Õpetajate Leht 20. jaanuaril

19. jaan. 2023 - Kommenteeri artiklit
päev

Võõrkeeleõpetaja VUCA maailmas – kuidas pakkuda laiemat keelevalikut?

Võõrkeelte erilehe läbiv teema on ees ootav muudatus – peagi tuleb koolidel pakkuda põhikooliõpilastele võimalust valida endale õppimiseks teine võõrkeel. Praegu õpib 82% lastest teise keelena vene keelt. Kuidas valmistuvad koolid pöördeks? Kas on midagi õppida ka taasiseseisvumise algul toimunud reformist, kui kiirustades otsustati hakata A-võõrkeelt õpetama kolmandast klassist?

Rahvusvahelises koostöös valmis uus valikaine õppekava

Pärnumaa Kutsehariduskeskusel on valminud uus valikaine moodul: 3D-printimine. See loodi koostöös Türgi, Ungari ja Poola kolleegidega. Eestist oli õpetajate koolitajana kaasatud ka TTÜ.

Ukraina lapsed Jõhvi Vene Põhikoolis

Selles koolis õpib 64 Ukraina last, üks osa kümblusklassides ja teine osa vene keeles õppivates klassides. Õpetajad saavad hakkama, sest valdavad keelekümbluse meetodit. Uued õpetajad vajavad aga spetsiaalselt muukeelsete laste õpetamiseks koostatud aineõpikuid, mille juurde kuuluks metoodiliste soovitustega õpetajaraamat.

Kes toetab ja võimestab juhti?

Pidev kriisireguleerimine on lasteaiajuhi uus väljakutse juba neljandat aastat. Neid kriise ei osanud me ette näha ega oma plaanidesse kirja panna. Juhi esmaseks ülesandeks kriisiperioodil sai tööpere motiveerimine, töötajate vaimse väsimuse märkamine ja toimetuleku toetamine, ent kes toetab ja võimestab juhti, küsib Eesti Alushariduse Juhtide Ühenduse juhatuse esimees Heda Kala.

Palju õnne, Tondi kool!

17. jaanuaril tähistas 100. sünnipäeva Tallinna Tondi Kool, mis on üks suuremaid erivajadusega laste koole Eestis ja kus õpib sel õppeaastal 262 õpilast.

Algusaastatega võrreldes on kooli võimalused ja töökorraldus palju muutunud, kuid on suundi ja põhimõtteid, mis on jäänud samaks.

Üks tont käib klassis ringi – tehisintellekt!

Tehisintellekt suudab kirjutada kirjandit ja esseed juba sama hästi kui õpilane. Suudab ka pilte joonistada ja arvutada. Artiklis arutatakse, kas see on oht või võimalus.

Uue õppekava videointervjuu

Mustamäe riigigümnaasiumi meeskonna liikmed tutvustavad uuendatud riiklikust õppekavast lähtuvat kooli õppekava, kus pannakse suurt rõhku õppeainete omavahelisele seostamisele ning valikainete rohkusele. Ei puudu ka teadmiste teooria kursus.

Väärtuskasvatuse videointervjuu              

TÜ eetikakeskuse projektijuht Mari-Liis Nummert annab ülevaate keskuse eelmise aasta tegemistest ja alanud aasta plaanidest. Ta tutvustab ka keskuse uut raamatut „Mis on sulle kallis“.

Video Larry Flanagani külaskäigust Nõmme gümnaasiumi

Euroopa Ametiühingute Hariduskomitee president Larry Flanagan külastas Tallinna Nõmme Gümnaasiumi, et tutvuda Ukraina laste ja õpetajate olukorraga Eestis. Ta külastas ka Tallinna Tehnikaülikooli, Vabaduse Kooli ja kohtus HTM-i inimestega. Enne Eestit käis Flanagan samal eesmärgil Poolas ja Moldovas ning Eestist läks Lätti ja Leetu. Flanagani võõrustas Eesti Haridustöötajate Liit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!