Eeskujulikud ja praktilised muuseumitunnid

27. jaan. 2023 Epp Alatalu Eesti Arhitektuurimuuseumi kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
115-aastaseks saava Rotermanni soolalao näitel saab selgitada arhitektuurimõisteid, õppida erialatermineid ja harjutada joonistamist-joonestamist. Foto: Liisi Anvelt / Eesti Arhitektuurimuuseum

Eesti Arhitektuurimuuseumi ainetundide õppekava toetavate haridusprogrammide ülevaate leiate muuseumi veebilehelt www.arhitektuurimuuseum.ee/haridus

Muuseumiprogrammid aitavad muuta õppetööd mitmekesisemaks, meie väike muuseum on valmis korraldama muuseumitunde õuesõppena nii Rotermanni soolalao välialal kui ka Rotermanni kvartalis.

Muuseumiprogrammid toetavad riikliku õppekava alusel matemaatika-, füüsika-, keemia-, tehnoloogiaõpetuse-, geoinformaatika-, geograafia-, ajaloo-, kultuuriloo-, majandusajaloo-, inimeseõpetuse- ja kas või klassijuhatajatunnis õpetatavat ning annavad hea võimaluse siduda õpitavat päris eluga, eeskätt kogu meie ehitatud keskkonna loomisel. Aitame kujundada ka suhtlus- ja sotsiaalset pädevust. Ootame külla nii koolieelikuid kui ka iga astme koolilapsi, nii gümnaasiumi- kui ka ametikooliõpilasi. Haridusprogrammis on koos nii aktiivne ekskursioon / vestlus õpilastega kui ka praktilised ülesanded (joonistamine, töölehe täitmine, meisterdamine, tööde esitlemine vms).

Kunstnik ja matemaatik, perspektiiv ja rööplüke

Kõige populaarsemad haridusprogrammid on „Arhitekt – kunstnik või matemaatik?“ ning „Rotermanni saladused“.

Ka muuseumimaja – Rotermanni soolaladu – on omaette eksponaat ning õppevahend. 1908. aastal baltisaksa inseneri Ernst Boustedti projekti järgi valminud suurejoonelise paeehitise võlvitud keldris ladustati imporditud soola, seda töödeldi ülakorrusel. Muuseum on soolalaos 1996. aastast, hoone rekonstrueeriti arhitekt Ülo Peili ning sisearhitekt Taso Mähari projekti järgi.

Soolalao keldris on lastega koos loodud, samas igas vanuses uudishimulikele sobiv püsinäitus „Uuri ruumi!“, kus saab tundma õppida hoone ehitamise põhitõdesid, kogeda ehitatud keskkonda kõigi meeltega.

Ka on 115-aastaseks saava soolalao näitel hea arhitektuurimõisteid selgitada, sellel põhinev õppevahend aitab õppida erialatermineid ja pakub võimaluse joonistamist ja joonestamist harjutada.

Näiteks saab teada, mis on fassaad või hoopis nihe arhitektuuris, mida tähendab rööplüke ja kuidas selle abil joonestada. Õppida saab ruumide suuruse muutumist heleduse ja tumeduse muutudes, harjutada sümmeetriat ja ka perspektiivi ja ruumilisust.

Muuseumiprogrammide kohta saab lisainfot ja tunni kokku leppida, kirjutades e-aadressil haridus@arhitektuurimuuseum.ee. Haridusprogrammid toimuvad teisipäevast reedeni, rühma suurus on vähemalt kümme osalejat ja hind ühe õpilase kohta on 5 eurot, selle sees on nii pedagoogitasu kui ka muuseumipilet.

Kas arhitektid on kunstnikud, kes visandavad oma ideed või mõtlevad nad ka, kuidas maja püsti seisab? Räägime arhitekti elukutsest ja vaatame arhitekti tööprotsessi.  Õpilastel on võimalus ise plaani lugeda ja nii arhitekti elukutsest rohkem teada saada. Programm toimub püsiekspositsioonisaalis ja lõpeb praktilise ülesandega. Foto: Kadi Kriit / Eesti Arhitektuurimuuseum


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!