Kutsume kõiki üles tähistama eesti kirjanduse päeva!

27. jaan. 2023 Piret Hartman, kultuuriminister; Tõnis Lukas, haridus- ja teadusminister - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusministri ning kultuuriministri ühispöördumine 30. jaanuaril esmakordselt riiklikusse tähtpäevade kalendrisse arvatud eesti kirjanduse päeva puhul.

Hea kultuuri- ja haridusrahvas, lugupeetud koolijuhid, õpetajad, õpilased, raamatukoguhoidjad, lapsevanemad, kõik eesti kirjanduse sõbrad erinevates organisatsioonides ning kodudes Eestis ja üle ilma!

Alates käesolevast aastast on 30. jaanuar riiklikus tähtpäevade kalendris eesti kirjanduse päev, mis on ka lipupäev. Eesti kirjanduse päevaga soovime väärtustada kirjanduse tüvitekste ning pöörata tähelepanu tänapäeva kirjandusele ja kirjanike rollile eesti kultuuris ja Eesti ühiskonnas.  

Kirjandus on inimeste ja põlvkondade ühendaja, sest hõlmab kogu rahvast, eri vanuse- ja ühiskonnagruppe. Emakeelse ilukirjanduse lugemine rikastab sõnavara, aitab mõtestada ümbritsevat maailma ja sõnastada oma kujutlusi viisil, mida ei võimalda ükski teine kunstivorm. Kirjanduse mõju inimese vaimsele võimekusele ning kultuurilisele seotusele on mõõtmatu. Eesti kirjandusklassika jääb oluliseks osaks koolide õppekavast ning niiviisi ka edaspidi meie kultuuri- ja hariduspärandist, meie rahvuslikust ühtekuuluvusest.

Eesti kirjanduse päeva tähistamisega alustame loodetavasti igikestvat traditsiooni ning valmistume 2025. aastaks, kui tähistame kõik koos 500 aasta möödumist teadaolevalt esimese eestikeelse trükise ilmumisest. 

Kirjanduse päeva tähistamiseks soovitame lasteaia-, kooli- või tööpäeva alustada kogunemise või ka aktusega, lugemissoovituste ja ettelugemiste postitamisega sotsiaalmeediasse, korraldada kirjandusvõistlusi, ühislugemisi või muid ühistegevusi, mille keskmes on kirjandusteoste kandumine ühest kunstikeelest teise (näidendid, filmid, muusika, kujutav kunst). Eesti kirjanduse päeva ja nädalat saab tähistada kirjandusliku matkaga, kirjanike muuseumide külastamise, eesti kirjanduse lemmikteoste valimise, lugejaauhindade jagamisega või ka lihtsalt raamatukogu või -poe külastamisega jne. Olgem loomingulised!

Tallinnas lõpetab eesti kirjanduse päeva öödisko Tammsaare pargis, sest 30. jaanuaril on ka A. H. Tammsaare 145. sünniaastapäev. Öödisko on avaliku ruumi sündmus, kus kõigil on võimalus osaleda, saatjaks kirjanikest DJ-de mängitav muusika, mis on loodud eesti luuletekstidele. A. H. Tammsaare sünnipaigas toimub terve kirjandusnädala jooksul, 30. jaanuarist kuni 4. veebruarini kirjanduspidu https://kirjanduspidu.ee/, kuhu kõik on oodatud!

Kutsume kõiki üles ühinema eesti kirjanduse päeva tähistamisega oma ideede ja ettevõtmistega, et esimesest eesti kirjanduse päevast kujuneks meeldejääv sündmus kogu rahvale!

Kui jagate enda tähistamise kohta infot sotsiaalmeedias, kutsume üles kasutama teemaviidet #eestikirjandusepäev.

Ilusat eesti kirjanduse päeva!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!