ETDM-i muuseumitunnid õpetavad probleemidele lahendusi leidma

27. jaan. 2023 Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum - Kommenteeri artiklit
Unikaalse tassi loomine muuseumitunnis „Kunst tarbimiseks?“. Foto: ETDM

Tarbekunst ja disain on põnevad valdkonnad, mis mõjutavad meie elu palju rohkem, kui seni arvata oleme osanud. Disainerid on sündinud maailmaparandajad, kes nuputavad väsimatult, mismoodi mõistlikumalt ja mugavamalt elada. Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi (ETDM) muuseumitunnid tutvustavad igas vanuses õpilastele tarbekunstnike ja disainerite tööd ning mõju meie keskkonnale.

Kuidas mõtleb disainer?

„Sissejuhatus Eesti disaini“ on maailmas ainus Eesti disainile pühendatud püsinäitus. Märgiliste juhtumite kaudu esitatud lugu ulatub Lutheri vabrikust Estoplastini ja eksperimentaalsest mööblist Marit Ilisoni moeloominguni. See näitus paneb märkama, et disain kujundab meie elu iga hetke väga laial skaalal: alates rõivastest ja nõudest kuni linnade ja meie igapäevase omavahelise suhtluseni välja. 

Muuseumitunnis „Mõtle nagu disainer“ pannakse paika disainimise põhilised tõed. Eesmärk on näidata, et õpilased saavad enda igapäevases elus disaineri mõtteviisi kasutada.

Tunnis „Teine võimalus“ saab astuda tavatarbija rollist vastutustundliku disaineri rolli, kes mõtleb kohe toote eluringile. Tunnil on Eesti keskkonnahariduse ühingu kvaliteedi- ehk Muraka märgis, mis näitab, et programm on igakülgselt läbi mõeldud ning õpilaste õppekäiguks hästi ette valmistatud.

Kunst tarbimiseks

Püsinäitusel „Kogutud teosed“ saavad õpilased tunnis „Kunst tarbimiseks?“ teada, mis on tarbekunst ja millistest materjalidest ning kuidas nii mõnigi näitusel olev ese tehtud on. See, milliste teoste juures täpsemalt peatutakse, pannakse paika tunni alguses tehtava loomingulise ülesande käigus, kus lihtne magnettahvlil olev ese muudetakse eri teoste fragmentide abil unikaalseks. Eesmärk on tutvuda lähemalt vähemalt ühe tekstiili-, naha-, klaasi-, ehtekunsti ja keraamilise esemega.

Muuseumitund „Ajamustrid“ annab ülevaate Eesti tarbekunsti arengust ning sellel väljal tegutsenud ja tegutsevate kunstnike loomingust möödunud sajandi algusest tänaseni, Adamson-Ericust Tanel Veenreni.

Aktuaalne sümbolite teema

Veel viimaseid kuid saab Jaanus Samma koostatud näitusel „Vaikelud rahvuslikel motiividel“ toimuvas muuseumitunnis uurida, milliseid motiive on eri aegadel kasutatud eestlaste rahvuslikkuse väljendamiseks ning millise sisu ja vormi on samad motiivid omandanud eri kümnenditel. Jaanus Samma on (tarbe)kunsti esemeid kokku seades loonud kaksteist kompositsiooni, mis tõstavad esile 1930.–1950. aastate kultuurile iseloomulikke motiive. Nende hulgast leiame sellised teemad nagu jõulud-näärid, laulupidu, võim, sport ja kangelased.

Vaikelude juurde juhatavad eelnevalt rühmadesse jagunenud õpilasi Lydia Koidula luule, müüt Kalevipojast, 1947. aasta laulupeol esitatud laulude sõnad, vana postkaart ja loosungid. Nii nagu kaasaegsed kunstnikud Edith Karlson, Urmas Lüüs ja Anna Mari Liivrand on oma nägemuse järgi täiendanud Jaanus Samma loodud kompositsioone usside, mõtlemapaneva liniku või kunstküüntest soovidepuuga, saavad õpilased mõelda, mida ja miks nemad kompositsioonidele juurde lisaksid. 

Disainineljapäevakud kõigile huvilistele

Ka sel aastal saavad disainihuvilised lapsed kaasa lüüa disainineljapäevakutel, mille käigus uuritakse alati esimese asjana lähemalt ühte ETDM-i näitust ja seejärel minnakse töötuppa, et näitusest inspireerituna luua midagi oma kätega. 8–12-aastastele mõeldud disainineljapäevak annab hoogu loovale mõtlemisele, õpetab mitmesuguseid lahendusi leidma ning tundma materjalide eripära ja omadusi. 

ETDM-i muuseumitundide, näituste ning muude sündmuste kohta saab lisainfot aadressil www.etdm.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!