IX luulepäev 10. veebruaril. Täiskasvanud luulesõbrad loevad Koidula ja Vana-Võromaa autorite luulet, parim lugeja läheb Pärnusse Koidula muuseumi finaalvõistlusele.

Igal koolivaheajal räägitakse Kreutzwaldi majas õpilastele muinasjutte ja on avatud töötoad. Suvi toob Kreutzwaldi õuele lastefestivali teatrietendused ja tegevustelgi. 18. augusti kirjandustänav kutsub ajarännakule Kreutzwaldi aeda. 

Sügis on kooliõpilaste muuseumitundide aeg. Kõik ettevõtmised kajastuvad muuseumi kodulehel www.lauluisa.ee ja seal on võimalik broneerida ka külastusaeg. 

Loodame, et Kreutzwaldi aasta loob uusi võimalusi, mis avavad meie kõigi jaoks Lauluisa vaimusuuruse, mis kajastub nii tema loomingus kui ka arvukas kirjavahetuses kaasaegsetega.

Kreutzwaldi aastatetagune (1838) soovitus õpetajatele on aegumatu: õpetada oma õpilastele peale lugemise, kirjutamise ja rehkendamise ka  m õ t l e m i s t …

Kohtumiseni Kreutzwaldi muuseumis!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!