Eesti Maanteemuuseumis õpitakse hoidma keskkonda

27. jaan. 2023 Eesti Maanteemuuseum - Kommenteeri artiklit
Programmis „Inimene, liiklus, keskkond“ mängitakse keskkonnateemalisi mänge. Foto: Eesti Maanteemuuseum

Kujutlege, et keskkonnasaaste on suur mürgine õun. Kui lõigata see neljaks tükiks, siis ühe veerandi sellest õunast moodustaks transport. Et mugavalt ja kiirelt ühest kohast teise jõuda või kaupu toota ja tarbida, sõltume me paljuski autost. Auto tootmine ja kasutamine jätab aga keskkonnale suure süsiniku jalajälje. Kuidas ja millega siis liigelda, et meie elukeskkond oleks puhtam? Nendele küsimustele püütakse leida vastus Eesti Maanteemuuseumi keskkonnaprogrammides.

Programm „Inimene, liiklus, keskkond“ annab ülevaate liikluse, liiklusvahendite ja transpordi mõjust keskkonnale. Programmi keskmes on keskkonnasõbralik transport ja liiklus, tervislike ning keskkonnasäästlike käitumis- ja liikumisviiside kujundamine, teeäärse prügi kahjulikkus inimesele ja loodusele, mürasaaste ning keskkonna- ja tervisesõbralik asularuum.

Programmis minnakse vanaautode kokkutulekule ja võrreldakse nende süsiniku jalajälge, sorteeritakse prügi, mängitakse keskkonnateemalisi mänge ning valmistatakse taaskasutusmaterjalist esemeid. Programm on mõeldud eeskätt 4.–6. klassi õpilastele.

Programmis „Auto ja keskkond“ keskendutakse auto tootmisele, autotööstuses vaja minevatele materjalidele, nende päritolule, autokütustele ning elektriautole.

Uuritakse, kui paljudest materjalidest auto koosneb, milliseid maavarasid kasutab autotööstus ning milline on selle keskkonnamõju. Võrreldakse autokütuste keskkonnasaastet, selgitatakse, mis saab romuautost ja vanadest rehvidest, korratakse üle mõisted „nafta“, „keemiliste elementide tabel“, „fossiilkütus“ ja „taastuv kütus“. Arutletakse selle üle, kas süsiniku jalajäljeta auto on üldse võimalik. Programm sobib 7.–9. klassi õpilastele.

Muuseumi keskkonnaprogrammid puudutavad selliseid õppekavaga seotud teemasid nagu inimese sõltuvus loodusest, tervislikud eluviisid, transpordi mõju keskkonnale, keskkonnatingimused asulas, keskkonnahoid, olmeprügi, pere liikumisviisid ja liikluskäitumine ning selle mõju keskkonnale, inimese sõltuvus loodusest ning Maa ressurssidest jpm. Maanteemuuseumi keskkonnaprogrammid on hinnatud läbimõeldud keskkonnaprogrammi murakamärgisega. 

Lisaks keskkonnaprogrammidele algavad veebruaris maanteemuuseumi vastlanädalal käesolevale liikumisaastale pühendatud vastlaprogrammid, kus saab tutvuda vastlakommete ja talviste sõiduvahenditega, meisterdada, mängida lõbusaid ja õpetlikke vastlatega seotud õuemänge ja kui ilm lubab, siis muidugi keskkonnasäästlikult taaskasutatud auto õhukummidega liugu lasta. 

Infot programmide kohta leiab Eesti Maanteemuuseumi kodulehelt maanteemuuseum.ee, keskkonnaprogrammid on leitavad ka keskkonnahariduse kodulehelt keskkonnaharidus.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!