Eesti keel teise keelena muutuste tuules

20. jaan. 2023 Ingrid Prees Eesti Keele kui Teise Keele Õpetajate Liidu juhatuse esimees - Kommenteeri artiklit
Ingrid Prees.

Eelmisele aastale tagasi vaadates võib julgelt väita, et eesti keel teise keelena on saanud tuule tiibadesse, et seilata kindlal kursil „Eesti keele arengukava 2021–2035“ eesmärkide täitmise poole.

Eesti keele kui teise keele õpetajate liit on haridus- ja teadusministeeriumi strateegiline partner poliitika elluviimisel prioriteedi lõikes „Kvaliteetne eestikeelne haridus ja keeletehnoloogia arendamine“. 

Ministeeriumi toetus võimaldab korraldada eesti keele kui teise keele / emakeele, eesti keeles aineid õpetavatele ning keelekümblus- ja lasteaiaõpetajatele kord kuus temaatilisi vestlusõhtuid Zoomis, suvekoole ja seminare. Ida-Virumaa II ja III kooliastme õpilastele kevadel toimunud esseekonkursi teema oli seotud väljakuulutatud teema-aastaga. Esseekonkursile „Oled see, mida loed“ laekus 73 esseed kümnest koolist. 

8. juunil Tartu Ülikooli raamatukogus toimunud tänuüritus täitis mitmeid eesmärke: õpilased avastasid enda jaoks Mika Keräneni, kes võlus noori muheda jutuvestmisega; raamatukogu tekitas soovi raamatuid lugeda; õpetajad olid südamlikult tänulikud esseekonkursil ja tänuüritusel osalemise võimaluse eest ning üks 7. klassi tüdruk leidis endale uue keelesõbra.

Liit korraldas aasta jooksul õpetajatele kolm üritust. Kolmepäevane suvekool juunis päikesest lõõskaval Kihnu saarel oli meeliülendav. Programm oli koostatud nii, et tasakaalus oleks erialaste teadmiste omandamine, tutvumine UNESCO suulise ja vaimse pärandi maailmanimekirja kantud Kihnu pärimuskultuuriga, lõõgastumine ja omavaheliste kontaktide loomine vabas õhkkonnas. Kolleegide õpetamisnippe ja -meetodeid on alati põnev ammutada. 

23. septembril korraldasime Kohtla-Järvel sügisseminari, võimaldades õpetajatel külastada kolleegide tunde. Päeva teine pool jätkus plenaarettekandeid kuulates, kolleegidega suheldes ja töötubades osaledes. Huvi seminari vastu oli suur: registreerus 60 huvilist.

Kahepäevane seminar Viljandimaal „LAK-õpe = edu võti!?“ tekitas paljudes huvi. 37 õpetajat nautisid õppe- ja kultuuriprogrammi ning osa astus liidu liikmeks.

Seminarid, suvekool ja vestlusõhtud on osa võimalustest, mida liit pakub. Liikmena saab igaüks kaasa rääkida hariduselu puudutavates küsimustes, andes sisendit haridus- ja teadusministeeriumi eelnõudele ning jagada oma kogemust töötubades. 

Esindajaid on kutsutud kohtumisele Riigikogu kultuurikomisjoniga ja eesti keele õppe probleemkomisjoniga. Panustame kvaliteetsesse eestikeelsesse õppesse.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!