Maaelumuuseumid ootavad sind oma vahvate programmidega 

27. jaan. 2023 Eesti Maaelumuuseumid - Kommenteeri artiklit
Tori hobusekasvanduses saab hobuvankris sõita. Fotod: Sihtasutus Eesti Maaelumuuseum

Eesti Maaelumuuseumide nime all tegutsevad kolm vahvat ja isemoodi muuseumi: Eesti põllumajandusmuuseum, C. R. Jakobsoni talumuuseum ja Tori hobusekasvandus.

C. R Jakobsoni talumuuseum Pärnumaal Kurgjal on keskendunud C. R. Jakobsoni elu ja tegevuse, looduslähedase elulaadi ja majandusliku toimetuleku oskuste elamuslikule õpetamisele.

Tori hobusekasvandus tegutseb hobumajanduse ja hobuspordikeskusena ning ühtlasi on seal ratsakool. 

Eesti Põllumajandusmuuseumi põhiülesanne on koguda põllumajanduse ja maaelu arenguga seotut ning tutvustada seda avalikkusele.

Oleme küll kõik kolm omanäolised, kuid meid ühendab soov tutvustada põllumajanduse ja maaelu eri tahke üllataval, põneval ja kaasahaaraval moel, pakkudes oma näituste ja elava keskkonnaga külastajatele autentset ja kordumatut elamust.

Õpilased uurivad luuplambi all seemneid haridusprogrammis „Põllult potti“.

Kõigis kolmes muuseumis saavad õpilased elamuslikes ja haaravates haridusprogrammides ise käed külge panna, katsetada ja proovida.

Eesti Maaelumuuseumid on  uuenduste lainel ning vahvaid uusi programme, mida avastada, on kõigis kolmes muuseumis. Põllumajandusmuuseumi haridusprogramm „Toidu eluring“ keskendub toiduraiskamise ja toidujäätmete probleemile ning uurib, kuidas saame koos praegust olukorda lahendada. „Põllult potti“ programmis rändame maitsvate ning mitmekesiste köögiviljade maailmas ning arutame, milline on aedviljade toidulauale jõudmise teekond ning miks on oluline eelistada eestimaist. C. R. Jakobsoni talumuuseum üllatab oma uuendusliku programmiga „Mõtle nagu C. R. Jakobson“, mis suunab loovalt mõtlema ja toetub disainmõtlemise protsessile, kasutades topeltteemandi tehnikat. See sütitab lastes ettevõtlikkust ning tutvustab teenusedisaini.

Ka näitustest on meil põnevaid uudiseid. Jaanuari alguses avasime vahva näituse nahkhiirtest „Hirmus armas nahkhiir“. Nahkhiirtega kaasneb palju müstikat ja salapära. Nad suudavad senini teadlasi oma superoskustega üllatada. Kas tahad teada, miks nahkhiired tagurpidi ripuvad või kui kiiresti lööb nende süda? Millised müüdid nahkhiirte kohta vastavad tõele? Äkki oled unistanud ise nahkhiireks kehastuda ning tema kombel rippuda? Põllumajandusmuuseumis on see õige varsti võimalik!

Muidugi on meie muuseumide lahutamatu osa koduloomad, keda saab näha, paitada, ja kui julgust on, siis mõne neist ka sülle võtta.

Hoiame oma muuseumides au sees ka rahvakalendri tähtpäevi ning kohe-kohe on vastlapäev. Kui sul ei ole veel plaane, siis maaelumuuseumid ootavad sind oma vahvate vastlaprogrammidega!

Kui oled aga hoopis huvitatud tööst muuseumipedagoogi või tunnijuhina, oled oodatud meie tiimi! (Täpsemad juhised leiad maaelumuuseumid.ee.)

Kindlasti jälgi meie tegevust ka FB-lehel „Õpime Maaelumuuseumis“, et kõikide vahvate tegemistega kursis olla.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!