Lasteaiaõpetajad väärivad head palka

27. jaan. 2023 Maila Rajamets HTM-i alushariduse valdkonna juht - 1 Kommentaar
Maila Rajamets.

Õpetajate järelkasv on praeguse hariduspoliitika üks suuremaid väljakutseid. Lasteaiaõpetaja on suure vastutusega kõrgharidusega töötaja, kes peab saama väärilist töötasu. Me vajame häid ja haritud õpetajaid, kes tulevad lasteaeda siis, kui töötingimused ja tasu on nende töö väärilised. 

Alushariduse korraldamine on olnud Eesti taasiseseisvumisest alates kohaliku omavalitsuse ülesanne. Alus- ja huvihariduse, huvitegevuse, noorsootöö, tugiteenuste ja üldhariduskoolide pidamise (v.a üldhariduskoolide õpetajate palk) kulude katmise allikaks on valdavalt omavalitsuse tulubaasi laekuv üksikisiku tulumaks ning tasandusfond, mille kasutamisel on omavalitsus autonoomne. Kahtlemata on kvaliteetse alushariduse tagamine Ukrainas toimuva sõja, kasvava inflatsiooni ja energiakriisi tingimustes suur väljakutse. Viimasel ajal on nii omavalitsused kui ka Riigikogu kultuurikomisjon leidnud, et riigi vastutus huvihariduse õpetajate, aga ka teiste KOV-i töötajate palgakasvu meetmete väljatöötamisel peaks olema suurem. Sel juhul suureneks sihtotstarbeliste toetuste maht ja väheneks omavalitsuse autonoomsus. 2022. aasta Riigikontrolli audit soovitab vastupidi kohalike omavalitsuste autonoomsust suurendada. Haridusministeeriumi hinnangul tuleks omavalitsuste rahastamise põhimõtteid korrastada. Sihtotstarbelisi toetusi ei ole mõistlik käsitleda eraldi omavalitsuste üldisest tulubaasist ning hariduse korraldamisel tuleb kokku leppida kohaliku omavalitsuse ja riigi vastutus.

Rahandusministeeriumi prognoositud tulumaksu laekumine loob võimalused suurendada omavalitsuste töötajate töötasu. Kokku suureneb KOV-ide tulu 2023. aastal 300 miljoni euro võrra, mis on läbi aegade suurim kasv. Sellest 163 miljonit eurot tuleb maksutulude ja 140 miljonit eurot toetusfondi kasvust. Omavalitsustele suunatud riigieelarve toetusmeetmete alus on majandusprognoos. Kui majanduse olukord halveneb, hinnatakse olukorda uuesti ja kavandatakse vajadusel täiendavad meetmed.

Seni on kõik omavalitsused lasteaiaõpetajate palgakasvu meetmega kaasa tulnud ja lasteaiaõpetajate palgatase üle Eesti on võrdsustunud. Hea meel on tõdeda, et 25. jaanuariks oli juba 54 omavalitsust kinnitanud, et lasteaiaõpetajate töötasu sel aastal tõuseb. 

Haridusminister on avaldanud tahet vaadata riigi toetuse tingimused üle, et töötada välja palgakorralduse alused järgnevateks aastateks. Loodame, et vabariigi valitsus seab prioriteediks eestikeelse hariduse ja õpetajate palgakasvu kõigis haridusastmetes.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Lasteaiaõpetajad väärivad head palka”

  1. Peep Leppik ütleb:

    Eelkõige vajavad lasteaiaõpetajad HEAD erialast HARIDUST!

    Üle 25 aasta tagasi asuti meil lammutama lapse kui PEDAGOOGILISE objekti-subjekti olemust. Laps pidi olema isiksus, millega pöörati peapeale TÄISKASVANUTE kohustus-vajadus last ARENDADA-KASVATADA …

    Mõned aastad tagasi oli võimalus töötada lasteaednikega, kus selgus nende kesine haridus ARENGUPSÜHHOLOOGIA vallas. Ja nii on neil ka raske iseenda eest seista! Lapsevanemate moodne-rumal jutt “jääb võitjaks”, kuid lapsed arendamata-kasvatamata… Ka alushariduse õppekava saab alguse arengupsühholoogiast.

    Samas on lapse koolieelne ARENDAMINE määrav MÕTLEVA INIMESE kujunemisel üldse (lähemalt “Lapse ja tema mõtlemise arendamine” (2004), “Lapse arendamine algab hällist” (2009).

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!